Distichodus lusosso – Langneus Hoogrugzalm

Distichodus lusosso is met maximaal 38 cm een grootwordende karperzalm uit centraal Afrika. Het zijn bontgekleurde en actieve vissen die groepsgewijs dienen te worden gehouden met andere robuuste medebewoners, en in een bak zonder waterplanten. Deze staan namelijk op het menu!

Distichodus lusosso – Langneus Hoogrugzalm

Distichodus lusosso is in 1891 beschreven door Schilthuis. De geslachtsnaam is op te breken in twee delen. ‘Distichus’ betekent ‘van twee rijen’ en ‘odon’ betekent ’tand’. Dit is een verwijzing naar de twee rijen gespleten tanden op beide kaken. In het Nederlands worden ze ook wel Langneus Hoogrugzalm genoemd.

Synoniem: Distichodus leptorhynchus.

Beschrijving

Distichodus lusosso is met maximaal 38 cm een vrij groot wordende Distichodus. De soort leeft  in rivieren in Kameroen, Centraal Afrikaanse Republiek en Kongo. Uit fossiele resten blijkt dat de familie Distichodus 7 tot 5 miljoen jaar geleden een verspreidingsgebied kende dat zich uitstrekte over een groot deel van Afrika.

Het zijn zeer aantrekkelijk vissen, met een barbeel-achtige lichaamsvorm, die qua kleurpatroon enigszins doen denken aan clown botia’s en qua gedrag aan grote Labeo soorten. Ze zijn oranje gekleurd en voorzien van 6 donkergekleurde dwarsbanden over het lichaam. Verder zijn ze voorzien van felrode vinnen. Naarmate de dieren groter worden vervagen de kleuren. Volledig uitgegroeide dieren worden zelfs volledig grijs van kleur.  Opvallend is  -frontaal van de voorkant bekeken – de smalle bouw.

Distichodus lusosso is te onderscheiden van de vaker aangeboden Distichodus sexfasciatus door de langwerpige bek. Daarnaast blijft Distichodus lusosso kleiner. Ook is de ervaring dat deze soort minder agressief is. Jonge exemplaren leven groepsgewijs. Als ze ouder worden, zonderen ze zich iets meer af. In de natuur leven ze dan nog steeds in groepen. In het aquarium lukt dat meestal echter niet.

Het aquarium

Aangezien planten op het menu staan, is het onverstandig om de vissen te in een aquarium waarin planten onderdeel uitmaken van de inrichting. Harde plantensoorten echter, zoals Anubias en Bolbitis en Javavaren worden meestal niet gegeten.  Er zijn ook ervaringen van aquariumhouders waarbij Distichodus lusosso aquariumplanten grotendeels met rust lieten, waarschijnlijk als gevolg van een ontwikkelde voorkeur voor andersoortig voer, dat ruim voorhanden was. Het aquarium kan in ieder geval beter bestaan uit rotsen, hout, zand en grind. Een beetje stroming wordt op prijs gesteld en een aantal schuilplaatsen is belangrijk. Een regelmatige waterverversing is belangrijk voor een goede gezondheid. Bij een te hoog nitraat gehalte ontstaan oog- en huidschimmels. Dek het aquarium goed af, aangezien de dieren goed kunnen springen.

Dieet

Distichodus lusosso is primair een herbivoor. Het lange spijsverteringskanaal is uitermate geschikt voor het verteren van plantaardig materiaal. Het menu is echter afwisselend. Naast waterplanten voeden de dieren zich met kreeftachtigen, wormen en detritus van de boden. In het aquarium is er weinig wat de dieren niet eten. Vlokvoer, granulaat droogvoer, diepvries voer, muggenlarven, artemia worden graag gegeten. Zorg in in ieder geval voor een groot plantaardig bestanddeel. Eventueel kunnen de dieren bijgevoerd worden met gehakte sla, mais, jonge spinazie, spirulina, en waterkers. Anders dan vaak gedacht wordt lijkt er geen verband te zijn tussen de intensiteit van de kleur van de vis en het voedingspatroon.

Kweek

Waarschijnlijk nog niet voorgekomen in het aquarium

Video

Auteur

Patrick de Pijper

Copyright foto’s

AquariumGlaser.de

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

lusosso

Synoniemen

Distichodus leptorhynchus

Nederlandse Namen

Langneus Hoogrugzalm

Eerstbeschrijving

Louise Schilthuis

Sociaal Gedrag

Dieet

Herkomst

Landen

, , , ,

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

30

Lengte Maximaal

38

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Distichodus lusosso – Langneus Hoogrugzalm” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *