Echinodorus amazonicus – Smalbladige Zwaardplant

Echinodorus amazonicus of de Smalbladige Zwaardplant is een eenvoudig te houden plant die ook zonder Co2 gehouden kan worden. Geef ze wel wat ruimte!

Echinodorus amazonicus – Smalbladige Zwaardplant

Officieel is de Echinodorus amazonicus een synoniem van de Echinodorus grisebachii. In 1994 hebben deze soort net als de Echinodorus bleheri en Echinodorus parviflorus als synoniem bestempeld zonder rekening te houden met de verschillende leefomgevingen. Ze zijn in het aquarium ook nog eens zeer duidelijk van elkaar te onderscheiden, iets wat in het onderzoek in zijn geheel niet is meegenomen. Meer onderzoek zal nodig zijn om een duidelijker beeld te scheppen of het ook echt één soort betreft. In het Nederlands wordt deze soort Smalbladige Zwaardplant genoemd.

Voor de hobby zal het niet heel veel uitmaken. De planten leveranciers zullen deze soorten ieder gewoon onder de oude naam blijven verkopen. Alleen dit gegeven is al voldoende om deze planten in ieder geval ook onder hun oude naam hier weer te geven.

De soortnaam amazonicus heeft deze plant duidelijk te danken aan de herkomst, de Amazone. Er is één synoniem bekend: Echinodorus brevipedicellatus.

Beschrijving

De Smalbladige Zwaardplant is een vrij groot wordende blikvanger die solitair in het aquarium wordt geplaatst. Ze vormen bladeren in een rozet rondom de wortelstok (rhizoom). De Nederlandse naam heeft deze plant te danken aan zijn langwerpige smalle bladeren. De bladeren zijn dun rond de wortelstok, lopen iets breder uit in het midden en eindigen in een punt. De vorm van de bladeren lijkt daarmee een beetje op een zwaard, vandaar de naam Zwaardplant voor deze familie.

De bladeren van de Echinodorus amazonicus kunnen zo’n 30 tot 50 centimeter lang worden en is hiermee een zeer geschikte plant voor in de middenzone van het aquarium. De bladeren kunnen 1,5 tot 3 centimeter breed worden en groeien naar boven toe en vallen een beetje uiteen naar buiten. Zorg ervoor dat de plant wat ruimte om zich heen heeft en goed in het licht staat.

Habitat en verspreidingsgebied

Deze plant is afkomstig uit Zuid Amerika. Ze komen voor in twee gebieden: Amazone rond de stad Belèm en in de Rio Jamari. Ze staan daar normaal gesproken in water wat 50 centimeter tot 100 centimeter diep is. Het water staat stil of stroomt langzaam.

Plantenvoeding en licht

Deze plant groeit ook zonder plantenvoeding en met matig licht maar dan wel heel langzaam. Ze groeien beter met wat voeding bij de wortels zoals kleibolletjes. Onder wat meer licht, met plantenvoeding en Co2 groeien ze uiteraard wat sneller en maken ze ook eerder uitlopers en bloemstengels aan. De voeding bij de wortels is het belangrijkst. Doordat ze ook redelijk groeien zonder Co2 en plantenvoeding (maar met een bolletjes voeding bij de wortels) is deze plant ook geschikt voor aquariums zonder Co2 systeem.

Het geel worden van de onderste bladeren is een teken van te kort planten voeding. Geef in dat geval vloeibare plantenvoeding om de tekorten aan voeding tegen te gaan. Ze groeien het best in water met een temperatuur van zo’n 22 tot 26 graden.

Onderhoud

De Smalbladige Zwaardplant groeit langzaam en heeft daarom niet veel onderhoud nodig. Bladeren die beginnen te rotten kun je eenvoudig wegknippen. Ook de bladeren die te groot worden voor het aquarium knip je weg tot zo dicht mogelijk aan de wortelstok.

Vermeerderen van de Echinodorus amazonicus

De Echinodorus amazonicus laat zich meestal eenvoudig vermeerderen. Als de plant goed groeit maakt hij vanzelf uitlopers aan. Aan de uitlopers groeit een nieuw plantje. Als het nieuwe plantje groot genoeg is (een paar centimeter hoog), dan kun je de uitloper afknippen en het nieuwe plantje elders neerzetten. Zorg er wel voor dat je hem niet te diep plaatst! Bij kleine plantjes staan ze al snel te diep.

Naast de uitlopers maakt de plant ook bloemstengels aan. Aan deze bloemstengels groeien weer adventief plantjes. Als je wil dat deze plantjes wat groter worden moet je de bloem onder water houden. Buig hiervoor de bloemstengel terug als hij boven water dreigt te komen. De adventief plantjes kun je weer terug in de bodem plaatsen als ze groot genoeg zijn.

De laatste methode om de  Echinodorus amazonicus is de moeilijkste en vraagt nogal wat geduld. Je kunt de plant ook vermeerderen met zaad. Zet de plant hiervoor slechts gedeeltelijk onder water. Hierdoor kan de plant een bloemstengel maken die zichzelf kan bestuiven. Gebruik voor het bestuiven een klein kwastje waarmee je het stuifmeel kunt overbrengen op de stamper. De bloem verandert hierna in een zaadpod. Deze zaadpod heeft redelijk veel tijd nodig om te ontwikkelen dus er is wat geduld nodig voordat het zaad bruikbaar is en weer geplant kan worden.

Video hoe plant je een Echinodorus amazonicus in het aquarium:

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s 

John de Lange

Bronnen

Aquarium Plants – Christel Kasselmann – First English Edition 2003
Aquariana.be
Aqua-fish.net

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

amazonicus

Hoogte minimaal

30

Hoogte maximaal

50

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

Verzorging

Zone

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Echinodorus amazonicus – Smalbladige Zwaardplant” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *