Danio roseus
De Danio roseus is voor het eerst beschreven door F. Fang en M. Kottelat in 2000. Hier heeft deze soort dan ook zijn uiteindelijke naam gekregen. De naam: roseus is een verwijzing naar de roze kleur van de vis.
Beschrijving
Zoals hierboven al is gezegd heeft deze Danio zijn naam gekregen door zijn roze kleur. Deze roze kleur is te vinden over het hele lichaam. Op de rug is naast de roze waas een blauw-groene tekening te vinden. Daarnaast zit er op de buik een oranje vlek.
De meeste vinnen zijn geheel doorzichtig. Alleen op de aarsvin is een oranje streep waar te nemen die horizontaal met het lichaam mee loopt. deze streep bevind zich ongeveer in het midden van de vin.
Het geslachtsonderscheid kan worden gemaakt doordat vrouwtjes vaak iets groter zijn dan de mannetjes. Daarnaast zijn ze vaak ook wat hoger gebouwd.
Herkomst en Habitat
De Danio roseus is te vinden in de Mekong en de daar om liggende riviertjes. Hier komt hij voor in de gebieden in Thailand en Laos. Inmiddels is hij echter ook al gevonden in Myanmar. Deze soort komt het meest voor in kleine snelstromende riviertjes die erg zuurstofrijk zijn. Toch, worden ze ook nog regelmatig aangetroffen in zwartwater rivieren. Van nature komt de Danio roseus dus voor in veel uiteenlopende omstandigheden.
Dieet
Hoewel de soort in de natuur vooral kleine insecten en hun larven eet, is het in het aquarium niet erg kieskeurig. Hij zal bijna alles wel opeten wat hem word aangeboden. Zorg bij het voeren wel voor voldoende afwisseling van verschillende typen voer. Zo tonen de vissen mooiere kleuren en blijven ze gezonder.
Het Aquarium
In het aquarium zijn het geen moeilijke vissen om te houden. Ze zijn niet alleen erg vredelievend, maar ze kunnen ook worden gehouden bij veel uiteenlopende waterwaarden. Hierdoor kan de vis goed gecombineerd worden met veel andere soorten. Dit maakt het dan ook als een ideale vis voor het gezelschapsaquarium.
De Danio roseus kleurt het mooist als het aquarium veel beplanting heeft. Daarnaast is een donkere bodem aan te raden. Ook stelt deze soort enige stroming in het water wel op prijs. Aangezien deze vissen goed kunnen springen is het afdekken van het aquarium een must. Anders zullen er regelmatig vissen uit het water springen.
Zorg er daarnaast wel voor dat de vis met voldoende soortgenoten word gehouden. Een redelijk grote school zorgt er namelijk voor dat de vissen minder snel gestrest raken. Het zal er daarnaast ook voor zorgen dat de mannetjes meer zullen pronken.
Kweek
De Danio roseus is niet moeilijk om te kweken. In het gezelschapsaquarium zullen ze dan ook vaak al eitjes afzetten. Hier zullen echter niet veel jongen groot worden. Om toch meer volwassen nakomelingen te krijgen zal er een kweekaquarium moeten worden klaargezet. Dit aquarium moet tot de helft worden gevuld met water en worden ingericht met veel fijnbladige planten zoals Javamos. Daarnaast moet ook de verlichting gedimd worden om te voorkomen dat het licht te fel is voor de vissen. In plaats van planten kan er ook gekozen worden voor knikkers of een rooster. Hier zullen de eitjes tussen vallen zodat de ouderdieren die niet kunnen opeten.
Het water in het aquarium moet relatief zuur zijn. Ideaal zou zijn om aan de bovenkant van de waterwaarden te zitten. Dit geld ook voor de temperatuur van het water.
Als het aquarium klaar staat kunnen de ouderdieren worden losgelaten. Zorg er van te voren voor dat de ouderdieren gezond zijn en goed afwisselend voer gehad hebben. Ideaal zou zijn om van te voren de dieren te voeren met muggenlarven.
De vissen kunnen getriggered worden om te kweken door langzaam het aquarium te vullen. Hier mag rustig een aantal uur over worden gedaan. Doe dit wel met water dat koeler is dan het aquariumwater. Naast het bijvullen moeten de vissen ook gevoerd worden met levend of diepvriesvoer.
Normaal gesproken, zullen de eitjes de volgende morgen worden gelegd. Als deze zijn gelegd moeten de ouderdieren zo snel mogelijk worden uitgevangen. Anders zullen ze alle eitjes die ze vinden opeten. Denk erom dat er nu bijna geen stroming meer in de bak staat. Anders zullen de jongen en de eitjes door het aquarium worden geblazen.
Na 24 tot 36 uur zullen de jongen uitkomen. Weer een paar dagen later zullen deze vrij rond zwemmen. Zodra ze rond zwemmen kunnen ze worden gevoerd met fijn stofvoer. Als de jongen wat ouder zijn kunnen ze ook gevoerd worden met artemia of microwormen.
Video
Auteur
Rick – Coby – J. de Lange
Copyright foto’s
Choy Heng Wah
Bronnen
http://www.fishbase.org/summary/58017
http://www.seriouslyfish.com/species/brachydanio-rosea/