Distichodus fasciolatus – Haaienvin Hoogrugzalm

Distichodus notospilus is een Afrikaanse karperzalm die slechts af en toe in de handel terecht komt. Let op met waterplanten, deze staan op het menu.

Distichodus fasciolatus

Distichodus fasciolatusis met maximaal 20 cm een vrij grote Distichodus afkomstig uit rivieren in Kameroen, Angola en Congo. Uit fossiele resten blijkt dat de familie Distichodus 7 tot 5 miljoen jaar geleden een verspreidingsgebied kende dat zich uitstrekte over een groot deel van Afrika. Anders dan zijn meer kleurrijke familielid D. sexfasciatus is Distichodus fasciolatus zelden in de handel te vinden. Dit komt waarschijnlijk door de grijsbruine basiskleur met donker verticale strepen, welke veel minder indrukwekkend is dan het bonte kleed is van het familielid D. sexfasciatus.

Jongen dieren dienen groepsgewijs te worden gehouden en hebben een redelijk groot aquarium nodig. In een te kleine ruimte vertonen ze vaak (niet altijd) een hoge mate van agressie ten opzichte van elkaar. Ze tikken elkaar dan continu kortstondig aan en bijten  vinnen. Grotere dieren zonderen zich af naarmate ze ouder worden, ze worden dan minder tolerant tot onverdraagzaam.

Het aquarium

Aangezien planten op het menu staan is het onverstandig om de vissen te houden in een aquarium waarin deze onderdeel uitmaken van de inrichting. Harde plantensoorten, zoals Anubias en Bolbitis en Javavaren, worden meestal niet gegeten. Het aquarium kan in ieder geval beter bestaan uit rotsen, hout, zand en grind. Een beetje stroming wordt op prijs gesteld en het is belangrijk te zorgen voor een aantal schuilplaatsen. Een regelmatige waterverversing is belangrijk voor een goede gezondheid. Bij een te hoog nitraat gehalte ontstaan oog- en huidschimmels. Dek het aquarium goed af, aangezien de dieren goed kunnen springen. Qua watersamenstelling worden weinig eisen gesteld.

Dieet

Distichodus fasciolatus is primair een herbivoor. Het lange spijsverteringskanaal is uitermate geschikt voor het verteren van plantaardig materiaal. Het menu is echter afwisselend. Naast waterplanten voeden de dieren zich met kreeftachtigen, wormen en detritus van de bodem. In het aquarium is er weinig wat de dieren niet eten. Vlokvoer, granulaat droogvoer, diepvries voer, muggenlarven, en artemia worden graag gegeten. Zorg in in ieder geval voor een groot plantaardig bestanddeel. Eventueel kunnen de dieren bijgevoerd worden met gehakte sla, mais, jonge spinazie, spirulina, en waterkers.

Kweek

Voor zover bekend is kweek van Distichodus fasciolatus nog niet voorgekomen in het aquarium.

Auteur

Patrick de Pijper

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Distichodus fasciolatus – Haaienvin Hoogrugzalm” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *