Cyprichromis Leptosoma “Jumbo”

Cyprichromis leptosoma Jumbo, een open water soort die in het Tanganyika aquarium zorgt voor afwisseling op de rotsbewoners.

Cyprichromis Leptosoma “Jumbo”

De Cyprichromis leptosoma Jumbo is een van de soorten die gevonden wordt in het open water van het Tanganyika meer en kent een heel aantal varianten die qua kleur van elkaar afwijken. De cyprichromis is doorgaans een mooie aanvulling op een Tanganyika aquarium omdat deze vissen de bovenste helft van het aquarium bevolken, ze hebben geen territorium tussen de rotsen. Ze hebben wel flink wat open zwemwater nodig en wat zand.

De Cyprichromis vult de rotsbewonende vissen mooi aan en lijkt een kalmerend effect te hebben op andere aquarium bewoners. De enige soorten waar ze niet me samen gehouden kunnen worden zijn de grote rovers. Zeker de frontosa kunnen niet gecombineerd worden, dit zijn hun natuurlijke vijanden in het Tanganyika meer.

De Cyprichromis sp. Leptosoma Jumbo kent verschillende lokale varianten, let dus goed op bij de aanschaf van deze vissen dat je alleen vissen meeneemt van dezelfde variant om de soort zuiver te houden.

Kweek van de Cyprichromis Leptosoma “Jumbo”

Zodra de mannen volwassen zijn zullen ze onophoudelijk de vrouwtjes proberen het hof te maken. Omdat ze onderling af en toe agressief kunnen zijn hebben ze een aquarium nodig van ten minste 2 meter. Als je een groep houdt van 10 vissen of meer zullen ze ook hun natuurlijke gedrag van schoolvorming laten zien. Het mannetje zien schudden en trillen terwijl hij het vrouwtje zo ver probeert te krijgen dat ze wil paren schijnt een heel mooi tafereel te zijn.

De vrouw laat de eieren los in de waterkolom, ze draait zich om terwijl de eieren naar beneden vallen en vangt ze direct op. De Cyprichromis leptosoma Jumbo is een muilbroeder, waarbij het vrouwtje de eieren/jongen ongeveer 4 weken vasthoudt. Nadat ze eenmaal zijn uitgespuugd zijn ze helemaal op zichzelf aangewezen.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

M. Beeldman

Sue – Suephoto.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

leptosoma

Herkomst

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter