Crenicichla lugubris – Rode Snoekcichlide

De Crenicichla lugubris of Rode Snoekcichlide is een grote vis, die een lengte kan bereiken van zo´n 45 cm. Ze hebben dan ook een groot aquarium nodig!

Crenicichla lugubris – Rode Snoekcichlide

De Rode snoekcichlide komt voor in de Rio Corantijn in Surname, de Rio Essequilbo in Guyana, de Rio Uatuma en de Rio Negro in Brazilië en de zijrivier de Rio Branco, die door Brazilië naar Guyana stroomt. Het zijn allemaal goed beplante rivieren en zijrivieren.

De Crenicichla lugubris is een grote vis, die een lengte kan bereiken van zo´n 45 cm. Een van de redenen dat hij ook een fors aquarium nodig heeft met een minimale inhoud van zo´n 1000 liter (180 x 60 x 90 cm. Een andere reden is zijn gedrag maar daarover meer.

Synoniemen: Cychla rutilens, Cichla rutilens, Cychla rutilans.

Het Aquarium

Omdat deze vis dol is op graven, waarmee hij de inrichting aanpast aan zijn eigen behoefte, wordt aangeraden het aquarium te voorzien van een goede zandbodem. De planten in het aquarium dienen sterk te zijn en goed te zijn geworteld of opgepot. Ook worden stenen en rotspartijen geadviseerd waar de Crenicichla lugubris zich kan terugtrekken.

De temperatuur van het water dient zo tussen de 27 en 29 graden te zijn met een pH tussen de 5,5 en 6,5 en een hardheid van 15 dH.

Dieet

Hun voeding dient gevarieerd te zijn en kan bestaan uit dierlijk voedsel zoals garnalen, mosselen en Artemia maar ook plantaardig voedsel in de vorm van algentabletten is noodzakelijk.

Karakter

Zoals al eerder aangehaald is een groot aquarium ook noodzakelijk vanwege zijn karakter. Zijn gedrag kan behoorlijk agressief zijn, vooral naar soortgenoten. Hoe meer ruimte in het aquarium, hoe beter. Zijn agressiviteit is ook de reden voor de noodzaak van stenen en rotspartijen in het aquarium, want die moeten dienen als goede schuilplaatsen. Wel kan de Crenicichla lugubris goed met andere grote cichlides worden gehouden maar zeker niet met kleinere vissen, daar die als voedsel gezien worden.

Geslachtsonderscheid en kweek van de Rode Snoekcichlide

Het geslachtsonderscheid is duidelijk. Het mannetje heeft een witte streep op de dorsale vin. Terwijl de vrouwtjes veel kleurrijker zijn. Er zijn weinig meldingen over het kweken in gevangenschap. Allereerst is het al moeilijk om een paar te vormen dankzij de agressiviteit die het mannetje tentoonstelt wanneer hij geslachtsrijp is. Ook is bekend dat hij in die tijd andere mannetjes doodt die te dicht in de buurt komen van zijn uitverkozen vrouwtje. Maar wanneer het vrouwtje de eitjes heeft gelegd, dan ontwikkelen de mannetjes zich als een goede en zorgzame vader. Zowel het vrouwtje als het mannetje nemen het ouderschap heel serieus en laten een uitstekende ouderzorg zien.

Conclusie

Dus hoe aantrekkelijk en kleurrijk de vissen er uit- zien als ze klein zijn, laat je niet te snel verleiden tot aanschaf want bedenk goed dat deze vissen snelle groeiers zijn en behoorlijk agressief kunnen zijn en al heel spoedig een behoorlijk groot aquarium nodig hebben. Mocht je dit niet laten tegenhouden, dan kan je wel genieten van deze prachtig gekleurde rovers.

Auteur

Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda

Copyright foto’s

Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

lugubris

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

35

Lengte Maximaal

45

Temperatuur minimaal

27

Temperatuur maximaal

29

pH minimum

5.5

GH minimum

8

GH maximum

15

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Crenicichla lugubris – Rode Snoekcichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *