Desmopuntius pentazona – Vijfstreepbarbeel

Desmopuntius pentazona of Vijfstreepbarbeel wordt vaak verward met de Sumatraan maar heeft iets rodere vinnen. Het is een rustige scholenvis die je niet met levendige soorten moet samenhouden.

Desmopuntius pentazona – Vijfstreepbarbeel

Desmopuntius pentazona is in 1894 beschreven door Boulenger. De soortnaam is op te breken in twee delen. ‘Penta’ is afkomstig uit het Grieks en betekent ‘vijf’; ‘zona’ betekent ‘band’. De soortnaam is een verwijzing naar de vijf verticale banden die de vis omcirkelen. In het Nederlands worden ze daarom ook wel Vijfstreepbarbeel genoemd.

Synoniemen: Barbus pentazona, Barbus pentazona pentazona, Capoeta pentazona, Puntius pentazona, Systomus pentazona.

Beschrijving

Desmopuntius pentazona of Vijfstreepbarbeel heeft een oranje lichaam met 5 strepen die over het lichaam lopen. Net als bij de Puntigrus tetrazona is ook bij de Desmopuntius pentazona deze tekening terug te vinden in de naam. Penta betekend namelijk 5 en deze soort is dus ook vooral te herkennen aan de 5 strepen die over het lichaam lopen. De vinnen zijn soms iets roder dan het lichaam. De kleuren komen goed naar voren bij goede waterverzorging.

Het verschil tussen de mannen en vrouwen en moeilijk te zien. Mannen zijn feller gekleurd dan vrouwen. Dominante mannen krijgen veel meer rood in de vinnen en op het lichaam.

Karakter

De Vijfstreep Barbeel is rustiger dan veel andere barbelen. Het is een rustige scholenvis die je niet met levendige soorten moet samenhouden. Houdt ze met minimaal 6 à 10 stuks in het aquarium. Ze zwemmen in de onderste en middelste waterlagen.

Herkomst

Maleisië, Indonesië (zwartwater), ZO- Azië.

Dieet

Deze vissen lusten zowel, zwarte, rode als witte muggenlarven, watervlooien, cyclops en artemia.
Ook af en toe kleine stukjes groenvoer en droogvoer mag gegeven worden, dus zowat alle kleine voersoorten. De Desmopuntius pentazona is een echte alleseters maar ze hebben de voorkeur voor levend/diepvries voer.

Het Aquarium

Voor de Vijfstreepbarbeel is een aquarium nodig van minimaal 60 centimeter. Het aquarium inrichten met een donkere bodem, dichte randbeplanting, drijfplanten en over turf filteren. Door te filteren over turf, dempt het licht en dit komt de kleur die ze laten zien ten goede. Zorg voor voldoende schuilplaatsen voor deze wat schuwere vissen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld ook hout en stenen te gebruiken. Wel voldoende zwemruimte overhouden want Desmopuntius pentazona zwemmen graag.

Water

Temperatuur: 22-28 graden.
Ph: 5-6,5
GH: 4-10

Kweek van de Desmopuntius pentazona – Vijfstreepbarbeel

De kweek van de Desmopuntius pentazona is niet zo makkelijk, hiervoor is een kweekkoppel nodig in een apart kweek aquarium. Zorg dat het koppel goed doorvoed is.

Richt het kweek aquarium in met fijnbladerige planten zoals Javamos en Cabomba. Het water moet heel zacht en zuur zijn. Je kunt het water wat aanzuren en zachter krijgen door het bijvoorbeeld over turf te filteren. De temperatuur mag langzaam een paar graden hoger gezet worden naar 27-28 graden Celsius.

Na de ei afzetting moeten de ouders uitvangen worden. Hiermee voorkom je dat de eitjes opgegeten worden.

De jonge Vijfstreepbarbeeltjes kun je opkweken met artemia, watervlooien, cyclops en stofvoer. Om de groei van de jonge visjes te bevorderen, voer je ze het liefst meerdere malen per dag kleine beetjes. Ververs regelmatig een deel van het water en hevel dan voorzichtig overgebleven voer en afval af om het water zo schoon mogelijk te houden.

Video

Auteurs

Coby – Rickpad – John de Lange

Copyright foto’s

Mark Duffill

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

pentazona

Synoniemen

Barbus pentazona, Barbus pentazona pentazona, Capoeta pentazona, Puntius pentazona, Systomus pentazona

Nederlandse Namen

Vijfstreepbarbeel

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

60

Zone

Herkomst

Landen

, , , ,

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

5.0

pH maximum

6.5

GH minimum

4

GH maximum

10

1 beoordeling voor Desmopuntius pentazona – Vijfstreepbarbeel

  1. Jan de wild

    Het is een mooi schoolvisje sociaal en doet het goed in een gezelschapsbak temperatuur bij mij in de bak 21 – 24 graden

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *