Danio kerri

Danio kerri is een makkelijke Danio die vrij weinig eisen stelt in het aquarium. Hierdoor is hij ideaal voor het gezelschapsaquarium.

Danio kerri

Danio kerri is voor het eerst beschreven door Smith in 1931. De naamgeving is afkomstig van Dr. A.F.G. Kerr. Hij heeft de eerste exemplaren voor deze soort gevangen. Dit deed hij al in 1925.

Synoniem: Brachydanio kerri.

Beschrijving

Deze Danio heeft een blauw groene basiskleur. Deze kleur is te vinden op zowel het lichaam als de vinnen. Over de flanken lopen twee horizontale en evenwijdige strepen. Deze strepen hebben een oranje gouden kleur. De buik heeft een crème of grijze kleur.

Het geslachtsonderscheid is bij Danio kerri lastig te maken. Het verschil word echter duidelijk rond de paartijd. Mannetjes zijn namelijk slanker en mooier gekleurd dan de vrouwtjes. Deze kleuren worden extra duidelijk tijdens de paartijd.

Herkomst en Habitat

Deze soort komt oorspronkelijk voor in Thailand. Hier is hij voor het eerst gevonden op het eiland Ko Yao Yai. Ondertussen is de Danio kerri echter ook gevonden op andere eilanden. Deze eilanden zijn onder andere: Phuket, Ko Lanta en Langkawi. Daarnaast zijn er ook al vondsten gedaan op het Thaise vaste land.

Opvallend is dat het uiterlijk kan verschillen per vindplaats. Met name de basiskleur varieert. Over het algemeen is echter te zeggen dat de noordelijke populaties meer blauw gekleurd zijn terwijl de zuidelijke een gelige kleur hebben.

De vissen worden doorgaans gevonden in kleine, zeer heldere riviertjes. In deze riviertjes zitten nagenoeg geen waterplanten. Deze riviertjes liggen vaak vol met stenen en hout. Deze stenen zijn meestal bedekt met een laag algen.

Dieet

In het wild volgt de Danio kerri een voornamelijk carnivoor dieet. In het aquarium is het gelukkig geen moeilijke eter en neemt vrijwel alle soorten voer aan. Desondanks is carnivoor voedsel aan te raden.

Het Aquarium

Deze vissen zijn relatief eenvoudig te houden in het aquarium. Ze stellen weinig eisen qua waterwaarden en zijn erg vredelievend. Zorg er wel voor dat je deze Danio’s met genoeg soortgenoten houd. Hoe meer soortgenoten hoe mooier het gedrag is dat ze laten zien.

Kweek van de Danio kerri

De Danio kerri zal wanneer hij in een goede conditie verkeerd, uit zichzelf overgaan tot kweken. In het gezelschapsaquarium zullen er echter weinig jongen overblijven. Daarom is het aan te raden om een kweekbak op te zetten.

Dit aquarium moet gevuld worden met veel fijnbladige planten zoals Javamos of met afzet moppen. Er kan ook worden gekozen om knikkers of een rooster op de bodem neer te leggen. Hierdoor kunnen de vissen niet meer bij de eitjes. Het is daarnaast aan te raden om het aquarium maar voor de helft te vullen. Indien de ouderdieren zijn geplaatst kan het aquarium vervolgens worden bijgevuld. Door dit langzaam te doen met iets koeler water, word het regenseizoen nagebootst. Dit zal de vissen aanzetten om de eieren af te zetten. Naast het nabootsen van het regenseizoen helpt het ook om de ouderdieren van te voren te voorzien met veel diepvries of levend voer.

Zodra de eieren zijn afgezet moeten de ouderdieren worden uitgevangen. De eieren zullen na 24 tot 36 uur uitkomen. De precieze tijd hangt af van de omgevingstemperatuur. Een paar dagen na het uitkomen zullen de jongen vrij rond zwemmen. Ze kunnen dan gevoerd worden met klein voer zoals artemia naupliën.

Video’s

Auteur

Rick

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org

Bronnen

Seriouslyfish.com
Fishbase.org
Ballaquatics.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

kerri

Synoniemen

Brachydanio kerri

Eerstbeschrijving

Hugh McCormick Smith

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

4.5

Temperatuur minimaal

18

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

2

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Danio kerri” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *