Distichodus affinis – Zilver Hoogrugzalm

Distichodus affinis is een Afrikaanse karperzalm uit de Congo en Tanganyikameer. De soort is goed houdbaar in veel soorten visbezetting, wel dient er rekening mee te worden gehouden dat planten worden gegeten.

 

Distichodus affinis – Zilver Hoogrugzalm

Distichodus affinis is met maximaal 12 cm een relatief kleine Distichodus afkomstig uit de het centrale en het lage stroomgebied van de Congo, inclusief het tanganyika meer. Uit fossiele resten blijkt dat de familie Distichodus 7 tot 5 miljoen jaar geleden een verspreidingsgebied kende dat zich uitstrekte over een groot deel van Afrika. Distichodus affinis komt af en toe in de handel voor. Dit komt wellicht door de wat universele zilverkleurige basiskleur, met rode vinnen welke veel minder indrukwekkend is dan het bonte kleed is van het familielid Distichodus sexfasciatus. Toch is een school van deze vissen een indrukwekkende blikvanger.

In het Nederlands worden ze ook wel Zilver Distichodus genoemd.

Het aquarium

In tegenstelling tot veel andere Distichodus soorten kan Distichodus affinis  groepsgewijs worden gehouden. Aangezien planten op het menu staan is het onverstandig om de vissen te houden in een aquarium waarin deze onderdeel uitmaken van de inrichting. Harde plantensoorten, zoals Anubias en Bolbitis en Javavaren, worden meestal niet gegeten. Het aquarium kan in ieder geval beter bestaan uit rotsen, hout, zand en grind. Een beetje stroming wordt op prijs gesteld en het is belangrijk te zorgen voor een aantal schuilplaatsen. Een regelmatige waterverversing is belangrijk voor een goede gezondheid. Bij een te hoog nitraat gehalte ontstaan oog- en huidschimmels. Dek het aquarium goed af, aangezien de dieren goed kunnen springen. Qua watersamenstelling worden weinig eisen gesteld. Staat bekend om vinnen te bijten ingeval van langzame, langvinnige medebewoners.

Dieet

Distichodus affinis is primair een herbivoor. Het lange spijsverteringskanaal is uitermate geschikt voor het verteren van plantaardig materiaal. Het menu is echter afwisselend. Naast waterplanten voeden de dieren zich met kreeftachtigen, wormen en detritus van de bodem. In het aquarium is er weinig wat de dieren niet eten. Vlokvoer, granulaat droogvoer, diepvries voer, muggenlarven, en artemia worden graag gegeten. Zorg in in ieder geval voor een groot plantaardig bestanddeel. Eventueel kunnen de dieren bijgevoerd worden met gehakte sla, mais, jonge spinazie, spirulina, en waterkers.

Kweek van de Distichodus affinis – Zilver Distichodus

Voor zover bekend is kweek van Distichodus affinis nog niet voorgekomen in het aquarium.

Video

Auteur

Patrick de Pijper

Copyright Foto’s

AquariumGlaser.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

affinis

Lengte Maximaal

20

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

27

GH minimum

6

GH maximum

8

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Distichodus affinis – Zilver Hoogrugzalm” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *