Desmopuntius johorensis – Gestreepte barbeel
Desmopuntius johorensis lijkt qua uiterlijk bijzonder veel op Desmopuntius trifasciatus en Striuntius lineatus. Jongen dieren van D. trifasciatus en D. johorensis hebben eerst een verticaal strepenpatroon. Vanaf een grootte van 2 cm ontwikkelen zich 5-6 donkeren horizontale strepen. Dit proces is afgerond bij een grootte van 3-4 cm. Desmopuntius johorensis wordt 8-10 cm lang. Mannen zijn bij een gelijke leeftijd kleiner, duidelijk slanker en meer intens gekleurd.
Synoniem: Puntius johorensis
Herkomst
Maleisië, Zuid-Thailand, Singapore, Sumatra en Borneo
Inrichting
Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 60 centimeter. Het aquarium inrichten met een donkere bodem, dichte randbeplanting, drijfplanten en over turf filteren, dit dempt het licht en dit komt de kleur die ze laten zien ten goede. Zorg voor voldoende schuilplaatsen voor de wat schuwere vissen door bijvoorbeeld ook hout en stenen te gebruiken. Wel voldoende zwemruimte houden want de Desmopuntius johorensis zwemmen graag. Desmopuntius johorensis komt met name in zwartwater gebieden voor, zowel in stilstaand als gematigd stromend water. Aangezien in stilstaand water het water veel plantaardige resten kan Desmopuntius johorensis hhouden worden in zacht en zuur water, tot wel een PH 3-4 tot 7
Water
Temperatuur: 22-28 graden.
Ph: 3-6,5
GH: 4-10
Voeding
Deze vissen lusten zowel, zwarte, rode als witte muggenlarven, watervlooien, cyclops en artemia. Ook af en toe kleine stukjes groenvoer en droogvoer mag gegeven worden, dus zowat alle kleine voersoorten. Desmopuntius johorensis is een echte alleseters maar ze hebben de voorkeur voor klein levend voer.
Karakter
Desmopuntius johorensis is een scholenvis die minimaal met 6-8 stuks gehouden moet worden. Ze zwemmen in de onderste en middelste waterlagen.
Kweek van de Desmopuntius johorensis – Gestreepte barbeel
Vrijlegger, zonder broedzorg. De kweek van de Desmopuntius johorensis is niet zo makkelijk, hiervoor is een kweekkoppel nodig in een aparte kweekbak. Zorg dat het koppel goed doorvoed is. De kweekbak inrichten met fijnbladerige planten zoals Javamos en Cabomba. Het water moet heel zacht en zuur zijn, dus over turf filteren, de temperatuur mag langzaam een paar graden hoger gezet worden naar 27-28 graden. Na de ei afzetting de ouders uitvangen om te voorkomen dat de eitjes opgegeten worden. De jongen opkweken met artemia, watervlooien, cyclops en stofvoer, voer ze meerdere malen per dag kleine beetjes, dit bevordert de groei van de jongen. Regelmatig een deel water verversen.
Video
Auteur
P. de Pijper
Copyright foto’s
Nonn Panitvong – Siamensis.org
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.