Dimidiochromis strigatus

In het hele Malawi meer is de Dimidiochromis strigatus wel te vinden, als zul je ze nergens in grote aantallen tegenkomen.

()

Dimidiochromis strigatus

De Dimidiochromis strigatus heeft geen Nederlandse naam. De Wetenschappelijke naam kun je opbreken in verschillende delen. “Di” betekend twee en “Midio” helft. “Chromis” betekend vis. Grofweg verwijst Dimidiochromis naar de horizontale streep die de vis in tweeën deelt. Strigatus is een verwijzing naar de verticale strepen op de flank van deze soort.

Het geslacht Dimidiochromis omvat slechts 4 soorten: strigatus, compressiceps, kiwinge en dimidiatus.

De soort is in 1922 voor het eerst beschreven door Regan. Hij heeft ook een tweetal synoniemen de wereld in geholpen die nu niet meer gebruikt worden: Haplochromis strigatus en Cyrtocara strigatus.

Beschrijving

De Dimidiochromis strigatus is een van de rovers van het Malawi meer. De mannen kunnen een lengte bereiken van zo’n 25 centimeter. De vrouwen blijven met hun 20 centimeter wat kleiner.

De vrouwen zijn een saai grijs / bruin gekleurd. Over de flank loopt een horizontale donkere streep. Bij volwassen mannen die hun broedkleuren laten zien kan deze streep geheel verdwijnen. De streep wordt weer zichtbaar als de man zich niet goed voelt of onder druk staat.

De man kan, eenmaal volwassen, blauw kleuren. De schubben laten daarbij aan de randen een rode gloed zien die het duidelijkst is net achter het kieuwdeksel. De aanzet van de rug- en anaalvin laten vaak een zwarte rand zien wat naar de rand van de vin uitloopt in rood. Op de anaalvin van de man zijn duidelijke eivlekken te zien, de vrouwen hebben deze vaak ook maar minder in aantal en iets minder duidelijk afgetekend.

Het gedrag van de Dimidiochromis strigatus is te omschrijven als redelijk rustig, al zijn ze iets fanatieker dan de Dimidiochromis compressiceps. Meestal hangen ze rustig in het water in afwachting van prooi. Ze hangen hiervoor graag tussen wat stengels Valisneria.

Biotoop

In het hele Malawi meer is de Dimidiochromis strigatus wel te vinden, als zul je ze nergens in grote aantallen tegenkomen. Je kunt ze vinden in de redelijk ondiepe sedimentrijke wateren met wat begroeiing. Dit is ook de plek waar veel soorten hun jongen lossen omdat ze hier voldoende voedsel en wat beschutting kunnen vinden.

Dieet

Jonge en kleine vissen zijn voer voor de Dimidiochromis strigatus. Houdt ze dan ook niet samen met jonge dieren of al te kleine soorten.

Met hun kop naar beneden gericht blijft hij roerloos in het water hangen. Het liefst tussen wat begroeiing zoals wat struiken of Valisneria. Zodra een prooi dichtbij genoeg komt slaat hij toe. Met een bliksemsnelle uitval stulpt hij zijn bek ver uit en zuigt hij zijn prooi naar binnen.

In het aquarium nemen ze eigenlijk al het voer wel aan. Om het natuurlijke jaag gedrag te zien zou je ze kunnen voeren met kleine visjes. Zorg in ieder geval voor een afwisselend dieet wat in ieder geval vleesachtig voer bevat zoals Krill, Artemia, Garnalen, Mosselen, kleine visjes etc.

Het Aquarium

Door zijn grootte heeft de Dimidiochromis strigatus ook een groot aquarium nodig. Denk daarbij aan een aquarium van minimaal 200 centimeter lang. Op de bodem gebruik je zand en een veld met groot wordende Valisneria zoals Valisneria gigantae of Valisneria nana. Meestal doet de Valisneria nana het beter in een Malawi aquarium. Als alternatief voor de Valisneria zou je ook langdradige Crypto’s kunnen gebruiken zoals bijvoorbeeld Cryptocoryne aponogetifolia.

De temperatuur en waterwaardes zijn in het gehele meer redelijk constant. Hou de temperatuur tussen de 22 en 26 graden. In de winter kun je de temperatuur best aan de lage kant houden, in de zomer loopt deze meestal vanzelf wel weer wat op.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Voor de kweek van de Dimidiochromis strigatus is geen bijzonder kweek aquarium nodig. Ook in een aquarium met verschillende soorten zal de kweek veelal lukken.

Zorg er wel voor dat een man de beschikking heeft over 3 a 4 vrouwen zodat hij zijn aandacht over meerdere vrouwen verspreid. Houdt je slechts 1 vrouw dan kan het mannetje zijn aandacht volledig op haar richten wat wel vaker tot verlies van de vrouw leidt door uitputting.

Het afzetten

Voordat er eieren worden afgezet laat de man zijn mooiste broedkleuren zien. Op een door hem gekozen stuk zand lokt hij het vrouwtje. Al om elkaar heen draaiend legt de vrouw de eieren en draait zich direct om en neem de eieren in haar muil. Met de eivlek methode fopt de man de vrouw. Zij hapt naar de eivlekken op de anaalvin van de man en krijgt zo ook hom binnen waarmee de eieren worden bevrucht.

Na het afzetten is bij de vrouw duidelijk te zien dat ze de eieren in haar muil uitbroed. Haar keel is duidelijk dikker en hangt wat naar beneden. Soms is deze zelfs wat donkerder doordat je de jongen er doorheen ziet.

Opgroeien van de Jongen

De jonge Dimidiochromis strigatus komen na een dag of 3 a 4 uit. Ze blijven echter nog tot 3 weken in de muil van de vrouw. Na die drie weken spuugt de vrouw de kleine visjes uit.

Je kunt het nest jongen voeren met vers uitgekomen artemia of gewoon met fijngewreven vlokvoer. Ze zijn niet heel gevoelig voor waterverversingen. Schoon water zorgt er voor dat ze sneller groeien.

Je kunt de vrouw gewoon bij de rest van de vissen laten. De jongen zullen in dat geval worden opgegeten door de overige bewoners. Alleen de slimste en sterkste jongen maken een kans om te overleven mits er voldoende kleine schuilmogelijkheden zijn.

Wil je echt een heel nest op laten groeien dan kun je de vrouw na een week of twee uitvangen en tijdelijk onderbrengen in een klein aquarium zonder medebewoners. Je hoeft haar niet te voeren, met de jongen in haar muil zal ze toch niet eten. Na het uitspugen van de jongen zal ze de eerste uren niet naar de jongen omkijken. Je kunt haar dan rustig uitvangen en terug plaatsen in het gewone aquarium.

Conclusie

De Dimidiochromis strigatus is met zijn slanke lichaamsvorm een bijzondere jager. Zolang je ze houdt met even grote en sterke Malawi cichliden is dit een leuke aanwinst voor je aquarium!

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Wimmels.com
Marco van der Nol

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Eerstbeschrijving

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum