Cyathopharynx foai

Als de Cyathopharynx foae man zich helemaal op zijn gemak voelt en klaar is om de vrouwtjes aan te baltsen dan spatten de kleuren van de mannen af.

Cyathopharynx foai

Cyathopharynx foae is in 1899 door Vaillant vernoemd naar de heer Foa die de eerste exemplaren van deze soort heeft verzameld. Eigenlijk zou de naam Foa volgens de Latijnse regels verbogen moeten worden naar foai omdat het ging om de heer Foa en dus mannelijk. De regels voor de Nomenclatuur zijn echter pas in 1906 opgesteld en namen die voor die tijd zijn voorgesteld kunnen niet meer worden gewijzigd.

De geslachtsnaam Cyathopharynx is afkomstig uit het Grieks en is op te breken in twee delen. Kyathos betekent kopje of kom en pharyngx betekent keelholte.

Synoniemen: Ectodus foae, Ophthalmotilapia foae, Cyathopharynx foai. In de handel worden ze ook wel aangeboden onder andere namen zoals Cyathopharynx Dark en Cyathopharynx Foai.

Beschrijving

Als de Cyathopharynx foae man zich helemaal op zijn gemak voelt en klaar is om de vrouwtjes aan te baltsen dan spatten de kleuren van de mannen af. De flanken krijgen een fel iriserende groen/blauwe kleur. De kleur kan overigens net zo snel weer verdwijnen als dat hij opkomt. Wildvang dieren verliezen veelal hun kleur doordat ze niet gewend zijn aan het leven in het aquarium. Nakweek dieren kleuren relatief jong zodat man en vrouw zich redelijk makkelijk laat scheiden. Bij deze soort is het voor de kleur dan ook beter om nakweek exemplaren aan te schaffen.

De man wordt met zijn maximale lengte fors groter dan de vrouwen die niet langer worden dan een centimeter of 15. De vrouwen zijn ook slanker en minder hoog gebouwd dan de mannen.

De vinnen van de man zijn langer dan die van de vrouw, dat geldt nog extra voor de buikvinnen. De buikvinnen van de man laten zien waar de Nederlandse naam voor dit soort vissen vandaan komt: Vedervinnigen. Deze strekken zich uit tot aan het begin van de anaalvin. Op het uiterste puntje van de buikvinnen vind je vaak ook een gele eivlek.

De Cyathopharynx foae lijkt sterk op de Cyathopharynx furcifer. Je kunt ze van elkaar onderscheiden doordat de mannen van de foae die vol op kleur zijn voor de paring donker gekleurde ongepaarde vinnen hebben. De vrouwen van de soorten binnen dit geslacht zijn niet van elkaar te onderscheiden. Zorg er dan ook voor dat je de soorten niet bij elkaar houdt.

Biotoop

Cyathopharynx foae is in het gehele Tanganyika meer te vinden. Ze bewonen de overgangsbiotopen tussen zandvlakten en rotsen. Het leefgebied bevindt zich doorgaans tussen de 3 tot 20 meter. De mannen maken een territorium waarin ze proberen de vrouwen te lokken om te paren. De vrouwen vormen rondtrekkende scholen.

Doordat ze over zo’n groot gebied voorkomen zijn er verschillende kleurvarianten ontstaan. Het is overigens nog de vraag of alle populaties ook daadwerkelijk echt allemaal Cyathopharynx foae zijn of dat het na meer onderzoek toch verschillende soorten blijken te zijn.

Dieet

In het wild voedt de Cyathopharynx foae zich met voedseldeeltjes op de bodem en op de rotsen. Het voedsel bestaat dan ook voornamelijk uit minuscule laagwaardige diatomeeën en algjen. Ze zeven hiervoor dan ook grote hoeveelheden zand en detritus. Hun darmkanaal is vrij lang om toch zo veel mogelijk voedingsstoffen uit dit voer te trekken.

In het aquarium is het dan ook belangrijk om goed aandacht te besteden aan het dieet van deze dieren. Het hoofdmenu moet bestaan uit plantaardig voedsel. Denk daarbij aan spirulina vlokken, geblancheerde spinazie, vlokvoer voor herbivoren. Af en toe gewoon vlokvoer of een kleine hoeveelheid diepvries voer kan wel zolang het maar beperkt blijft.

Geef ze in geen geval tubifex of ander vet voer omdat ze daar Bloat van kunnen oplopen.

Video’s

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Sue – Suephoto.com (niet meer beschikbaar)

Bronnen

Tanganyikacichlide.nl
Akwa-mania.mud.pl
Riftlakes.com
Destin-tanganyika.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

foae

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Lengte Minimaal

15

Lengte Maximaal

18

1 beoordeling voor Cyathopharynx foai

  1. Scato

    Onder het Kopje Biotoop staat dat deze vis in het gehele Malawi meer te vinden is ipv Tanganyika meer.

    • John

      Oeps…direct aangepast! Dank je voor de melding!

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *