Distichodus engycephalus – Graseter

Distichodus engycephalus is met maximaal 40cm een groot wordende hoogrugzalm die wijdverspreid voorkomt in Afrika.  Zoals de engelse naam Grass-eater verraadt staan planten op het menu

Distichodus engycephalus

Distichodus engycephalus is met maximaal 40 cm een vrij groot wordende Distichodus. De soort leeft wijdverspreid in rivieren in een groot deel van Africa: Centraal Africa, Noordafrika, Noord-oost-Afrika en Westafrika.  Distichodus engycephalus komt derhalve voor in Burkina Faso; Kameroen; Chaad; Ethiopië; Ghana; Guinea; Mali; Nigeria; Senegal; Zuid Sudan en Sudan, o.a. in de Nijl, Cross river, Jebel, De witte Nijl, Sudan, Baro rivier, Niger, Volta, Ogun, Chad bassin. Kwam oorspronkelijk ook voor in de lage Nijl tot aan Cairo, maar is daar is daar verdwenen als gevolg van overbevissing en damconstructies. Wordt in Ghana op grote schaal gekweekt als consumptievis.

Distichodus verschijnt af en toe in de aquariumhandel, meestal als bijvangst. De soort heeft geen bijzonder kleurpatroon, wordt te groot voor de meeste aquaria en eet planten. Er is daarom weinig bekend over het houden van deze Distichodus engycephalus. Jonge dieren leven in de natuur in groepen. Aannemelijk is dat ze naarmate ze groter worden -zoals de meeste Distichodus soorten-  meer afstand nemen en minder tolerant worden.

Auteur

Patrick de Pijper

Copyright foto’s

Aquariumglaser.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

engycephalus

Synoniemen

Distichodus touteei

Herkomst

Landen

, , , , , , , , , , ,

Ecosysteem

, , , , , , , ,

Lengte Minimaal

40

Lengte Maximaal

45

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Distichodus engycephalus – Graseter” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *