Danio tinwini

De Danio tinwini is een klein, makkelijk visje om te houden in het aquarium. Met zijn bijzondere tekening is het een prachtige soort om te zien.

Danio tinwini

De Danio tinwini is in 2009 voor het eerst beschreven door Kullander en Fang. Voor deze beschrijving was de soort echter al te krijgen in aquariumzaken. Daar heette de soort tot die tijd Danio sp TW02. De soort heeft zijn wetenschappelijke naam te danken aan U Tin Win. Dit was een vriend van de ontdekkers. Daarnaast heeft hij veel bijgedragen aan de onderzoek naar vissen uit Myanmar.

Beschrijving

Dit opvallend kleine visje behoort tot de kleinste Danios en is qua uiterlijk vrij makkelijkst te onderscheiden van de andere soorten. De Danio tinwini heeft een witte tot geel lichaam. Het patroon op de flank bestaat uit vier horizontale stippellijnen. Echter na de aarsvin worden deze lijnen ononderbroken. Deze strepen beginnen vlak achter de kieuwdeksel en lopen door tot over de staartvin. Aan de voorkant van het lichaam zit op de buik een grote witte vlek. De rug is vaak geelbruin. Alle vinnen zijn doorzichtig op de blauw tot zwarte stippen na. De borstvinnen zijn echter geheel doorzichtig en tonen deze stippen niet.

Herkomst en Habitat

De Danio tinwini komt uit de Mochaung, wat een klein stroompje is in de provincie Kachin in Myanmar (Birma). Dit stroompje sluit aan op de Irrawaddy wat de grootste rivier van Myanmar is. De soort is voornamelijk te vinden in de wat langzamer bewegende delen van dit stroompje.

Dieet

Het voeren van deze vissen is erg makkelijk. Ze nemen namelijk bijna alles aan. Daarom is droogvoer al voldoende voor de Danio tinwini. Natuurlijk blijft diepvries of levend voer een goede aanvulling op hun dieet.

Het Aquarium

Deze kleine vis komt voornamelijk voor in de wat rustigere delen van een snel stromend stroompje. Hierdoor moet de stroming in het water matig zijn. Te veel stroming zorgt ervoor dat de Danio tinwini door de hele bak worden geblazen.

Het aquarium kan verder worden ingericht met veel planten en decoratie. Dit zal zijn kleur ook ten goede komen. Een donkere bodem zal ervoor zorgen dat de kleuren van deze vissen mooier uitkomen. Vergeet niet om het aquarium goed af te sluiten aangezien het goede springers zijn.

Kweek van Danio tinwini

De kweek van de Danio tinwini is niet erg moeilijk. Een apart kweek aquarium kan worden ingericht om meer jongen over te houden. Dit aquarium moet worden ingericht met veel planten waar tussen eieren kunnen worden afgezet. Een bodem van knikkers of een rooster boven de bodem aanbrengen helpt ook. De eitjes vallen er dan tussen waardoor de ouderdieren er niet meer bij kunnen. Het water moet vrij zacht zijn terwijl de pH neutraal tot licht zuur moet zijn. De temperatuur zal verhoogd moeten worden zodat het in de buurt komt van de maximum temperatuur.

Als de dieren vol eieren zitten kunnen ze in de bak worden gezet. Door ze vervolgens veel levend of diepvriesvoer te geven kan afzetten worden aangemoedigd. Ook zal het aquarium voor een groot deel leeg moeten worden gemaakt en langzaam weer worden aangevuld met koel water. Dit aanvullen moet rustig gebeuren en het beste is om hier een paar uur over te doen. Na deze grote waterverversing zullen de ouderdieren de volgende morgen beginnen met het afzetten van de eieren.

Omdat de ouderdieren de eitjes en jongen opeten zullen ze moeten worden uitgevangen als alle eieren zijn gelegd. Ook de waterstroming moet zo laag mogelijk worden gezet omdat anders de jongen door de hele bak worden geblazen. Na 24-36 uur zullen de eitjes uitkomen en een paar dagen later zullen de jongen vrij rondzwemmen. Doordat de jongen van de Danio tinwini erg klein zijn moet zeer fijn stofvoer en kleine infusoriën worden gegeven. Artemia nauplien kunnen pas gevoerd worden als de jongen groot genoeg zijn.

Video

Auteur

Rick

Copyright foto’s

Choy Heng Wah

Bronnen

Seriouslyfish.com
Fishbase
Practicalfishkeeping.co.uk

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

tinwini

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

2

Lengte Maximaal

3

Temperatuur minimaal

18

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

1

GH maximum

5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Danio tinwini” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *