Ctenopoma acutirostre – Luipaardklimbaars

Ctenopoma acutirostre of Luipaardklimbaars is een mooi getekende, rustige en robuuste afrikaanse klimbaars. Je kunt ze prima als koppel houden.

Ctenopoma acutirostre – Luipaardklimbaars

De Ctenopoma acutirostre – Luipaardklimbaars is een robuuste klimbaars komt voor in het gehele Congo rivier basin in Congo en CAR en wordt tot 15 cm groot. De vis lijkt op Ctenopoma ocellatum (ook vaak Luipaardklimbaars genoemd) en Ctenopoma kingsleyae, maar onderscheid zich door het sterke vlekkenpatroon en de meer gestekelde vinstralen op de rugvin. Jonge exemplaren zijn lichter gekleurd met een aantal donkerbruine vlekken. Naarmate de dieren ouderen worden verandert de basiskleur in chocoladebruin met een nog groter aantal donkere vlekken. Volwassen dieren kleuren vervolgens weer meer egaal bruin.

Anders dan de Ctenopoma kingsleyae (een snelle zwemmer) beweegt de Ctenopoma acutirostre zich rustig en behoedzaam. Zoals de andere leden van het geslacht Ctenopoma, is het van nature een nachtdier die, vanuit een hinderlaag, de mogelijkheid heeft om zijn mond uit te stulpen om zo kleine prooien te vangen en door te slikken.

Houd er rekening mee dat vangen en vervoeren van de Luipaard Klimbaars met een net niet aan te bevelen is omdat deze vis goed bewapend is met een serie stekels op het achterste deel van de kieuwdeksels en harde vinstralen van de rugvin. Aan de stekels dankt de vis ook de Latijnse naamgeving: acutirostre: acutus, betekent ‘scherp’, en rostrum, meaning ‘snuit’. Mannen hebben een groter aantal stekels op de kieuwdeksels en een grovere schubstructuur aan de basis van de staart.

Nauw verwant zijnde aan de Aziatische klimbaars (geslacht Anabas) hebben deze vissen ook de mogelijkheid om voor korte periodes over land te bewegen, om zo van de ene waterpoel naar de andere te bewegen. De inlandse bevolking van Zimbabwe heeft vele legenden en bijgeloven omtrent het over land bewegen van deze vissoorten. Hun voorvaderen geloofden dat deze “Bushfish” (een omschrijving gegeven aan alle Ctenopoma soorten door hun overeenkomst met drijvende bladeren en drijfhout) met de regen naar beneden viel, daar het niet ongewoon is dat er soorten vele kilometers van de dichtstbijzijnde waterpoel worden gevonden in de uren na een hevige regenperiode. Gelukkig, en in tegenstelling tot andere leden van hun geslacht, heeft de luipaardklimbaars niet de reputatie van het nadoen van dode bladeren in aquaria, hoewel een goede dekruit aan te bevelen is om potentiële ontsnappingspogingen te voorkomen.

Beschrijving

Met hun onafhankelijk van elkaar bewegende ogen beweegt de Luipaardklimbaars behoedzaam door de dichte vegetatie, op zoek naar een te stalken prooidier. Middels een uitstulpbare bek wordt de prooi naar binnen gezogen. Bij volwassen exemplaren zijn vissen ter grootte van een 3 a 4 cm niet veilig. Grotere vissen worden met rust gelaten. De soort is niet agressief tegen andere soorten en goed te combineren met andere grotere en niet agressieve vissen. Houd de vis bij voorkeur als koppel, omdat mannen onderling meer agressiviteit vertonen. Een luipaardklimbaars kan wel 15 jaar oud worden. Naarmate de vissen volwassen worden, worden ze meer schuw en ook meer territoriaal. Soms tolereren ze dan opeens de andere helft ook niet meer in het territorium.

In de aquarium handel wordt deze soort ook welk de Luipaard Goerami genoemd. Andere synoniemen zijn: Anabas acutirostris, Anabas ocellatus acutirostris, Ctenopoma acutirostris.

Het Aquarium

De Ctenopoma acutirostre hebben een ruim aquarium nodig, 90x40x40 is echt de minimum maat. Vergeet niet om de luchtruimte regel voor labyrint vissen te volgen en laat daarom een ruimte van 2,5 cm tussen het water en de dekruiten vrij. Bij het achterwege laten van de kans om lucht te happen, zal de luipaardklimbaars niet in staat zijn om labyrint orgaan optimaal te laten werken en zal verdrinken.

De Luipaardklimbaars doet het goed bij een pH van 7.5 en een temperatuur van 25 C. Het is belangrijk dat ze een aantal schuilplaatsen hebben, bijvoorbeeld door lange planten en hout. Een matige verlichting met eventueel drijfplanten worden op prijs gesteld en zorgen dat het dier zich ook overdag op zijn gemak voelt. Beplant het aquarium dicht, de soort manoeuvreert zich graag behoedzaam door dichte vegetatie om zijn prooi te stalken. De vis is niet agressief tegenover andere vissoorten, maar is wanneer het nodig is wel in staat zijn territorium te verdedigen. Combineer de vis echter niet met agressieve cichliden soorten.

Dieet

De Luipaardklimbaars voedt zich in de natuur voornamelijk met insecten(larven) en kleine visjes. Is in de meeste gevallen eenvoudig op diepvries voer of groter granulaat droogvoer te wennen. Geef geen rundvlees omdat dit bestanddelen bevat die niet verteerd kunnen worden en leiden tot vetopslag

Kweek

Er zijn weinig kweekgevallen van de Ctenopoma acutirostre – Luipaardklimbaars bekend. Er wordt gedacht dat de dieren pas na 5 of 10 jaar geslachtsrijp worden. Ook kan het zijn dat de paringsdrang seizoensgebonden is en wellicht wordt ingegeven door wijzigingen in de leefomgeving. De eieren drijven naar de oppervlakte waar ze tussen de planten blijven hangen. De ouders vertonen geen broedzorg. Na 48 uur komen de eieren uit. De jongen kunnen de eerste dagen worden grootgebracht met pantoffeldiertjes, gevolg door artemia larven

Video

Auteur

Patrick de Pijper

Copyright foto’s

Patrick de Pijper

Bronnen 

Fishbase.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

acutirostre

Synoniemen

Anabas acutirostris, Anabas ocellatus acutirostris

Nederlandse Namen

Luipaardklimbaars

Eerstbeschrijving

Jacques Pellegrin

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

, , , , , , , ,

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

5.5

pH maximum

7.5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ctenopoma acutirostre – Luipaardklimbaars” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *