Cunningtonia longiventralis

Een duidelijk onderscheid met veel andere cichliden zijn de verlengde borstvinnen van de Cunningtonia longiventralis,  deze lijken op de borstvinnen van bijvoorbeeld de Cyathopharynx furcifer.

Cunningtonia longiventralis

De Cunningtonia longiventralis is in 1906 voor het eerst beschreven door Boulenger. De geslachtsnaam Cunningtonia is een verwijzing naar Dr. W.A. Cunnington. De soortnaam longiventralis verwijst naar de lange ventrale vinnen. Deze soort wordt gerekend tot de vedervinnigen.

Beschrijving

Een duidelijk onderscheid met veel andere cichliden zijn de verlengde borstvinnen van de Cunningtonia longiventralis, deze lijken op de borstvinnen van bijvoorbeeld de Cyathopharynx furcifer. Het lichaam is torpedovormig. Afhankelijk van de locatie kan er wat verschil optreden in de kleur. De Kipili variant heeft bijvoorbeeld een gele band in de rugvin en geel in de staart maar is verder wat grijs van kleur. De Cape Nangu variant is wat meer blauw.

Leefomgeving

De Cunningtonia longiventralis leeft in het zuidelijk deel van het Tanganyika meer. Ze komen daar voor op een diepte van zo’n 5 tot 20 meter.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Suephoto.com (niet meer beschikbaar)
Boulenger

Bronnen

NVCweb.nl
Back to Nature Gids voor Tanganyika Cichliden 2e oplage, blz 66-67
Boulenger
George Albert 1906. “Fourth Contribution to the Ichthyology of Lake Tanganyika – Report on the collection of fishes made by Dr. W. A. Cunnington during the third Tanganyika Expedition, 1904-1905”. Transactions of the Zoological Society of London. pp. 537-619

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

longiventralis

Herkomst

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

16

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cunningtonia longiventralis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *