Dimidiochromis compressiceps

De Dimidiochromis compressiceps uit het Malawi meer zien er meestal een beetje grimmig uit, maar daardoor hebben ze zeker “karakter”.

Dimidiochromis compressiceps

Toegegeven, de vertegenwoordigers van Dimidiochromis compressiceps zien er meestal een beetje grimmig uit. Maar daardoor hebben ze ook iets unieks en een zeker “karakter”. Met een geschatte maximale leeftijd van 15 jaar is dat ook wel een belangrijk criterium.

De mannen worden bij een cm of 18 geslachtsrijp, vrouwtjes bij iets meer dan 16 centimeter. Dit is ongeveer na 18 tot 24 maanden het geval. Bij deze grootte kunnen deze dieren voervissen met een grote van 5 centimeter verorberen. Als de aangeboden prooidieren te klein zijn dan vindt er geen jacht plaats. In de handel zijn ook dieren opgedoken die al bij een lichaamslengte van 10 centimeter duidelijk als man herkenbaar waren. Volgens de handelaar ging het hierbij om met hormonen behandelde Tjechische nakweek.

Ze nemen zonder problemen dode voerbrokken aan, maar het moet zich dan wel bewegen. In mijn aquarium wordt slechts zelden voer wat op de bodem ligt opgenomen. Langer dan drie dagen op rij hetzelfde voer wordt niet meer aangepakt, daarom wissel ik elke dag van voer.

De uiteindelijke grootte van een vrouwtje ligt zo rond de 20 centimeter, de mannetjes worden met 25 centimeter beduidend groter.

De agressie van deze vissen hangt sterk af van hun gemoedstoestand en de andere gehouden dieren. Het door mij verzorgde paar is zeer vriendelijk en bekommert zich niet om de andere soorten. Er zijn echter ook individuen die vrijwel alles uit het door hun bezette territorium aanvallen en verdrijven. Het bezette gebied in een 960 lliter aquarium (200x60x80) ligt op een breedte van 120 cm, in een standaard 576 liter aquarium op zo’n 140 cm en beslaat daarmee bijna het complete aquarium. Als je je dan bedenkt dat ik een uiterst vriendelijk koppel heb en andere cichliden in hun territorium dulden, dan blijft de aangegeven minimale aquarium grootte van 200 cm lengte wel het absolute minimum om deze dieren te houden.

De dieren staan vaak rustig in het water en zijn als juveniel weinig agressief. De berichten dat bij bijvissen de ogen worden uitgebeten kan ik niet bevestigen. Ook in mijn uitgroei aquarium komt het nooit tot dit soort voorvallen. Als bijzonderheid bij het voer gedrag kun je opmerken dat bij levende voedervissen deze met de staart naar voren worden doorgeslikt.

De mannetjes ontwikkelen, afhankelijk van hun herkomst, een zwak of sterk uitgesproken blauwe kleur over hun hele lichaam. Deze kleuring neemt toe naarmate ze ouder worden. Vrouwtje blijven zilverkleurig met een horizontale donkere streep over het de gehele flank.

Tijdens de balts kleuren de rug en anaalvin zwart met een rode band en vertoond hij een krachtiger blauw. Bij oudere dieren zijn deze kleuren ook buiten de balts te zien, ze worden dan alleen minder intens getoond. De paring kan zich over een dag uitstrekken, het vrouwtje broedt bij een watertemperatuur van 24° C, ongeveer 23 dagen. De vrijgelaten jongen zijn dan al groter dan een centimeter en tonen duidelijk de lengtestreep van het vrouwtje, de grimmige gezichtsuitdrukking ontbreekt dan nog. Er vindt geen verdere broedzorg plaats, na het loslaten verliest het vrouwtje haar interesse in de jongen. Ze jaagt ze de eerste dag ook nog niet na. Ik denk dat dit ook nog wel langere tijd zo blijft, maar de vrouwtjes proberen de jongen hier nooit terug in hun muil te nemen en moeten daarom het opgroei aquarium daarom verlaten. Het aantal jongen licht tussen de 50 en 70 dieren. Deze kunnen direct met kreeften eieren of pas geboren guppies worden gevoerd. Ze nemen echter ook vaak vlokvoer. Dus bij mij zijn de altijd aanwezige guppyvrouwen in het aquarium niet meer dan een afwisseling in het dieet.

Naar mijn mening zou men in het aquarium altijd Vallisneria moeten houden, om een zo natuurgetrouw mogelijk jacht gedrag te kunnen zien. De Dimidiochromis compressiceps jaagt vanuit een hinderlaag en duikt van boven of op zijn buit. Tussen de Vallisneria zijn vooral de vrouwtjes met hun streep en afgeplatte lichaamsbouw goed uitgerust en kun je de jacht zeer goed aanschouwen. Dit gedrag gaat echter zeer snel verloren wanneer de dieren alleen droogvoer en dood diepvries voer krijgen aangeboden.

Extra afbeeldingen

Video

Auteur

Dag Holzhausen

Copyright foto’s

Dag Holzhausen – Snoopdaggydag
Wimmels
Stanisław Gajaszek

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

compressiceps

Synoniemen

Cyrtocara compressiceps, Haplochromis compressiceps, Paratilapia compressiceps

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

200

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

20

Lengte Maximaal

25

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Dimidiochromis compressiceps” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *