Dawkinsia denisonii – Torpedo Barbeel

Dawkinsia denisonii kan een lengte bereiken van zo’n 15 centimeter en heeft de vorm van een torpedo. Ze zijn zeer populair door torpedo vorm en de fantastische kleuren!

(1 klantbeoordeling)

Dawkinsia denisonii – Torpedo Barbeel

Dawkinsia denisonii is voor het eerst beschreven in 1865 door Day. De huidige geslachtsnaam is Dawkinsia, dit ter ere van Richard Dawkins een beroemd evolutiebioloog. De soortnaam is een verwijzing naar Sir William Denison, hij was gouverneur van de provincie Madras in India in de jaren 1860. In het Nederlands worden ze ook wel Torpedo Barbeel genoemd.

Synoniemen: Labeo denisonii, Barbus denisonii, Crossocheilus denisonii, Puntius denisonii, Sahyadria denisonii.

Herkomst

Kerala en Karnataka provincies in India. Op het moment bewonen ze gefragmenteerde delen van een aantal rivieren en stroompjes. Ze kunnen daar worden gevonden in helder en zuurstofrijk water.

Beschrijving

Dawkinsia denisonii kan een lengte bereiken van zo’n 15 centimeter. In het Engels wordt deze vis Red Line Torpedo Barb genoemd. Hun lichaam heeft de vorm van een torpedo, ze hebben zilverkleurige schubben en er loopt een rode horizontale lijn vanaf de kop door het oog naar het midden van hun lichaam, daaronder loopt een zwarte horizontale lijn van de kop tot aan de staart. In het uiteinde van hun staart hebben ze de kleuren geel en zwart.

De Torpedo Barbeel is een actieve scholenvis die je met minimaal 6 stuks in een groot aquarium kunt houden, ze zijn prima geschikt voor in een gezelschapsaquarium. Er moet dan wel rekening gehouden worden met het vrij drukke gedrag van deze soort. Het zijn snelle zwemmers en zeker bij de warmere temperaturen kunnen ze vrij druk worden. Het zijn vrij nieuwe vissen in de aquariumhobby. Ze zwemmen in de bovenste en middelste waterlagen.

Het verschil tussen man en vrouw is wat lastig te zien. De vrouwen worden wat groter en grover van bouw dan de mannen en hebben iets minder kleur. Als je een school een tijdje bestudeert dan zie je bij volwassen dieren vanzelf wel enkele verschillen.

Hoe oud kan de Torpedo Barbeel worden?

Met een goede verzorging en de juiste omstandigheden kan een Torpedo Barbeel maximaal zo’n vijf tot acht jaar oud worden.

Het Aquarium

Voor deze vissen is een aquarium nodig van 1.50 meter. Het aquarium inrichten met dichte randbeplanting en zorg voor voldoende zwemruimte. Gebruik wat hardere planten want ze willen er nog weleens aan knabbelen. Dawkinsia denisonii houden van matige stroming, regelmatige waterverversing is aan te raden.

Water

Temperatuur: 15-25 graden.
PH: 6,5-7,8
GH: 5-25

Voeding

Het is een alleseter, zowel levend voer, diepvriesvoer, groenvoer en droogvoer. Zorg ervoor dat je ze een gebalanceerd dieet geeft om ze gezond te houden.

Kweek van Dawkinsia denisonii

Deze soort is erg lastig om te kweken en dit gebeurt eigenlijk alleen maar per toeval. In de commerciële wereld wordt Sahyadria denisonii gekweekt met behulp van hormonen. Een aantal pogingen heeft tot verschillende theorieën geleid. Een theorie is bijvoorbeeld het laten stijgen van de temperatuur over een aantal dagen. Dit moet de natuurlijke omstandigheden nabootsen tijdens het kweekseizoen van deze soort in het wild. Een andere theorie is dat een verlaging van de pH de afzet stimuleert. Het is dus tot op heden nog niet duidelijk hoe de kweek bevorderd kan worden. Waarschijnlijk helpt het wel om een hele grote groep te gebruiken.

In het wild zetten ze hun eieren af tijdens de Moesson (regentijd) in november tot en met januari. Meestal wordt er twee keer per jaar afgezet. De 300 tot 1.000 eieren worden tussen stenen op de bodem geplaatst. De eieren komen na zo’n drie tot vier dagen uit.

Als je geluk hebt en jouw Dawkinsia denisonii planten zich voort, dan kun je de jonge visjes voeren met infusoriën. Als ze iets gegroeid zijn dan kun je overstappen op micro-wormen.

Bijzonderheden

De Torpedo Barbeel is door het IUCN geclassificeerd als bedreigd. De totale populatie Dawkinsia denisonii is in de afgelopen jaren met 50% afgenomen. Op enkele belangrijke vangstplaatsen is dit zelfs met 70% gedaald. Dit komt voornamelijk door de vangst van deze vissen voor het houden in aquaria. Maar ook vervuiling en het verkleinen van het leefgebied speelt een belangrijke rol.

Video

Auteurs

Coby
Rickpad
John de Lange

Copyright foto’s

Hristo Hristov
Andy Gordon
Gerry Verrier

Referenties

IUCNRedlist
Molecular phylogeny and divergence of major clades in the Puntius complex (Teleostei: Cypriniformes)
Biotopeaquariumproject.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

denisonii

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

14

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

15

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

5

GH maximum

27

1 beoordeling voor Dawkinsia denisonii – Torpedo Barbeel

  1. Ton Reule

    Hele mooie vredelievende vis.
    Pas alleen op met waterwissel , want bij teveel koud water verversen krijgen ze witte stip. Ook goede stroming hebben ze nodig. Prachtige kleuren ?

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *