Ctenochaetus flavicauda
Ctenochaetus flavicauda is de kleinste van het Ctenochaetus. Ze groeien uit tot een maximale lengte van zo’n 16 centimeter.
Deze soort heeft een jeugdkleed. De jonge dieren zien helder geel en hebben blauwe ogen. Zodra ze volwassen worden krijgen ze een rood/bruine kleur met oranje horizontale stippen op de kop die overgaan in strepen op de flank. Het oog krijgt een gele omlijsting en ook de borstvin heeft wat geel. De staart wordt wit. De bek stulpt een klein beetje uit waardoor ze makkelijk de algen tussen de koralen vandaan kunnen trekken. Hiervoor gebruiken ze de kamvormige tanden die in de bek zichtbaar zijn.
Herkomst
Deze soort bewoont de koraalriffen in de Stille Oceaan op dieptes van 1 tot 30 meter.
Dieet
In het wild bestaat het dieet van Ctenochaetus flavicauda voornamelijk uit algen. In het aquarium zullen ze ook wel diepvriesvoer eten. Het is belangrijk dat ze ook voldoende groenvoer krijgen om ze gezond te houden. Daarnaast zullen ze de algen in het aquarium tussen de koralen weg pikken. Ze laten de koralen geheel met rust en zijn dus reefsafe.
Het Ctenochaetus flavicauda aquarium
Het aquarium voor Ctenochaetus flavicauda zou minimaal zo’n 400 liter groot moeten zijn. Plaats ze in een aquarium wat al is gerijpt en waar wat algen groeien waar ze zich mee kunnen voeden. Ze vertonen wat agressie richting andere doktersvissen maar laten andere soorten doorgaans geheel met rust. Ook garnalen zijn veilig voor deze doktersvis.
De temperatuur van het aquarium mag liggen tussen de 22 en 26 graden. Omdat deze soort wat moeilijker gezond is te houden raden we deze niet aan voor beginners.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Bron