Danio erythromicron

Danio erythromicron is een mooi klein visje uit het Inlé meer waar hij leeft tussen de planten en bij de drijvende eilanden. Het is een erg rustig en makkelijk visje.

Danio erythromicron

De Danio erythromicron is voor het eerst beschreven door Annandale in 1918. Hier kreeg hij de naam Microrasbora erythromicron. Later is deze soort opnieuw onderzocht waarna bleek dat hij tot het geslacht: Danio behoort.

De naam: erythromicron, komt uit het latijn. Erythros betekent namelijk rood terwijl micros klein betekent. Dit is een verwijzing naar de geringe lengte van de vis en zijn rode vinnen.

Synoniemen: Microrasbora erythromicron, Celestichthys erythromicron.

Beschrijving

Deze Danio heeft een oranje basiskleur. De rug is echter donkergrijs. Op de flanken van deze vissen zijn verticaal blauwe strepen waar te nemen. Dit patroon loopt door van de kop tot vlak voor de staartvin. Hier stopt het patroon voor een opvallende blauwe vlek. Zoals hierboven vermeld zijn de meeste vinnen rood. Deze kleur is echter het duidelijkst op de buikvinnen en de aarsvin.

Het geslachtsonderscheid is vrij lastig te maken. De vrouwtjes zijn iets ronder gebouwd en mannetjes hebben weer iet mooiere kleuren. Dit verschil is echter het best te zien tijdens de paartijd. Op dit moment dragen de vrouwtjes namelijk veel eieren bij zich waardoor ze ronder worden. Daarnaast worden de kleuren van de mannetjes nog intenser om elkaar zo beter te kunnen imponeren.

Herkomst en Habitat

De Danio erythromicron komt uit het Inlémeer in de provincie Shan in Myanmar. De soort komt echter ook voor in de gebieden rond het meer. Zo zijn er ook exemplaren gevangen in de stad Loikaw.

In het Inlémeer komen de vissen met name voor aan de randen van het meer. Hier leven ze voornamelijk tussen planten die bij de oever groeien. Naast planten zoals riet zijn ze ook te vinden bij de drijvende eilanden in het meer. Dit zijn “eilandjes” van dicht opeengepakte planten die blijven drijven. Hierdoor is het voor de lokale bevolking mogelijk om hierop te lopen. Na enige bewerking zoals het snoeien van de planten en extra versteviging met bamboestokken, kunnen er zelfs gewassen op worden verbouwd.

Het meer zelf heeft zeer helder water en heeft een erg vruchtbare, leemachtige bodem. Daarnaast is het ook vrij ondiep. Het meer heeft grotendeels een diepte tussen de 2 en 3 meter.

Dieet

In het wild leven deze vissen waarschijnlijk van kleine insectenlarven, algen en plankton. In het aquarium kan de Danio erythromicron worden gevoerd met levend of diepvriesvoer. Daarnaast kunnen Danio erythromicron ook worden gewend aan droogvoer. Dit is echter met name lastig bij vissen die uit het wild gevangen zijn. Nakweek went hier in het algemeen makkelijker aan. Denk er bij het voeren aan dat het voer naar de bodem zakt. De vissen komen namelijk nauwelijks aan het oppervlakte.

Het Aquarium

Een aquarium vanaf 40 centimeter is al voldoende voor een schooltje van deze kleine visjes. Het aquarium kan het beste worden ingericht met veel planten. In de natuur zit deze Danio namelijk ook graag verscholen tussen planten. Daarnaast is het aan te bevelen om een donker substraat te nemen. Dit zorgt voor mooier gekleurdere vissen.

De Danio erythromicron is tegen andere bewoners erg vredelievend. Ze kunnen echter makkelijk worden verdrongen door grotere of dominante vissoorten. Hier moet goed rekening mee worden gehouden bij het maken van het visbestand. Anders kunnen de Danio’s niet goed bij het voer komen en zullen ze verhongeren.

Ten opzichte van elkaar kunnen ze zich nog wel eens agressief opstellen. Voornamelijk mannetjes jagen achter elkaar aan. Gescheurde vinnen zijn dan ook regelmatig zichtbaar. Om alle vissen af en toe rust te gunnen is het dan ook aan te raden om voor voldoende verstop plekken te zorgen. De dichte beplanting helpt hier enorm mee. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende vissen te nemen. 20 of meer zou ideaal zijn. Hierdoor verdelen ze de agressie beter onderling.

Kweek van de Danio erythromicron

De kweek van deze vissen is niet erg lastig en kan zelfs plaatsvinden in het gezelschapsaquarium. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat de vissen hun eigen eieren opeten. Daardoor zullen er maar weinig jongen volwassen worden in een gezelschapsaquarium. Om de opbrengst te verhogen is het echter aan te raden om een apart kweekaquarium in te richten.

Het kweekaquarium kan worden ingericht met veel fijnbladerige planten zoals bijvoorbeeld Javamos. In plaats van planten kunnen ook afzet moppen worden gebruikt. Zorg er in ieder geval wel voor genoeg schuilmogelijkheden aangezien de Danio erythromicron van nature voorkomen in een dicht beplante omgeving. Vermijd felle verlichting. Op die manier voelen de dieren zich beter thuis in het kweekaquarium. Als het aquarium is ingericht kan 1 paartje worden uitgezet in het kweekaquarium. Zorg ervoor dat er niet teveel vissen worden overgezet. Hoe meer vissen, hoe groter de kans is dat er eieren worden geroofd.

Als de dieren gezond zijn zal de kweek volgen waarbij ongeveer 30 eitjes worden afgezet. De eitjes komen na ongeveer 72 uur uit waarop de jongen na 3 tot 4 dagen vrij rondzwemmen. Zodra de jongen vrij rondzwemmen kunnen ze worden gevoerd met klein voer. Hiervoor kunnen pantoffeldiertjes of zeer fijn stofvoer voor worden gebruikt. het voeren van micro wormen of artemia naupliën kan pas later gebeuren als de jongen groot genoeg hiervoor zijn.

Videos

Auteur

Rick

Copyright foto’s

Peter Maguire

Referenties

Fishbase.org
Seriouslyfish.com

Conway, K. W., Chen, W. J., & Mayden, R. L. (2008). The “Celestial Pearl danio” is a miniature Danio (ss)(Ostariophysi: Cyprinidae): evidence from morphology and molecules. Zootaxa, 1686, 1-28.

Kottelat, M., & Witte, K. E. (1999). Two new species of Microrasbora from Thailand and Myanmar, with two new generic names for small Southeast Asian cyprinid fishes (Teleostei: Cyprinidae). Journal of South Asian Natural History,4(1), 49-56.

Kullander, S. O. (2015). Taxonomy of chain Danio, an Indo-Myanmar species assemblage, with descriptions of four new species (Teleostei: Cyprinidae).Ichthyological Exploration of Freshwaters, 25(4), 357-380.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

erythromicron

Synoniemen

Celestichthys erythromicron, Microrasbora erythromicron

Eerstbeschrijving

Nelson Annandale

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

40

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

2

Lengte Maximaal

2.5

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

24

pH minimum

7.0

pH maximum

8.0

GH minimum

13

GH maximum

21

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Danio erythromicron” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *