Danio dangila

De Danio dangila kan lengtes bereiken tot 15 cm. Hiermee is het een grote Danio soort die een ruim aquarium nodig heeft. Zijn mooie uiterlijk is dit echter wel waard.

()

Danio dangila

De Danio dangila is voor het eerst beschreven door Hamilton in 1822. In de loop van tijd is echter ook de synoniem Perilampus reticulatus ontstaan.

Beschrijving

Deze relatief grote Danio, heeft een goud gele basiskleur. Overheen loopt een ingewikkeld donker groen patroon. Deze donker groene kleur is ook waar te nemen op de rug-, staart- en aarsvinnen. De overige vinnen zijn doorzichtig. Een kenmerkende eigenschap van de Danio dangila is dat de baarddraden vrij lang zijn. Dankzij deze baarddraden word deze soort in het Engels ook wel “Moustached Danio” (Besnorde Danio) genoemd. In het Nederlands is deze naam echter nog niet aangeslagen.

De geslachtsonderscheiding bij deze vissen is te maken door te kijken naar de anaalvin. Deze vertoont bij vrouwtjes een wit randje. Bij mannetjes is dit randje rood gekleurd. Daarnaast zijn vrouwtjes vaak voller van vorm.

De lengte van de Danio dangila kan nogal verschillen per onderzoek. Vangsten verschillen hier van een lengte van 6 cm tot 15 centimeter. Hiermee is er dus een behoorlijke kans dat de vis vrij groot wordt.

Herkomst en habitat

De Danio dangila komt voor in India, Nepal en Bangladesh. Hier is de soort onder andere gezien in de Ganga, Brahmaputra en Meghna basins.

Onderzoeken in onder andere de rivieren: Siang, Siyom, Sonkosh en Charju, suggereren dat deze soort voornamelijk in hillstream gebieden leeft. Deze wateren worden gekenmerkt door koel, helder water met een relatief sterke stroming.

Tijdens een onderzoek in de Siang rivier zijn op de vangst locatie de waterwaarden gemeten. Hieruit kwam voort dat in de zomer de temperaturen schommelen tussen de 20 en 26 °C met een pH van 6.5 tot 7.5. In de winter daalt de temperatuur naar 9 tot 11 °C. De pH blijft relatief constant met een waarde van 6 tot 7.5 in de wintermaanden.

Ondanks deze grote fluctuaties is het niet aan te raden om de vissen het hele jaar door bij een erg hoge of lage temperatuur te houden. Het is aan te raden om dit tussen de 16 en 24 °C te houden in het aquarium.

Dieet

Deze vissen zijn carnivoren en daarom moet je daar rekening mee houden met het voedsel wat je geeft. Voer dus niet uitsluitend algentabletten aan de Danio dangila.

De dieren doen over het algemeen niet moeilijk met het aannemen van voer. Dus droogvoer wordt probleemloos aangenomen. Om de vissen in een optimale conditie te houden is het aan te raden om naast droogvoer ook afwisselend levend of diepvriesvoer te voeren.

Het aquarium

Om het aquarium zo veel mogelijk op zijn natuurlijke leefomgeving te laten lijken kan het beste worden ingericht met drijfhout en stenen. Daarnaast zou een bodem van zand of gravel kunnen worden toegevoegd. Hier kunnen eventueel Anubius soorten of Javavaren op worden vastgebonden.

Ondanks dat ze voorkomen in snelstromende wateren zijn het niet echte hillstream vissen. Ze stellen dan ook wel wat stroming op prijs maar dit moet niet te sterk zijn. Zorg echter wel voor een relatief grote filter en voldoende waterverversingen. Doordat het water in hun natuurlijke leefomgeving vrij schoon is kunnen ze slecht tegen vervuild water. Daarnaast doen deze vissen het best in water dat relatief zuurstofrijk is.

De Danio dangila zelf is vredelievend. Ze doen elkaar of andere bewoners geen kwaad. Wel moet er rekening worden gehouden met de energie die deze vissen hebben. Aangezien ze erg actief zijn zullen medebewoners die graag rust hebben, snel last krijgen van stress. Er moet om worden gedacht dat deze vissen in een redelijke school worden gehouden. Indien dit niet gebeurt kunnen de vissen wegkwijnen.

Kweek van de Danio dangila

Het is vrij lastig gebleken om deze vissen te laten afzetten. Vaak gebeurt dit dan ook bij toeval. Wel is bekend dat de eieren worden afgezet tussen fijnbladige planten zoals Javamos. Hier komen ze na ongeveer 48 uur uit. 2 dagen later zullen de jongen vrij rond zwemmen. Op dat moment kunnen ze worden gevoerd met artemia naupliën.

Video

Auteur

Rick

Copyright foto’s

Hung You Chen
Pete Brown

Bronnen

Armi, T. G. (n.d.). Danio dangila summary page. Retrieved March 13, 2017, from Fishbase.us

Bagra, K., & Das, D. N. (2010). Fish Diversity of River Siyom of Arunachal Pradesh India: A Case Study. Our nature, 8(1), 164-169.

Baro, D. C., Sharma, S., & Baishya, R. A. (2014). Status of ornamental fish diversity of Sonkosh River, Bodoland Territorial Council, Assam, India. Science Vision, 14(1), 28-33.

Danio dangila – Moustached Danio (Danio meghalayensis, Danio deyi). (n.d.). Retrieved March 13, 2017, from Seriouslyfish.com

Das, B. K., Boruah, P., & Kar, D. Fish diversity and habitat mapping of River Siang in Arunachal Pradesh using Remote Sensing and GIS. Innovative Energy Technology Systems and Environmental Concerns: A Sustainable Approach, Research India Publications, New Delhi, India, 2014b, 13-20.

Kullander, S. O. (2015). Taxonomy of chain Danio, an Indo-Myanmar species assemblage, with descriptions of four new species (Teleostei: Cyprinidae). Ichthyological Exploration of Freshwaters, 25(4), 357-380.

Tesia, C., & Bordoloi, S. (2012). Ichthyofaunal Diversity of Charju River, Tirap District, Arunachal Pradesh, India. Asian Journal of Experimental Biological Science, 3(1), 82-86.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum