Dascyllus trimaculatus – Fluwelen Juffer

Dascyllus trimaculatus of Fluwelen Juffer is een taaie niet al te grootte juffer. Ze zijn goed bestand tegen schommelingen in waterwaardes.

()

Dascyllus trimaculatus – Fluwelen Juffer

De Fluwelen Juffer of Dascyllus trimaculatus behoren tot de familie Pomacentridae. Deze soort is inheems in de Indo-Pacific waarbij ze voorkomen langs de kustlijn van Zuid-Japan naar Australië.

Ze hebben een zwart lichaam met daarop drie witte vlekken, net als een domino. De drie vlekken zitten aan elke kant één en een op hun voorhoofd. Ze kunnen uitgroeien tot maximaal zo’n 15 centimeter lengte en hebben een levensverwachting van maximaal 10 jaar in gevangenschap. Deze vissen komen voor tot op een diepte van 65 meter.

Dit is een taaie en zeer flexibele kleine vis. Ze kunnen omstandigheden verdragen waar minder taaie soorten dood van gaan. Dit vermogen om ongunstige omgevingscondities te overleven heeft ertoe geleid dat ze een populaire biologische stabilisator zijn voor aquarianen die een nieuw aquarium laten indraaien. Als deze juffer het overleeft, is het oké om het risico te lopen om duurdere en temperamentvolle soorten in het nieuwe aquarium te introduceren.

Karakter

Dit is geenszins een timide vis. Ze hebben de neiging om ronduit vasthoudend te zijn voor een vis van hun grootte. Het niveau van agressiviteit neemt toe naarmate ze volwassen worden. Het kan problematisch zijn om ze onder te brengen bij kleinere en meer fragiele soorten. Ze zullen ook territoriaal gedrag vertonen tegenover leden van hun eigen soort, vooral in kleinere aquaria. Geschikte tankgenoten zijn dwergkeizervissen, kogelvissen en kardinaalbaarzen.

Zee Anemonen

Een veel voorkomende eigenschap van juffers is hun symbiotische relatie met zeeanemonen. Sommige juffers worden dan ook Anemoonvis genoemd vanwege dit inherente mutualisme. Zeeanemonen scheiden neurotoxines af die dodelijk kunnen zijn voor de meeste andere vissen. Juffers hebben een natuurlijke immuniteit voor deze toxines, wat onvermijdelijk leidt tot wederzijds voordelige samenwerking tussen de twee soorten. Fluwelen Juffers voeden zich met de semi-verteerde materie die rond de anemoon is blijven drijven vanwege zijn voedingsgewoonten en verwijderen schadelijke parasieten uit het schepsel. Er is het extra voordeel dat ze beschutting kunnen zoeken in de tentakels van een soort, waar zelfs de meest agressieve roofdieren instinctief uit de buurt blijven. In ruil voor onderdak en voorzieningen scheiden juffers uitwerpselen af die een voedingsbron zijn voor de anemonen. Juffers kunnen dan ook vaak gevonden worden in de nabijheid van Diadema zee-egels en vertakkend koraal.

Dieet

Dit is een omnivoor soort. Een deel van hun dieet in het wild bestaat uit het eten van verschillende soorten algen. Het wordt aanbevolen dat u hen een overvloed aan levend steen biedt om op te grazen. De levende steen zal hen voorzien van zowel het plantaardig materiaal die nodig zijn binnen hun dieet en zorgen voor een acceptabele schuilplaats in afwezigheid van hun symbiotische partners.

Naast plantaardig materiaal kan pekelkreeftjes, gehakte verse garnalen, weekdieren of inktvis worden gevoerd. Ze zullen ook vlokvoer voor omnivore vissen eten.

Geslachtsverandering

Net als hun neven, de anemoonvissen, zijn Fluwelen Juffers sequentiële hermafrodieten. Ze worden allemaal als man geboren. Als je twee mannetjes in een aquarium bij elkaar plaatst, zal de grotere, meer dominante vis een geslachtsverandering ondergaan. Het is bekend dat deze soort zich in gevangenschap kan voortplanten.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums (originele website niet meer online)

Copyright foto

Rob Atherton

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

trimaculatus

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

14