Desmopuntius rhomboocellatus – Meloen Barbeel
Desmopuntius rhomboocellatus is in 1940 beschreven door Koumans. De huidige geslachtsnaam Desmopuntius kan worden opgebroken in twee woorden. Desmo is afkomstig uit het Grieks: Desmodus betekend “gevangene” en Puntius is afkomstig uit het Bengaalse woord pungti, een lokaal woord voor kleine Cyprinidae. De naam is een verwijzing naar het strepenpatroon op de flank van de vissen wat een beetje lijkt op de strepen van de gevangenis kleding. De soortnaam rhomboocellatus is ook op te breken in twee woorden. Rhombus betekend “ruit”of “diamantvorm” en Ocellatus is afkomstig uit het Latijn en betekend “met kleine ogen” dit is een verwijzing naar het kleurenpatroon van de vis.
In het Nederlands worden ze ook wel Meloen Barbeel genoemd.
Synoniemen: Puntius rhomboocellatus, Barbus rhomboocellatus, Systomus rhomboocellatus, Barbus kahajani.
Beschrijving
Desmopuntius rhomboocellatus kan een maximale totale lengte bereiken van zo’n acht centimeter. Dit geldt dan voor de vrouwen. De mannen blijven namelijk iets kleiner. Zij zijn ook wat slanker gebouwd en zijn wat kleurrijker.
De mannen zijn het felst gekleurd en hebben een oranje grondkleur. Daarop hebben ze een aantal zwarte tot heel donker groene markeringen. Over het oog een streep. Dan twee verticale vlekken die tot halverwege de flank komen. Daarachter twee verticale vlekken die doorlopen tot helemaal onderaan. Onder de rugvin bevindt zich nog een kleine vlek. Deze markeringen doen denken aan die van een python. In het Engels worden ze dan ook wel Snakeskin Barb genoemd.
Ze lijken heel veel op de Vijfstreepbarbeel (Desmopuntius pentazona). Dit familielid komt ook nog eens in dezelfde wateren voor. In 1992 (september blz. 184) werd daarom in Het Aquarium nog een opmerking geplaatst dat men zich afvroeg of het niet één en dezelfde soort betreft.
Biotoop
Deze soort komt alleen voor in West en Centraal Kalimantan. Dit ligt in het Indonesische deel van Borneo. Doorgaans bewonen ze daar de langzaamstromende wateren. Het water wordt ook wel zwartwater genoemd. Deze theekleur wordt veroorzaakt door organisch materiaal wat aan het vergaan is in het water. De bodem is vaak bezaaid met afgevallen bladeren.
Door de humuszuren uit uit de afgevallen bladeren is de pH laag, soms slechts pH 3.0 – 4.0. Deze lage waardes worden mede bereikt doordat er bijna geen mineralen aanwezig zijn. Het water is dan ook zeer zacht met een GH van zo’n 1 tot 5.
Dieet
In het wild is de Meloen Barbeel een micro-jager. Ze eten voornamelijk ongewervelden, wormpjes insectenlarven etc. In het aquarium is het geen lastige eter. Je kunt ze voeren met vlokken, granulaat, diepvries en levendvoer. Voer van goede kwaliteit zoals verse artemia en bijvoorbeeld zwarte muggenlarven zorgen er wel voor dat ze eerder op kleur komen.
Het Aquarium
Desmopuntius rhomboocellatus is een vredelievend visje wat het best gehouden kan worden in een schooltje. In een aquarium vanaf zo’n 80 centimeter kun je een schooltje kwijt van zo’n 10 exemplaren. Er blijft dan niet veel ruimte over voor andere vissen in dezelfde waterlaag maar dat is eigenlijk ook niet nodig met deze kleurrijke vissen.
Je kunt ze overigens goed houden in een gezelschapsaquarium. Het zijn makkelijk te houden en taaie vissen die ook door beginners gehouden kunnen worden. Je kunt ze goed combineren met andere vredelievende en niet al te grote soorten. Pangio soorten voor op de bodem zijn een goede keuze voor een inrichting met het bosbiotoop zoals hieronder beschreven. Omdat het actieve vissen zijn, is een combinatie met langzaam zwemmende soorten en soorten met lange vinnen niet aan te raden. Het is niet uit te sluiten dat ze knabbelen aan de lange tastvinnen van bijvoorbeeld Goeramies.
Ze doen het goed in wat zuurder zacht water met een pH vanaf 4.0 tot 7.0 en een temperatuur van zo’n 23 tot 27 graden. Je kunt het aquarium inrichten als een zwartwater bos biotoop of in een zwaar beplant aquarium.
Het bosbiotoop kun je ongeveer als volg inrichten. Gebruik op de bodem (filter) zand. Plaats daarop gedroogde bladeren. Gebruik takken en wortels om het geheel verder in te richten. Planten zoals Javavaren, Javamos, Bucephalandra en Cryptocoryne soorten hebben niet heel veel licht nodig en doen het vaak prima in een zwartwater biotoop.
Ze houden niet van al te fel licht, het is dus beter om dat iets te dimmen. Je kunt het water wat aanzuren en wat donkerder maken door te filteren over turf, wat eikenextract toevoegen of gebruik wat elzenproppen. Ook houden ze niet echt van stroming.
Kweekaquarium en Conditioneren
De Meloen Barbeel is een vrijlegger. Dit betekent dat de eieren in het water worden afgezet en direct door de man worden bevrucht. De eieren vallen hierbij tussen de planten en naar de bodem. Daarmee houdt ook meteen de zorg van de ouders op. In een dichtbeplant aquarium zullen af en toe wat eieren overleven en uitkomen. Als er voldoende beschutting is kan een enkel visje overleven.
Als je wat meer jonge Desmopuntius rhomboocellatus wil opkweken kun je het beste werken met een apart kweek aquarium. Richt dit aquarium in met water uit het hoofd-aquarium. Plaats op de bodem kunstgras of een paar lagen knikkers. Zorg ervoor dat de ruimtes groot genoeg zijn voor de eieren om doorheen te vallen. De tussenruimtes moeten ook weer zo klein zijn dat de ouders niet bij de gevallen eieren kunnen komen. Plaats op het substraat een ruime hoeveelheid Javamos waartussen de ouderdieren hun eieren kunnen afzetten.
De filtering van het kweekaquarium hoeft niet heel sterk te zijn. Gebruik bij voorkeur een sponsfilter. Dit type filter heeft als voordeel dat de jonge Desmopuntius rhomboocellatus niet in het filter gezogen kunnen worden en ze kunnen wat voedsel deeltjes van het filter pikken. Het water moet licht zuur zijn en een temperatuur richting het maximale van zo’n 27 graden Celsius. Je kunt wat gebruikt turf in het aquarium plaatsen om de waterwaardes op peil te houden.
Breng de Meloen Barbeel ouders in conditie door ze te voeren met levend voer zoals artemia, zwarte en rode muggenlarven.
Het Afzetten
Als je ziet dat de Desmopuntius rhomboocellatus vrouwen wat dikker beginnen te worden, plaats je twee koppels in het kweek aquarium. Kies hiervoor de twee dikste vrouwtjes en je twee mooiste mannetjes. Normaal gesproken zetten ze de volgende morgen eieren af.
De eieren worden door het vrouwtje tussen het Javamos rondgestrooid. De man bevrucht de eieren die naar beneden vallen. Als alles goed gaat en de ouderdieren de eieren niet opeten, zijn ze tussen het kunstgras of knikkers verder veilig. Als je hebt gezien dat er eieren zijn afgezet wordt het tijd om de ouderdieren terug in het hoofd-aquarium te plaatsen.
Opgroeien van de jonge Desmopuntius rhomboocellatus
De eieren van Desmopuntius rhomboocellatus komen na zo’n 24 tot 36 uur uit. Ze teren dan nog zo’n drie tot vier dagen op hun eidooierzak. Hierna gaan ze vrij zwemmen. De jonge visjes zijn heel klein en eten alleen het kleinste voedsel. Begin met het voeren van infusoria. Zodra ze iets zijn gegroeid zijn microwormen het volgende voer om te geven. Nog iets groter en ze kunnen ook pas uitgekomen artemia eten.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Referenties
On e new species of Puntius from Borneo – Dr. F. P. Koumans
Fishbase
Seriouslyfish
TropicalFishKeeping
Het Aquarium (NBAT) september 1992 blz. 184
Aquaticarts.com
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.