Distichodus decemmaculatus – Dwerg Hoogrugzalm

Distichodus decemmaculatus is een klein blijvende Afrikaanse karperzalm uit de Congo. De soort is erg mooi en goed houdbaar, wel dient er rekening mee te worden gehouden dat zachte planten worden gegeten.

 

Distichodus decemmaculatus

Distichodus decemmaculatus is met maximaal 6 cm een kleine Distichodus afkomstig uit het centrale Congo bassin. Uit fossiele resten blijkt dat de familie Distichodus 7 tot 5 miljoen jaar geleden een verspreidingsgebied kende dat zich uitstrekte over een groot deel van Afrika. Distichodus decemmaculatus is olijf-groenachtig met kleine niet doorlopende dwarsstrepen en is voorzien van sterk iriserend zilveren vlekken patroon. Vaak is de staartvin roodgekleurd. Het is één van de aantrekkelijkste Distichodus soorten.

Het aquarium

In tegenstelling tot veel andere Distichodus soorten dient Distichodus decemmaculatus groepsgewijs worden gehouden. Aangezien zachte planten op het menu staan is het onverstandig om de vissen te houden in een aquarium waarin deze onderdeel uitmaken van de inrichting. Harde plantensoorten, zoals Anubias en Bolbitis en Javavaren, worden meestal niet gegeten. Het aquarium kan in ieder geval beter bestaan uit rotsen, hout, zand en grind. Een beetje stroming wordt op prijs gesteld en het is belangrijk te zorgen voor een aantal schuilplaatsen. Een regelmatige waterverversing is belangrijk voor een goede gezondheid. Bij een te hoog nitraat gehalte ontstaan oog- en huidschimmels. Dek het aquarium goed af, aangezien de dieren goed kunnen springen. Qua watersamenstelling worden weinig eisen gesteld.

Voeding

Distichodus decemmaculatus is primair een herbivoor. Het lange spijsverteringskanaal is uitermate geschikt voor het verteren van plantaardig materiaal. Het menu is echter afwisselend. Naast waterplanten voeden de dieren zich met kreeftachtigen, wormen en detritus van de bodem. In het aquarium is er weinig wat de dieren niet eten. Vlokvoer, granulaat droogvoer, diepvries voer, muggenlarven, en artemia worden graag gegeten. Zorg in in ieder geval voor een groot plantaardig bestanddeel. Eventueel kunnen de dieren bijgevoerd worden met gehakte sla, mais, jonge spinazie, spirulina, en waterkers.

Kweek van de Distichodus decemmaculatus

Voor zover bekend is kweek van Distichodus decemmaculatus nog niet voorgekomen in het aquarium.

Auteur

Patrick de Pijper

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Distichodus decemmaculatus – Dwerg Hoogrugzalm” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *