Dascyllus aruanus – Markiezinnetje of Witstaartje
Het Markiezinnetje of Witstaartje (Dascyllus aruanus) is lid van de familie Pomacentridae. Ze bewonen de Indische Oceaan, het Groot Barrière Rif en de ondiepe wateren van de Micronesische subregio’s in de westelijke Stille Oceaan.
Deze vis heeft een smal, rond lichaam. De onderscheidende kenmerken zijn een wit lichaam met zwarte verticale balken. Deze markeringen zijn gelijkmatig verdeeld over het lichaam van de vis, één aan de voorkant, één aan de achterkant en een derde middenlichaam. Dascyllus aruanus wordt gewoonlijk door de aquariumhandel op de markt gebracht onder de namen Markiezinnetje of Witstaartje.
Alle Juffers hebben een sterke constitutie en een semi-agressief temperament. Ze zijn een uitstekende keuze voor de onervaren aquariaan. Het redelijke prijskaartje en de veerkracht van deze Juffer tegen fluctuerende omgevingsparameters maken haar tot het perfecte proefkonijn voor het testen van de overlevingskansen in nieuw opgerichte zoutwaterbiosystemen.
Biotoop
In hun natuurlijke omgeving komt het Markiezinnetje voor in kleine scholen. De dominante man zal vaak territoriaal gedrag vertonen tegenover de meer onderdanige leden van de groep. In een aquarium wordt aanbevolen om Markiezinnetjes als solitaire vis of als groepje van minimaal vier te houden. Het hebben van slechts twee samen in een aquarium zal resulteren in ernstige agressie tegen de subdominante vissen. Een groep zal de kans aanzienlijk verkleinen dat een bepaalde vis wordt uitgekozen als een beoogd doelwit voor pesterijen.
Karakter
Juffers zijn instinctief territoriaal. Je wilt niet van een groepje de eerste bewoners van een aquarium maken. Hierdoor kan de school de perceptie ontwikkelen dat de nieuwsomgeving hun terrein is. Ze zullen intolerant zijn voor nieuwe toevoegingen aan uw aquarium. Wanneer u meer dan één Juffer houdt, is het raadzaam deze toe te voegen aan een vooraf geïntroduceerde populatie. Dit minimaliseert de mogelijkheid van territoriale geschillen. Veel schuilplaatsen zullen ook nuttig blijken.
Juffers hebben de neiging agressiever te worden naarmate ze ouder worden. Het is niet ongebruikelijk dat een school jongeren op volwassen leeftijd uiteenvalt. Dit is een kleine soort. Ze bereiken een maximale volwassen lengte van 10 centimeter. Hun aangeboren agressieve gedrag compenseert hun gebrek aan gestalte. Ze zullen niet terugdeinzen voor een vis die twee keer zo groot is. Houd hun temperament in gedachten bij het selecteren van hun potentiële aquariumgenoten. Het zijn eigenlijk hele goede gemeenschapsvissen, zolang ze maar samen zijn met even agressieve soorten van hun eigen grootte of groter.
Ondanks hun agressieve neigingen zijn Juffers zeer geschikt voor het gebruik in een zeerif. In hun natuurlijke omgeving wonen ze te midden van de koraalformatie die voorkomt in tropische riffen. Ze zullen zich meteen thuis voelen in een aquarium waar veel koraal groeit. Het is onwaarschijnlijk dat een Juffer je sierschaaldieren zal oppikken.
Dieet
Dit is een omnivore soort. In het wild spelen algen een belangrijke rol in hun voedselinname. In gevangenschap zijn het geen kieskeurige eters. Ze zullen gemakkelijk de meeste voedselbereidingen eten, van vlokkenvoer en pellets tot gevriesdroogde en bevroren producten. Het aanvullen van hun dieet met met vitamines verrijkte artemia en gedroogde algenvellen zal helpen hun natuurlijke kracht te behouden.
Verschil tussen man en vrouw
Er zijn geen onderscheidende kenmerken tussen de mannetjes en vrouwtjes van deze soort. Maar net als alle Juffers zijn ze tweeslachtig. Hun vermogen om van geslacht te veranderen zal ervoor zorgen dat beide geslachten altijd aanwezig zijn in een populatie. Het is bekend dat deze vis in gevangenschap broedt.
Auteur
Exotic-Aquariums (originele website niet meer online)
Copyright foto’s
© Tomo.Yun www.yunphoto.net (originele website niet meer bereikbaar)
Klaus Stiefel – CC BY-NC 2.0