Cryptocoryne moehlmannii

Cryptocoryne moehlmannii is een decoratieve, weinig eisende zeer aan te bevelen aquarium plant. Ze worden doorgaans op de voorgrond geplant.

Cryptocoryne moehlmannii

De bladeren zijn smal eivormig tot lancetvormig. De kleur is licht tot olijfgroen. De top van het blad is gewoonlijk spits met een gave bladrand.

Herkomst: Sri Lanka
Hoogte: 10-25 cm
Temperatuur: 20-28ºC
Licht: Normaal

Vermeerderen

De plant vermeerderd zich door het vormen van uitlopers. Zorg dus voor een niet al te stevige bodemstructuur zodat de uitlopers niet al te veel hinder ondervinden. De uitlopers vormen vanaf de moederplant een lange sliert aan nieuwe plantjes. Trek je 1 plantje uit de bodem dan komen de andere plantjes vanzelf mee. Cryptocoryne’s houden er niet van om verplaatst te worden. Knip dan ook de uitloper door met een schaartje om alleen de ongewenste of verkeerd geplaatste plantjes te verwijderen.

Snoeien

Cryptocoryne kun je snoeien door de lange bladeren zo dicht mogelijk bij de rozet af te knippen. Hierdoor ontstaan vanzelf weer nieuwe bladeren. Niet alle bladeren tegelijk verwijderen maar begin met de grootste en laat de kleinste bladeren staan. Als er voldoende kleine bladeren bij zijn gekomen kun je de grootste weer wegknippen.

Eén of twee keer per jaar kun je ook de hele plant eruit halen en de scheuten herplanten.

Gele bladeren

Cryptocoryne hebben ijzer nodig. Veel aquaria hebben een tekort aan ijzer wat de planten kunnen opnemen. Aan een Cryptocoryne is het goed te zien als ze een ijzer tekort hebben, de bladeren worden dan geel. Voeg in dat geval vloeibare ijzermest (Fe) toe om de plant weer gezond te krijgen.

Verslijmen

Cryptocoryne’s kunnen slecht tegen plotselinge veranderingen in omstandigheden. Schommelingen in temperatuur, ineens veel meer/minder licht, verplaatsen van de plant etc kan er toe leiden dan de bladeren gaan verslijmen. Als je zorgt voor stabiele waterwaarden en omstandigheden en de plant verder met rust laat komt het vaak vanzelf weer goed.

Opmerkingen

Cryptocoryne moehlmannii is een decoratieve, weinig eisende zeer aan te bevelen aquarium plant. Ze worden doorgaans op de voorgrond geplant.

Auteur

Aquaplantsonline.nl
John de Lange

Copyright foto’s

Aquaplantsonline.nl

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

moehlmannii

Herkomst

Hoogte minimaal

10

Hoogte maximaal

25

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

28

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cryptocoryne moehlmannii” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *