Dichotomyctere nigroviridis
Dichotomyctere nigroviridis is in 1822 officieel beschreven door MariondeProcé. In het Nederlands worden ze ook wel Luipaard Kogelvis genoemd.
Synoniemen: Tetrodon nigroviridis, Chelonodon nigroviridis, Tetraodon nigroviridis, Tetraodon potamophilus, Tetrodon simulans, Arothron simulans, Tetraodon simulans.
Beschrijving
Deze soort kan een totale lengte bereiken van zo’n 17 centimeter. De grondkleur is geel met een wittige buik. Op de bovenste helft van de vis zijn zwarte vlekken zichtbaar. Net als de andere kogelvissen is deze soort wat rond van vorm. Het verschil tussen de mannen en vrouwen is niet zichtbaar.
In de bek zijn duidelijk vier tanden zichtbaar. Vaak ook als de bek gesloten is. Het zijn zeer actieve dieren die altijd op zoek lijken naar wat eetbaars.
Naarmate ze ouder worden, veranderd hun karakter wat. Ze beginnen vaak als vrolijke rondzwemmende visjes die anderen met rust laten. Naarmate ze ouder worden worden ze wat agressiever naar andere soorten toe. Ze kunnen daarbij soms wat in vinnen gaan bijten.
Biotoop
Het verspreidingsgebied van de Luipaard Kogelvis is vrij groot. Het loopt vanaf India tot aan Borneo. Ze komen daar voor in langzaam stromende rivieren, riviermondingen en kustmoerassen.
Ze overleven niet lang in puur zoetwater, ze zijn dan ook altijd te vinden op de grens tussen zoet- en zeewater – de brakwater gebieden.
Dieet
In het wild voedt Dichotomyctere nigroviridis zich met slakken en ongewervelden. Daarnaast eten ze heel af en toe van planten. De tanden van deze soort blijven hun hele leven doorgroeien. Door hun dieet slijten ze redelijk snel.
In het aquarium moeten ze dan ook continu gevoed worden met slakken, mosselen, kokkels en bijvoorbeeld garnalen. Doen we dit niet dan slijten de doorgroeiende tanden niet genoeg. Hierdoor wordt het eten uiteindelijk onmogelijk.
Kweek van Dichotomyctere nigroviridis
Doordat de eieren van Dichotomyctere nigroviridis hoogstwaarschijnlijk in zoetwater worden afgezet en daarna afdrijven naar brakwater is de kweek extreem moeilijk. Er zijn geen kweken in gevangenschap bekend.
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Nonn Panitvong – Siamensis.org
John de Lange
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.