Dermogenys pusillus – Halfsnavelbekje

Dermogenys pusillus of Halfsnavelbekje valt in het aquarium op door zijn bijzondere vorm. Langgerekt en met zijn bek aan de bovenkant.

Dermogenys pusillus – Halfsnavelbekje

Dermogenys pusillus of in het Nederlands Halfsnavelbekje kan een lengte bereiken van zo’n 7 centimeter. Dit visje valt gelijk op aan de vorm van zijn bekje, de onderkaak is langer dan de bovenkaak. Ze kunnen dan ook alleen aan de oppervlakte van het water eten. Het mannetje is kleiner en heeft een andropodium (voortplantingsorgaan).

Herkomst

Thailand, Maleisië, Indonesië, ZO-Azië.

Het Aquarium

Voor deze visjes heb je een aquarium nodig van 80 cm. De bak inrichten met beplanting die hier en daar tot aan de waterspiegel reikt, gebruik ook drijfplanten. Zet ook genoeg planten voor de ruiten, want de visjes kunnen hun uitstekende kaak beschadigen of zelfs breken als ze de ruit niet zien. Verder houden ze van wat lichte stroming en veel vrije zwemruimte.

Water

Temperatuur: 20-27 graden.
PH: 7-8
GH: 9-13

Voeding

Dermogenys pusillus eten zowel levend voer als droogvoer. Levend voer zoals muggelarven, fruitvliegjes, watervlooien en artemia.

Karakter

Het Halfsnavelbekje is een levendige oppervlaktevis, die nogal agressief kan zijn tegenover soortgenoten. Mannetjes vechten onderling erg ruig waardoor de onderkaak kan afbreken.  Als de kaak is afgebroken groeit deze in ieder geval bij jonge exemplaren binnen een week weer terug.

In het begin kunnen ze wat schrikachtig zijn, ze kunnen al heel erg schrikken van slaande deuren, of verlichting die plotseling aan of uit gaat.
Ze kunnen lagere temperaturen verdragen, maar bij hogere temperaturen worden ze actiever.
Het is een vis die in brak of hard water leeft, dus eventueel kan er wat zeezout toegevoegd worden.

Kweek van Halfsnavelbekjes

De kweek van de Dermogenys pusillus is vrij moeilijk. Zorg eerst dat de vissen in goede conditie zijn en geef ze afwisselend levend voer. Per keer worden er zo´n 10 tot 30 jongen geboren. De jongen worden levend geboren. Zet het vrouwtje op tijd in een ruime kweekbak, en zorg voor voldoende schuilplaatsen voor de jongen bijvoorbeeld met drijfplanten, anders eet ze haar eigen jonkies op. Als de jongen geboren zijn dan het vrouwtje uitvangen. De jongen meerdere keren per dag voeren met artemia-naupliën of muggelarven.

Video

 

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Bart Laurens

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

pusillus

Synoniemen

Hemiramphus fluviatilis

Nederlandse Namen

Halfsnavelbekje

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

80

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

7.0

pH maximum

8.0

GH minimum

9

GH maximum

13

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Dermogenys pusillus – Halfsnavelbekje” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *