Dendrochirus zebra – Gestreepte Dwerg Koraalduivel

Dendrochirus zebra wordt ook wel Gestreepte Dwerg Koraalduivel genoemd. Ze kunnen maximaal zo’n 18 centimeter lang worden.

Dendrochirus zebra – Gestreepte Dwerg Koraalduivel

Dendrochirus zebra is in 1829 beschreven door Georges Cuvier. De geslachtsnaam Dendrochirus is op te splitsen in twee delen: Dendron betekend “boom” in het Grieks en Cheir betekend “handen”; ze verwijzen naar de boomachtige markeringen op deze vissen. De soortnaam ‘zebra’ is in de beschrijving niet uitgelegd maar verwijst vermoedelijk naar de gestreepte tekening van deze soort. In het Nederlands worden ze ook wel Gestreepte Dwerg Koraalduivel genoemd.

Beschrijving

De Gestreepte Dwerg Koraalduivel kan een maximale totale lengte bereiken van zo’n 18 centimeter. De grondkleur is gebroken wit met daarop brede donker rood/bruine verticale strepen. De kop is voorzien van grote aanhangsels boven het oog.

De rugvinstralen zijn langer dan dat de vis hoog is. Tussen de vinstralen van de rug en borstvinnen is een helder wittig gekleurd membraan met elkaar verbonden. De vinstralen steken buiten het membraan uit. De vinstralen van de anaal-, buik- en staartvin zijn verbonden met een doorzichtig membraan.

Dendrochirus zebra kan makkelijk worden verward met Pterois antennata, zeker als het jonge dieren betreft. De vinstralen van Dendrochirus zebra zijn veel dikker dan de dunne stralen van Pterois antennata. Deze laatste heeft op de membranen tussen de vinstralen ook een paar duidelijke donkere (soms donker blauwe) stippen.

Pas op de stekels!

De vinnen van de Zebra Dwerg Koraalduivel staan vaak wijd uit. De uiteinden van de vinnen zijn hard en kunnen gemeen prikken. Erger nog, ze bevatten een gif. Dit gif veroorzaakt een hevige pijn die lang aan kan houden. Wees dus voorzichtig bij het omgaan met deze vissen. Het zijn overigens niet alleen de rugvinnen die gif bevatten. Ook de borst- buik- en anaalvinstralen zijn voorzien van gif. Die van de rugvin is wel het sterkst ontwikkeld.

Biotoop

Dendrochirus zebra kan worden gevonden langs de oostkust van Afrika naar boven toe in de Rode Zee, langs India tot aan het zuiden van Japan en naar beneden naar het noorden van Australië en het Lord Howe Island.

Dieet

Het dieet van de Zebra Dwerg Koraalduivel bestaat uit kleine visjes, kreeftjes en krabbetjes. Met een sprong vooruit en het opensperren van de bek zuigen ze hun prooi in een bliksemsnelle beweging naar binnen. Ze liggen hiervoor doodstil in een hinderlaag totdat hun prooi voorbij komt.

Doorgaans jagen ze in de schemering of in de nacht. Je kunt ze dan ook het beste tijdens deze periode proberen te voeren. Ze kunnen maar slecht wennen aan dood voer. Een voertang kan een uitkomst bieden. Zorg dat je een stukje vis of iets dergelijks iets beweegt alsof het nog leeft. Als het niet lijkt te leven zal Dendrochirus zebra waarschijnlijk niet toeslaan.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Richard Ling

Referenties

Koraalvissen en lagere dieren – pagina 141/142 – Hans J. Mayland
Fishbase

Bijgewerkt op 31 oktober 2021 door John

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Nederlandse Namen

Eerstbeschrijving

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Dendrochirus zebra – Gestreepte Dwerg Koraalduivel” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *