Diodon holocanthus – Ballonegelvis
Diodon holocanthus – Ballonegelvis of Bruine Egelvis komt voor in de tropische delen van vrijwel alle belangrijke oceanen van de wereld, zoals de Stille oceaan, de Atlantische oceaan en de West Indische oceaan.
Hij wordt zo tussen de 30 en 36 cm. groot. Zijn lichaam is beige met bruine vlekken op de rug en een witte buik. Op het hoofd heeft hij bruine stippen die in aantal variëren. Zijn rug is gepantserd met lange stekels die meestal plat liggen. Alleen bij gevaar richt hij ze op terwijl hij tegelijkertijd zijn lichaam opzet door veel water snel in te slikken en zo zichzelf vol pompt met water waardoor zijn lichaam als een bal opzwelt. Een bal met lange scherpe stekels, nou als je daar niet bang van wordt? Met hun stekels weten egelvissen veel roofvissen te weerstaan. Bij visnetten zijn de stekels juist een handicap, waardoor ze eerder verstrikt raken. Voor de consumptie zijn egelvissen niet geliefd. Wel worden gedroogde en opgeblazen exemplaren verkocht als souvenirs.
Vreemd genoeg lees je hele tegenstrijdige berichten over zijn gedragingen. Zo lees je bij de een dat hij een trage zwemmer zou zijn, terwijl hij, in andere literatuur, omschreven wordt als een actieve zwemmer en jager. Ik heb in ieder geval mogen waarnemen dat hij een behoorlijke snelheid had.
Synoniemen
In de loop der jaren heeft de Ballonegelvis al heel wat namen gezien. Synoniemen zijn: Diodon hystrix holocanthus, Diodon holacanthus, Diodon pilosus, Trichodiodon pilosus, Diodon multimaculatus, Diodon novemmaculatus, Diodon novemaculatus, Diodon quadrimaculatus, Paradiodon quadrimaculatus, Diodon sexmaculatus, Diodon maculifer, Atopomycterus bocagei, Diodon paraholocanthus.
Het Aquarium
In een aquarium is de Bruine Egelvis niet heel erg makkelijk te houden maar als je het toch wilt proberen, dan hier wat tips. Om te beginnen het benodigde aquarium, deze dient minimaal 800 liter water te bevatten met een temperatuur tussen de 23 en 26 ºC en een pH van 7.9-8.4. De KH zou tussen de 7 en 12 moeten zijn en het zoutgehalte 1.024. Net zoals vele egelvissen zijn ze extreem gevoelig voor nitriet en ammoniak en mogen pas in een volledig ingedraaid aquarium worden geplaatst.
Dieet
Iets wat hij en zijn familieleden ook hebben, is namelijk een zeer rommelige eetgedrag, daarom dient er een groot filter (eiwitafschuimer) met overcapaciteit en veel levend steen geplaatst te worden. Bedenk wel dat deze vis dol is op zeeanemonen en harde koralen laat hij ook niet met rust. Verder lusten ze zowel levend als ingevroren voedsel zoals sint-jakobsschelpen, krill, slakken, garnalen, mosselen, kokkels of andere schaaldieren. In het begin zal deze vis zich overdag niet zoveel vertonen, pas als hij gewend is zal hij dagactiever worden.
Kweken met Diodon holocanthus
Het kweken met deze dieren is schijnbaar al helemaal niet makkelijk. Er is in ieder geval geen bevestiging van voortplanting in gevangenschap geregistreerd, zover ik in de documentatie kon vinden. Daarnaast is het zelfs niet mogelijk om met het blote oog het geslacht te bepalen, dus wordt het al lastig om een paartje te vinden.Maar als alles goed gaat heb je natuurlijk wel een geweldige vis om van te genieten en zelfs om lang van te genieten, want hij kan wel 15 jaar oud worden.
Video
Auteur
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Copyright foto’s
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Russell Gilbert
John Turnbull – CC BY – NC-SA 2.0
Referenties
Reviewed distribution maps for Diodon holocanthus (Longspined porcupinefish), with modelled year 2100 native range map based on IPCC A2 emissions scenario. www.aquamaps.org, version of Aug. 2016. Web. Accessed 1 Dec. 2018.