Crenicichla regani

De Crenichla regani is een van de dwergsnoek cichliden die in een aquarium goed te houden is. Het is echter geen beginnersvis en heeft zeker aandacht nodig qua waterwaarden en voeding.

Crenicichla regani

Naam: Crenichla regani “Tapajos” (Regan’s dwergsnoekcichlide)
Nederlandse naam: Regan’s dwergsnoekcichlide uit de rivier “Tapajos”

Biotoop

Zeer humus en sedimentrijk donkerwater rivier, met heldere stukken oeverwater. De bodem ligt vol kienhout en bladeren, het water geeft een troebele indruk (zwevende deeltjes)

Waterwaarden

PH: 4,5 à 6 ,KH:0-2 ,GH:3-5 ,Temperatuur: 25° à 27°C, ze vragen dus bijzonder zacht water!

Gedrag

Het gedrag jegens andere soorten in je bak, valt zeer goed mee, ze zijn nieuwschierig doch echter niet samenhouden met visjes die in de bek passen. Het gedrag echter jegens soorgenoten, kent steeds dodelijk afloop, indien er te weinig schuilplaatsen zijn. Ze haten letterlijk elkaar en het is bijzonder moeilijk koppel te vormen!

Grootte: maximum 12cm

Aquarium

Het aquarium, minimum 1 meter per voor 1 koppel, kan je best inrichten als in de natuur, zandbodem, veel kienhout en holtes, verder verfraaid met eventueel beukebladeren, en rolkeien en enkele planten.

Kweek

Het allermoeilijkste aan deze soort (ook zijn familieverwanten) is degelijk koppelvorming!!! Zorg dat je bak groot genoeg is voorzien van veel schuilplaatsen en holtes, je kan door middel van een scheidingsplaat in een quarantaine aquarium eventueel de dieren aan elkaar laten wennen, het beste is, om 1 koppel te bekomen, 6 jongdieren aan te kopen, 3 mannetjes en 3 vrowtjes. Is je aquarium ruim genoeg en goed ingericht, kan je het koppel gezamelijk daarin loslaten… geduld tot koppelvorming is dan ook een grote deugd!!!

Waterwaarden tijdens de kweek: PH 4,8 à 5, KH=0, geleidbaarheid van het water niet hoger dan 15 à 40 microsiemens (bijzonder zacht zuur water dus!). Eenmaal het “klikt” is het euvel van de baan zolang ze leven. Het vrouwtje is te onderscheiden van de grote “oogtekeningen” in de rugvin welke het ventje niet heeft. Zij voert als het ware een dansje op voor haar partner tot baltsen in een prachtig baltskleedje (vrouwtje: zwarte kop en staart, witte buikpartij, oranje rode rugvin, en mooie ogen in de rugvin, mannetje: oranje rugvin, halve breedtestrepen over gans het lichaam). Samen gaan ze dan een holte kiezen… Opgepast, deze vis heeft een aparte broedstijl, en heeft dus een ruim plafond nodig in de broedholte, daar ze “plafond” leggers zijn!

De eieren, ongeveer 1mm, roze-rood van kleur, worden elks apart afgezet op het plafond, dus niet samen! Dit is een natuurlijk ingebouwd instinct, om totale schimmeling tegen te gaan. De eitjes zullen zo’n 3mm van elkaar hangen (ongeveer 100 à 150 stuks)… De broedzorg is bi-parentaal. ze gaan dus elkaar gaan aflossen in het hol. het verdedigen van jongbroed is vrij heftig…

De eitjes komen uit na ongeveer 3 dagen… de jonge snoeken, zwemmen pas na 7 dagen en lijken helemaal niet op hun ouders, ze hebben ook nog een gedrongen lichaampje… Aldus nog niet de langgerekte lichaamsbouw van hun ouders, ze dragen lange tijd een zwarte lengtestreep. op een leeftijd van ongeveer 6 weken, is het geslachtverschil reeds duidelijk te zien, men kan alvast op dat moment de grotere jongen gaan scheiden van de kleinste.

Voeding

Als voeding preferen deze zeer aparte vissoort, levend en diepvriesvoer. Vlokken en granulaat raken ze amper aan. Voorzie ook steeds van vitamines!!!

Conclusie

Algemeen is dit een zeer gegeerd visje voor de biotoop-aquanaut (niet echt een beginnersvisje), die je niet vaak in de handel zult ontmoeten; ik geniet elke dag van m’n koppeltje in mijn grote bak en is een waarlijke streling voor het oog. Ik moet uiteraard bekennen, dat dit dier ongetwijfeld één van mijn grote favorieten is!!!
Echter er bestaan vele soorten snoekcichliden, op te delen in 3 hoofdgroepen… De dwergen, meteen de kleinste groep. De middelmaat (tot 17cm) en de reuzen (tot 45cm) kijk dus zeker uit welk dier je koopt in de handel, want vaak worden ze schattig en klein aangeboden en de jonkies van alle groepen, lijken tijdens de juveniele periode, sterk op elkaar!!! In je bak kan je ook maar één soort gaan houden, en geen meerdere soorten!!! Want die maken elkaar af!

Auteur

Blackwater – Amazoona.be

Copyright foto’s

Foto 1 & 2= Blackwater.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

regani

Dieet

Broedgedrag

Karakter

Herkomst

Temperatuur minimaal

25

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

4.5

pH maximum

6.0

GH minimum

3

GH maximum

5

Ecosysteem

,

Landen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Crenicichla regani” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *