Devario devario
Devario devario is voor het eerst beschreven door Hamilton in 1822. Destijds kreeg deze soort de naam Cyprinus devario. Later heeft deze soort pas zijn huidige naam gekregen: Devario devario. Naast deze twee benamingen zijn er nog enkele andere synoniemen gevormd voor deze soort. Hier gaat het om de synoniemen: Devario mcclellandi en Devario buchanani.
Beschrijving
Devario devario heeft een gestroomlijnd lichaam met een blauwe tot blauwgroene kleur. Op het lichaam zijn gele tot oranje vlekjes te zien. De schubben op de rug van deze vissen glimmen in het licht. Halverwege het lichaam tot de staartvin loopt een gele tot oranje horizontale streep. Op de staartvin is een donkerblauwe tot blauwgroene horizontale streep zichtbaar. De overige vinnen hebben een gele kleur.
Het geslachtsonderscheid is te maken door naar de grootte van de vissen te kijken. De vrouwtjes zijn namelijk iets groter en voller dan de mannetjes.
Herkomst en habitat
Devario devario is te vinden in India, Nepal, Bangladesh en Pakistan. Hier zijn ze onder andere waargenomen in de rivieren Siyom, Torsa en Teesta.
In zijn natuurlijke leefomgeving worden deze vissen waargenomen in water met een matige stroming. Hier bestaat het substraat uit zand, gravel en keien. Daarnaast worden er weinig planten waargenomen in deze rivieren. Onderzoek in de rivier Siyom heeft laten zien dat de vissen te maken krijgen met grote schommelingen in de temperatuur. Hier leven ze namelijk bij temperaturen van 9°C tot 11°C in de winter terwijl in de zomer de temperatuur kan oplopen naar 20°C tot 26°C. Gedurende het jaar is de pH waarde vrij constant tussen de 6.0 en 7.5. De alkaliteit ligt wel iets lager in de winter (40-44 mg/l) dan in de zomer (42-48 mg/l).
Dieet
In zijn natuurlijke leefomgeving heeft de Devario devario een vrijwel uitsluitend carnivoor dieet. Hierdoor moet in het aquarium alleen carnivoor voedsel worden aangeboden. In aquaria zijn het geen lastige vissen om aan het eten te krijgen. Ze accepteren dan ook droog, diepvries en levend voer. Voldoende afwisseling in het dieet zorgt daarentegen wel voor gezondere en beter gekleurde vissen.
Het aquarium
Het aquarium kan het beste worden ingericht als een hillstream aquarium. Daarom zijn stenen aan te raden als decoratiemateriaal. Een substraat van zand en gravel bootst de natuurlijke omstandigheden het beste na.
Het water in het aquarium hoeft geen sterke stroming te hebben. In de natuur komt deze soort namelijk voor in stromen met een matige tot zwakke stroming. Er moet echter wel veel zuurstof in het water aanwezig zijn. Dit hoge zuurstof niveau kan worden bereikt door veel beweging te creëren in het wateroppervlakte. Het water moet naast zuurstofrijk ook erg zuiver en kristalhelder zijn. De Deverio devario kan namelijk slecht tegen afvalstoffen in het water. Een goede filter en veel waterverversingen is dan ook een must.
Deze vissen zijn niet agressief. Andere soorten zullen ze dan ook niet lastigvallen. Desondanks is het niet aan te raden om Devario devario samen te houden met vissoorten die erg schuw zijn en een rustige omgeving nodig hebben. Deze Devario soort is namelijk een actieve zwemmer. Met name tijdens het voeren kunnen de vissen erg druk worden. Onderling kunnen kleine conflicten voorkomen als vissen strijden om een beter plekje in de hiërarchie. Deze conflicten zijn echter relatief klein en leiden nooit tot verwondingen.
Kweek van de Devario devario
Een Devario devario is een vrijlegger. Hierdoor is de opbrengst in een gezelschapsaquarium erg laag. Het is dan ook aan te raden om voor de kweek een apart kweek aquarium op te zetten. Dit kweek aquarium moet daarbij zo worden ingericht dat de ouderdieren hun eigen eitjes niet kunnen opeten. Hiervoor kunnen knikkers op de bodem worden gelegd. Ook het plaatsen van een rooster kan voor een hoger opbrengst zorgen. Andere mogelijkheden zijn afzetmoppen of het planten van fijnbladerige planten zoals javamos.
Het water in het kweekaquarium moeten allemaal behalve de temperatuur op de geadviseerde waarden zitten. De temperatuur moet langzaam worden opgevoerd naar een temperatuur van 24-26 °C. Daarnaast is het noodzakelijk om een hoog zuurstof niveau te creëren in het water. Dit kan door luchtsteentjes en een sterke filter. Enige stroming is ook aan te raden. Het is ook aan te raden om het licht van het aquarium te dimmen.
Als het aquarium klaar staat en de vissen klaar zijn om te paren kunnen de ouderdieren worden geïntroduceerd. Na 24 uur zullen de vissen kweken en na 48 uur moeten de ouderdieren worden uitgevangen. Na 24 tot 36 uur zullen de eitjes uitkomen. De jongen zijn op dit moment nog erg klein. De jonge D.devario moeten daarom ook worden gevoerd met pantoffeldiertjes. Artemia naupliën of microwormen kunnen worden gegeven als de jongen iets groter zijn.
Auteur
Rick
Copyright foto’s
Referenties
- Acharjee, M. L., & Barat, S. (2013). Ichthyofaunal diversity of Teesta River in darjeeling himalaya of west bengal, India. Asian Journal of Experimental Biological Sciences, 4(1), 112-122.
- Bagra, K., & Das, D. N. (2010). Fish Diversity of River Siyom of Arunachal Pradesh India: A Case Study. Our nature, 8(1), 164-169.
- California Academy of Sciences. (n.d.). Retrieved from http://researcharchive.calacademy.org/research/ichthyology/catalog/fishcatmain.asp
- Devario devario – Bengal Danio (Danio devario; Devario cyanotaenia). (n.d.). Retrieved from http://www.seriouslyfish.com/species/devario-devario/
- Dey, A., & Sarkar, D. (2015). In search of Ichthyofauna diversity: A study on Torsa river in Cooch Behar district of West Bengal. Int. J. Pure App. Biosci, 3(4), 235-241.
- Goswami, U. C., Basistha, S. K., Bora, D., Shyamkumar, K., Saikia, B., & Changsan, K. (2012). Fish diversity of North East India, inclusive of the Himalayan and Indo Burma biodiversity hotspots zones: A checklist on their taxonomic status, economic importance, geographical distribution, present status and prevailing threats. International Journal of Biodiversity and Conservation, 4(15), 592-613.