Danio nigrofasciatus
De soort werd het eerst beschreven door Day (1870). Deze beschrijving heeft hem zijn uiteindelijke naam: Danio nigrofasciatus opgeleverd. Echter zijn er met de loop van tijd verschillende synoniemen ontstaan, Namelijk: Barilius nigrofasciatus, Brachydanio nigrofasciatus en Danio analipunctatus.
Beschrijving
Deze vissen hebben een geel bruin lichaam dat van boven naar onder steeds lichter word. Deze gele kleur loopt door tot in de vinnen. De buik heeft een witte tot zilveren kleur. Over de zijlijn loopt een opvallende streep van de kieuwdeksel tot het einde van de staartvin. De streep bestaat uit een witte lijn die aan de boven en de onderkant wordt ingesloten door twee blauwe lijnen. Onder de zijlijn is een stippellijn waarneembaar van donkerblauwe stippen. Deze stippen komen ook weer terug op de anaalvin.
Het verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes is erg lastig te zien. De mannetjes zijn wat slanker en mooier gekleurd dan de vrouwtjes. Tijdens de paartijd komen de mannetjes heel erg mooi op kleur waardoor op dit moment het verschil het duidelijkst is.
Herkomst en Habitat
Danio nigrofasciatus komt voor van het noord-oosten van India in de staat Meghalaya, tot de zuidelijke staat Mon in Myanmar (Birma).
In de natuurlijke omgeving zwemt deze soort in stroompjes en rivieren die erg worden beïnvloed door de moesson. Tijdens de moesson zwellen de riviertjes op om vervolgens langzaam weer te krimpen tijdens het droogteseizoen. De riviertjes hebben een matige stroming wat iets krachtiger wordt tijdens het regenseizoen.
Dieet
Droog, diepvries en levend voer worden goed gegeten door de Danio nigrofasciatus. Ondanks dat deze vissen omnivoor zijn, word aangeraden om hoofdzakelijk carnivoor voedsel te geven. Af en toe een stuk groente of algentabletten zal een welkome afwisseling zijn.
Het Aquarium
In het aquarium word stroming in het water op prijs gesteld. Zorg er echter wel voor dat de stroming niet te krachtig word zodat de vissen niet door de hele bak worden geblazen. Verder is het aan te raden om het aquarium goed te beplanten en een donkere bodem te nemen. Dit komt namelijk de kleur van de vissen ten goede. Houd er ook rekening mee dat deze vissen goed kunnen springen. Een goed afgedicht aquarium is daarom zeer aan te raden.
Deze soort is erg schichtig en moet daarom zeker niet met drukke of agressieve soorten worden gehouden. Hij laat zich makkelijk wegpesten en zal makkelijk wegkwijnen als dit wel gebeurd.
Kweek
Om veel jongen groot te kunnen brengen is het aan te raden om voor deze soort een aparte kweekbak op te zetten. De ouderdieren zullen namelijk de eitjes en jongen proberen op te eten zodra de eieren zijn afgezet. Dit aquarium moet worden ingericht met knikkers op de bodem of een rooster over het substraat zodat de ouderdieren niet bij de eitjes kunnen komen. Het water moet licht zuur tot neutraal zijn. Daarnaast is het het beste om het aquarium eerst maar half te vullen. Zodra de ouderdieren aan het aquarium gewend zijn en rond zwemmen, kan langzaam worden begonnen met het helemaal vullen van het aquarium. Doe dit langzaam, met koud water. Dit bijvullen mag een paar uur duren. Dit moet een goede bui tijdens de moesson simuleren zodat de vissen aangespoord worden om te gaan paren.
Zodra de eitjes zijn gelegd moeten de ouderdieren worden uitgevangen. Vervolgens moet de stroming zo ver mogelijk worden teruggebracht.De eitjes zullen na 2 tot 3 dagen uitkomen. Een paar dagen later zullen de jongen dan ook vrij rond zwemmen. Deze jongen zijn zeer klein en moeten dan ook gevoerd worden met zo klein mogelijk voer.
Video
Auteur
R.Eltingh
Copyright foto’s
Choy Heng Wah
Bronnen
Brachydanio nigrofasciata – Dwarf Spotted ‘Danio’ (Brachydanio nigrofasciatus, Danio nigrofasciatus). (n.d.). Retrieved October 31, 2017, from Seriouslyfish.com
Goswami, U. C., Basistha, S. K., Bora, D., Shyamkumar, K., Saikia, B., & Changsan, K. (2012). Fish diversity of North East India, inclusive of the Himalayan and Indo Burma biodiversity hotspots zones: A checklist on their taxonomic status, economic importance, geographical distribution, present status and prevailing threats. International Journal of Biodiversity and Conservation, 4(15), 592-613.
California Academy of Sciences. (n.d.). Retrieved October 31, 2017, from Researcharchive.calacademy.org
Danio nigrofasciatus . (n.d.). Retrieved October 31, 2017, from Iucnredlist.org
Danio nigrofasciatus summary page. (n.d.). Retrieved October 31, 2017, from Fishbase.org