Ctenochromis horei

De Ctenochromis horei bewoont de ondiepe gedeeltes van het Tanganyika meer die zijn begroeid met waterplanten. De tekening op zijn lichaam maakt het een zeer aantrekkelijk te houden vis.

Ctenochromis horei

De Ctenochromis horei is al in 1894 door Günther beschreven. In de loop der jaren heeft deze soort al een hele waslijst aan verschillende namen gezien: Chromis horei, Haplochromis horei, Tilapia horei, Ctenochromis horii, Haplochromis horii, Haplochromis moorei, Tilapia horii, Tilapia rubropunctata, Tilapia fasciata tanganaicae, Haplochromis fasciata tanganaicae.

De naam Ctenochromis is op te delen in: Grieks, kteis, ktenos = Kam+ Grieks, chromis = vis. Horen is een verwijzing naar de missionaris/verzamelaar Mr. E. Coode-Hore.

Beschrijving

De grondkleur van de Ctenochromis horei is zilverachtig. Op de flanken bevinden zich zo’n 10 verticale strepen waaraan hij zijn wetenschappelijke naam ontleent (gekamde vis). Deze verticale strepen verdwijnen bijna geheel wanneer ze volwassen worden. Ze worden dan alleen weer zichtbaar wanneer de vis gestrest is.

Op de flank zijn soms eveneens een aantal rijen rode stippen zichtbaar die ook te zien zijn in de rug, buik en staartvinnen. De kop heeft een masker van donker bruine strepen en stippen. Van tijd tot tijd kan een deel van de kop en op de flank ook een gele kleur zichtbaar worden. Afhankelijk van de stemming kan deze soort dus een heel palet aan kleuren laten zien.

De mannen kunnen zo’n 18 centimeter lang worden. De vrouwen blijven met hun 12 centimeter wat kleiner. Bij de vrouw ontbreekt ook de duidelijke tekening van de man.

Het zijn redelijk agressieve vissen, je kunt ze het beste samen houden met vissen die groter en/of sterker zijn dan de Ctenochromis horei. Onderling zijn de mannen zeer onverdraagzaam. Houdt dan ook slechts één man samen met een aantal vrouwen.

Leefomgeving

De Ctenochromis horei kan in het gehele meer worden gevonden. Ze bewonen daar de zeer ondiepe gedeelten die zijn begroeid met waterplanten. 

Voeding

In het wild voedt  de Ctenochromis horen zich met planten, ongewervelden en kleine visjes. Het is dus aan te raden om in het aquarium een gevarieerd dieet aan te bieden. Denk daarbij aan gesneden garnalen, kleine visjes, mysis, krill, witte mug maar ook bijvoorbeeld spirulina mag niet ontbreken.

Kweek van de Ctenochromis horei

Voor het afzetten bewaakt de man een tijdelijk territorium, meestal tussen wat planten. De omgeving wordt door de man een beetje opgepoetst. Er worden zo’n 20 tot 50 eieren gelegd. Na het afzetten schuilt de vrouw tussen de planten om de eieren in haar muil uit te broeden. Na een week of 3 spuugt de vrouw de jonge visjes uit. Je kunt de jongen voeren met verse artemia en bijvoorbeeld fijn gewreven vlokvoer.

Video’s

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Suephoto.com (niet meer beschikbaar)

Ben Lee – Amiidae.com

Bronnen

Fishbase.org
Aquavisie
Back to Nature Gids voor Tanganyika Cichliden 2e oplage blz 65-66,

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ctenochromis horei” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *