Danio choprae – Vuurdanio

Aangezien de Danio choprae voorkomt in snelstromend water moet dit ook worden nagebootst in het aquarium. Om de vis zijn mooiste kleuren te laten vertonen word een donker substraat met veel schuilplaatsen aangeraden.

Danio choprae – Vuurdanio

Danio choprae is als eerst beschreven door Hora (1928). In die beschrijving heeft de soort ook meteen zijn uiteindelijke naam gekregen. De soortnaam: Choprae is een vernoeming naar Dr. B.N. Chopra. In het Nederlands worden ze ook wel Vuurdanio genoemd.

In de loop van tijd zijn er echter een aantal synoniemen ontstaan. Ten eerste is Celestichthys choprae een synoniem van deze soort. Ook Brachydanio choprai wordt gezien als synoniem. De synoniem Danio choprai lijkt erg op de officiële spelling, hierdoor ontstaat vaak verwarring met de officiële naam welke Danio choprae luid.

Beschrijving

Deze soort is net als andere Danio’s gestroomlijnd qua vorm. Over de groengele basiskleur lopen donkerblauwe, verticale strepen. Daarnaast is er vlak onder de rug een blauwe horizontale streep te zien die over het gehele lichaam loopt.

De vinnen zijn voornamelijk doorzichtig. Echter zitten er aan de boven en de onderkant van de staartvin een gele rand. Ook is er op de rugvin een gele horizontale lijn te zien. De anaalvin heeft bij de aanzet een witte streep lopen.

Het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes is gering. Vrouwtjes zijn iets voller en groter dan mannetjes. Aan de andere kant vertonen de mannetjes vaak meer kleur.

Herkomst en Habitat

De Danio Choprae tot dusver uitsluitend gevonden rond de stad Kamaing en Mogaung, welke vlak bij Myitkyina liggen. Hier zijn ze gevonden in de Mogaung Chaung wat een zijtak is van de Irrawaddy (ook wel Ayeyarwaddy). Deze vindplaats ligt in de staat Kachin in Myanmar (Birma).

De stroompjes waar deze soort in leeft hebben een sterke stroming met kristalhelder water. Daarnaast bestaat de bodem uit grind en stenen en zijn er geen waterplanten te vinden.

In het onderzoek van Kullander (2012) zijn de vissen gevonden in een poel van 30 meter breed en 30-50 cm diep. Hieruit liep een klein stroompje van 30 cm breed en 20 cm diep door het grasland. De pH van deze poel was 7.6 bij een watertemperatuur van 24,8 °C. De geleidbaarheid van het water zat op 11 μS/cm.

Dieet

Danio choprae is geen moeilijke eter en neemt bijna al het voer aan. Het geven van droogvoer is dan ook geen probleem. Hoewel, deze soort ook van groenvoer zal eten zijn de vissen voornamelijk carnivoor. In de natuur eten ze dan ook vooral insecten en hun larven.

Het Aquarium

Aangezien Danio choprae voorkomt in snelstromend water moet dit ook worden nagebootst in het aquarium. Om de vis zijn mooiste kleuren te laten vertonen wordt een donker substraat met veel schuilplaatsen aangeraden in de vorm van stenen, planten en hout. Ondanks dat in de natuurlijke omgeving geen planten staan, kleurt de soort mooier in dicht beplante aquaria.

Denk er ook om dat de Danio choprae goed kan springen. Dek het aquarium dan ook goed af met een goed sluitend deksel en vergeet daarbij de eventuele openingen voor slangen niet!

Hou de Vuurdanio het liefst met een flinke groep samen. Voornamelijk de alpha mannetjes zijn soms agressief naar soortgenoten toe. In een grote school verdeeld de Alpha man zijn aandacht waardoor hij de agressie verdeeld. Het is normaal dat er vissen met gescheurde vinnen rond zwemmen door deze onderlinge agressie. Over het algemeen beperkt dit zich ook alleen tot soortgenoten en laten ze andere medebewoners met rust.

Kweek van Danio choprae

De kweek van Danio choprae is niet erg moeilijk. Doorgaans zal dit gewoon in het aquarium plaats vinden.De ouderdieren zullen geen broedzorg plegen. Daarom is het nodig om een kweekaquarium op te zetten als nakomelingen gewenst zijn.

Dit kweekaquarium moet zodanig worden ingericht dat de ouderdieren de eitjes niet kunnen opeten. Zo kan er gebruik worden gemaakt van een bodem van knikkers, afzetmoppen of een fijnmazig rooster boven de bodem. Het aquarium dicht beplanten met fijn bladerige planten zoals Javamos is ook een optie.

Verder zal een pH van rond de 7 en een hoge temperatuur het afzetten bevorderen. Het “triggeren” van de kweek kan worden gedaan door eerst het aquarium voor een groot deel te laten leeglopen, om het vervolgens langzaam aan weer te vullen. Als hier enkele uren over wordt gedaan zullen de ouderdieren de volgende morgen overgaan op het afzetten van de eieren.

Verwijder de ouderdieren na het afzetten om te voorkomen dat ze de eieren weer opeten. Om te voorkomen dat de jonge vissen worden opgezogen door de filter wordt het aangeraden om die te vervangen door één die minder krachtig is.

Na drie dagen komen de eitjes uit en een paar dagen zullen de jongen vrij rondzwemmen. De jonge Vuurdanio’s zijn heel klein en eten alleen het kleinste voer. Voer ze daarom in het begin met infusoriën en fijn stofvoer.

Auteur

R. Eltingh

Copyright foto’s

Choy Heng Wah
Marcin CC BY-NC-ND 4.0

Bronnen

  • Celestichthys choprae – Glowlight ‘Danio’ (Danio choprae, Danio choprai). (n.d.). Retrieved February 06, 2018, from Seriouslyfish.com
  • Danio choprai . (n.d.). Retrieved February 06, 2018, from http://www.iucnredlist.org/details/168588/0
  • Torres, A. G. (n.d.). Danio choprae summary page (R. B. Reyes, Ed.). Retrieved February 06, 2018, from Fishbase.org
  • California Academy of Sciences. (n.d.). Retrieved February 06, 2018, from Researcharchive.calacademy.org
  • Kullander, S. O. (2012). Description of Danio flagrans, and redescription of D. choprae, two closely related species from the Ayeyarwaddy River drainage in northern Myanmar (Teleostei: Cyprinidae). Ichthyological Exploration of Freshwaters, 23(3), 245.
  • Kullander, S. O., & Noren, M. (2016). Danio htamanthinus (Teleostei: Cyprinidae), a new species of miniature cyprinid fish from the Chindwin River in Myanmar. Zootaxa, 4178(4), 535-546.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

choprae

Nederlandse Namen

Vuurdanio

Eerstbeschrijving

Sunder Lal Hora

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

2.5

Lengte Maximaal

4

Temperatuur minimaal

16

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

1

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Danio choprae – Vuurdanio” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *