Cryptocoryne balansae

Cryptocoryne balansae is een mooie solitaire plant die wel om een hoog aquarium vraagt. De bladeren groeien in een rozet. De stengel van de bladeren zijn relatief kort en het blad groeit bij een goede verzorgen lang uit tot maximaal zo’n 90 centimeter.

()

Cryptocoryne balansae

Cryptocoryne balansae is geen officiële bestaande soort die in het wild voorkomt. Het is een variant van de Cryptocoryne crispatula.

Het is een mooie solitaire plant die wel om een hoog aquarium vraagt. De bladeren groeien in een rozet. De stengel van de bladeren zijn relatief kort en het blad groeit bij een goede verzorgen lang uit. De bladeren die zo’n 2,5 centimeter breed worden, kunnen over het oppervlak doorgroeien tot een lente van wel 60 tot 90 centimeter. De bladeren zijn niet recht maar iets golvend in het blad wat deze plant een bijzonder uiterlijk geeft. De kleur van de bladeren kan variëren van groen tot roodbruin.

Het is echter een plant die wat minder geschikt is om te houden met plant etende vissen. De bladeren zijn relatief zacht en worden graag gegeten.

Verzorging

Om deze plant mooi te laten groeien is normale hoeveelheid licht nodig. Plaats de plant met zijn wortels in een substraat en voeg een tablet plantenvoeding bij de wortels toe. Het toevoegen van Co2 en plantenvoeding aan het water zal zeker helpen bij het laten groeien van de Cryptocoryne balansae. De temperatuur mag liggen tussen de 20 en 28 graden Celsius maar onder de 24 graden groeit de plant nauwelijks meer. De zuurgraad van het water mag liggen tussen pH 6.5 en 7.5 met een hardheid van 3 tot 8 GH.

Doordat de bladeren niet heel snel groeien maar toch lang worden heb je altijd kans dat er algen op gaan groeien. Dit kan de verdere groei van het blad verder vertragen. Algen etende vissen die de bladeren zelf met rust laten zijn dan ook zeker welkom. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Ancistrus, Zwaarddragers en Guppies.

Vermeerderen

Boven water groeiende Cryptocoryne balansae vormen bloemen. Onder water vormt de rozet uitlopers. Uit de uitlopers groeien vanzelf weer nieuwe planten. Als de uitloper zelf een paar bladeren heeft gemaakt kun je de uitloper met een scherp mes of schaar losknippen en zijn eigen plek geven. Met wat tijd en voldoende plantenvoeding kan de Cryptocoryne balansae een dichte plantenmat vormen.

Snoeien

Cryptocoryne kun je snoeien door de lange bladeren zo dicht mogelijk bij de rozet af te knippen. Hierdoor ontstaan vanzelf weer nieuwe bladeren. Niet alle bladeren tegelijk verwijderen maar begin met de grootste en laat de kleinste bladeren staan. Als er voldoende kleine bladeren bij zijn gekomen kun je de grootste weer wegknippen.

Eén of twee keer per jaar kun je ook de hele plant eruit halen en de scheuten herplanten.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Jan Bukkems – Aquavisie

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

,

pH maximum

Zone

Verzorging

Hoogte minimaal

Hoogte maximaal