Duringlanis perugiae – Olie meerval

Centromochlus perugiae of Olie Meerval is de meest aangeboden soort uit de familie van houtmeervallen. Met zijn zwart-witte honingraat tekening en het maximale formaat van 5-6 cm is het een fraaie en zeer geschikte vis voor het aquarium met rustige medebewoners. De soort is met name s-nachts actief en heeft veel schuilplaatsen nodig.

Duringlanis perugiae – Olie meerval

De houtmeervallen uit de subfamilies Auchenipterinae en Centromochlinae zijn klein blijvende meervallen die verspreid voorkomen in het Amazonegebied. De Wetenschappelijke geslachtsnaam Duringlanis is afgeleid van Durin de Onsterfelijke, de naam van de dwergen Koning uit de boeken Lord of the Rings van Tolkien. Het is een verwijzing naar het kleine formaat van deze meervallen. De soortnaam perugiae is ter ere van de Italiaanse ichtyoloog Albert Perugia (1847-1897) die werkte voor het Natuur Historisch Museum van Genoa.

Zoals de Engelse naam Wood Cats treffend uitdrukt schuilen de dieren graag in de kieren en spleten van hout.

Unieke eigenschap van deze meervallen is dat er sprake is van een interne bevruchting. De anaalvin van de man is ook als uitwendig geslachtsorgaan ontwikkeld, vergelijkbaar met het gonopodium van levendbarende tandkarpers. Geslachtsonderscheid is dus eenvoudig waarneembaar.

Duringlanis perugiae is de meest voorkomende soort in handel en wordt maximaal 5 a 6 cm lang. Het is bedekt met een patroon van grote zwarte vlekken die onderbroken worden door een zwarte netwerkraster, vandaar de Engelse naam ‘Honeycomb’ Honingraat. Ze komen voor in Ecuador, Colombia en Peru. Tot 1998 werd Duringlanis perugiae beschreven onder de naam Tatia perugia. In 2015 is de soort verhuist naar het geslacht Duringlanis.

Aquarium

Het zijn interessante en mooie vissen die erg geschikt zijn voor het aquarium, met dien verstande dat ze grotendeels nacht-actief zijn. Ze zijn vreedzaam en teruggetrokken. Meestal komen ze alleen s-nachts uit hun schuilplaats te voorschijn of als het voedseltijd is. Ze dienen in een klein groepje gehouden te worden. Veel schuilplaatsen zijn nodig, zoals stukken hout of rotsen met veel gaten en spleten. Ze passen zich goed aan aan verschillende waterparameters, maar doen het het best in een beetje lichtzuur en minder hard water, en een wat hogere temperatuur (25-27 graden). Ze zijn gevoelig voor stress en voor slechte watercondities en hebben een hoger dan gemiddeld zuurstofgehalte nodig. Vaak zijn het de eerste vissen die getroffen worden door witte stip. Een lichte stroming in het aquarium wordt op prijs gesteld.

Voedsel

Voor een goede gezondheid is het belangrijk te weten dat deze vissen normaliter niet langs de bodem foerageren en ook niet overdag eten. In het natuurlijke habitat kammen ze s-nachts het wateroppervlak af voor kleine insecten. Het beste is om ze s-nachts drijvend vlokvoer of (bevroren) muggenlarven te voeren. Het gebruik van zinkend voer leidt waarschijnlijk tot ondervoede dieren

Kweek van Duringlanis perugiae – Olie meerval

Duringlanis perugiae is de meest eenvoudig te kweken soort in het aquarium. Vaak wordt de reproductie in een aquarium niet eens opgemerkt totdat gegroeide jongen verschijnen. Enkele dagen na de bevruchting Wat ’s nachts plaatsvindt) legt de vrouw de eieren in een schuilplaats. De eieren worden door de vrouw bewaakt totdat ze uitkomen (4-5 dagen, afhankelijk van watertemperatuur). Na het uitkomen stopt de broedzorg, waardoor de jongen het risico lopen te worden opgegeten door een van de ouders of door andere vissen. De jongen voeden zich ook alleen ’s nachts langs het wateroppervlak.

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

perugiae

Synoniemen

Tatia perugiae

Eerstbeschrijving

Franz Steindachner

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

6

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

5.0

pH maximum

8.0

GH minimum

1

GH maximum

25

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Duringlanis perugiae – Olie meerval” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *