Devario malabaricus

De Devario malabaricus is een makkelijke hillstream vis die de hele dag actief rondzwemt. De kweek van dit leuke actieve visje is ook nog eens relatief eenvoudig.

()

Devario malabaricus

Na zijn eerste beschrijving in 1849 door Jerdon, heeft de Devario malabaricus al vele namen gekend. Inmiddels heeft deze soort de volgende synoniemen: Perilampus aurolineautus, Perilampus canarensis, Eustira ceylonensis, Perilampus malabaricus, Danio micronema en Perilampus mysoricus.
Zijn soortnaam: malabaricus is een verwijzing naar het gebied Malabar, aan de zuidwestkust van India. Hier is het eerste exemplaar gevangen dat officieel is beschreven.

Beschrijving

Het lichaam van de Devario malabaricus heeft een iriserende, zeegroene kleur. Hier lopen twee horizontale, gele strepen overheen. Deze beginnen achter de kieuwdeksel en eindigen aan het begin van de staartvin. De onderste, van de twee strepen, begint vaak als een paar kleine stipjes maar loopt uiteindelijk door in een mooie, ononderbroken streep. De vinnen zijn doorzichtig tot iriserend groen.
Het geslachtsonderscheid is relatief lastig om te maken. De vrouwtjes zijn voller dan mannetjes en hebben minder kleur.

Herkomst en Habitat

De Devario malabaricus komt voor in India en Sri Lanka. Hij is onder andere te vinden in de Chalakudy rivier en Rawan Oya. Maar ook in de Achankovil rivieren komt deze soort voor. Devario malabaricus komt van nature in snelstromende wateren voorkomt. Deze wateren stromen door bossen heen waardoor ze zowel in de schaduw als in de volle zon te vinden zijn. Het substraat bestaat hier uit zand, gravel en stenen.

Onderzoek in de Rawan Oya heeft aangetoond dat het water waarin de Devario malabaricus voorkomt, een temperatuur heeft van rond de 22 °C. Daarnaast is de pH in hun natuurlijke leefomgeving 6.8. De geleidbaarheid zit tussen de 229 en 211 μs met een hardheid tussen 136 en 124 mg/l. Ditzelfde onderzoek meldde echter wel, dat met name de pH waarde beïnvloed kan zijn door vervuiling dat is veroorzaakt door de lokale inwoners. In zijn natuurlijke habitat is vervuiling een ernstige bedreiging voor deze vissen. In de Chalakudy rivier zijn veel exemplaren gevangen die lijden aan ziekten zoals vinrot. Een iets hogere pH waarde is dan ook aan te raden.

Dieet

De Devario malabaricus is een omnivore vissoort. Desondanks bestaat in de natuur zijn dieet grotendeels uit carnivoor voedsel. Insecten zijn met name populair bij deze vissen. Dus naast carnivoor voedsel, wordt af en toe wat plantaardig eten op prijs gesteld.

In het aquarium zijn ze geen lastige eters. Ze nemen bijna alles aan. Dus droogvoer zou geen probleem moeten zijn. Zorg echter wel voor voldoende afwisseling in het menu. Daarnaast is het aan te raden om af en toe diepvries of levend voer te voeren. Zo blijven de vissen in een optimale conditie.

Het Aquarium

Het aquarium kan het beste worden ingericht als een beekje. Dus een substraat van zand of gravel met schuilplaatsen in de vorm van stenen en hout. Daarnaast stelt deze vis een flinke stroming op prijs. Het water moet daarnaast erg schoon en relatief zuurstofrijk zijn. Doordat de vissen oorspronkelijk in zuivere, heldere wateren leven, kunnen ze slecht tegen vervuiling in het water. Zorg dus voor een krachtige en grote filter en doe voldoende waterverversingen. Denk er wel om dat deze vissen erg goed kunnen springen. Zorg dan ook voor een kap die het aquarium goed afsluit.

De vissen zijn vredelievend naar andere vissoorten. Naar elkaar kan er af en toe wat agressie worden vertoond, dit is echter vrij onschuldig. Als ze met genoeg soortgenoten worden gehouden dan is dat ook geen probleem doordat de agressie goed verdeeld word. Zorg er echter wel voor dat er geen vissen bij worden gezet die veel rust nodig hebben. Deze Devario’s gaan nogal wild om met hun voer waardoor schuwe medebewoners geen kans krijgen om zelf te eten.

Kweek van de Devario malabaricus

De nakweek van deze vissen is relatief simpel. het gebeurt dan ook wel dat ze in het gezelschapsaquarium eieren leggen. Om de opbrengst echter te vergroten kan een kweekaquarium worden ingericht. Door in dit kweekaquarium een rooster of knikkers te plaatsen, kan de opbrengst flink worden verhoogt. Daarnaast werken fijnbladige planten of afzet moppen ook behoorlijk goed.

Het aquarium moet de ideale condities voor de vissen nabootsen. Dus er moet voldoende stroming zijn met de juiste waterwaarden. De temperatuur moet echter wat hoger worden ingesteld. Aangezien de vissen in de natuur eieren leggen na de regen, kan de kweek nog meer worden gestimuleerd door dit na te bootsen. Dit kan door het aquarium niet helemaal vol te doen waarna dit vervolgens langzaam wordt volgegoten met koel water. Door dit ook nog eens met een gieter te doen, boots je de regen optimaal na.

Per leg kunnen meer dan 200 eitjes worden gelegd. Na 24-36 uur komen de eieren uit. Weer vijf dagen later zullen alle jongen vrij rondzwemmen. Pas uitgekomen vissen kunnen worden gevoerd met stofvoer of pantoffeldiertjes. Artemia naupliën worden pas gegeten als de vissen groot genoeg zijn.

Video

Auteur

R.Eltingh

Copyright foto’s

Hristo Hristov
Drake Shaw – China Native Fish Export

Bronnen

Baby, F., Tharian, J., Philip, S., Ali, A., & Raghavan, R. (2011).Checklist of the fishes of the Achankovil forests, Kerala, India with notes on the range extension of an endemic cyprinid Puntius chalakkudiensis. Journal of Threatened Taxa, 3(7), 1936-1941.

Devario malabaricus – Giant ‘Danio’ (Danio malabaricus, Perilampus malabaricus). (n.d.). Retrieved April 04, 2017, from http://www.seriouslyfish.com/species/devario-malabaricus/

Jayaratne, R., & Surasinghe, T. (2011). General ecology and habitat selectivity of fresh water fishes of the Rawan Oya, Kandy, Sri Lanka. Sabaragamuwa University Journal, 9(1).

Luna, S. M., & Froese, R. (n.d.). Devario malabaricus summary page. Retrieved April 04, 2017, from http://www.fishbase.org/summary/4760

Moyle, P. B., & Senayake, F. R. (1984). Resource partitioning among the fishes of rainforest streams in Sri Lanka. Journal of Zoology, 202(2), 195-223.

Raghavan, R., Prasad, G., Ali, P. A., & Pereira, B. (2008). Fish fauna of Chalakudy River, part of Western Ghats biodiversity hotspot, Kerala, India: patterns of distribution, threats and conservation needs. Biodiversity and Conservation, 17(13), 3119-3131.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

malabaricus

Synoniemen

Danio malabaricus, Eustira ceylonensis, Paradanio aurolineatus, Perilampus aurolineatus, Perilampus canarensis, Perilampus ceylonensis, Perilampus malabaricus, Perilampus mysoricus, Puntius malabaricus

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

80

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

, , , , ,

Lengte Minimaal

7

Lengte Maximaal

8

Temperatuur minimaal

18

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

2

GH maximum

15