Corydoras virginiae
De Corydaras virginiae is pas in 1993 door Burgess beschreven. De naam Corydoras bestaat uit twee delen: Cory, uit het Grieks Kory, betekent helm en doras betekent huid. Dit is een verwijzing naar hun pantser. Vandaar ook de Nederlandse naam pantsermeerval voor de hele groep Corydoras. De Virginiae is vernoemd naar mevrouw Virginia Schwartz, de vrouw van Adolfo Schwartz.
De vissen zijn sinds 1982 bekend in de hobby maar onder verschillende namen. Eerst als Corydoras bicolor en later ook als Corydaras delphax en sp. “Sangama” of sp. “Zangama”.
Beschrijving
Net als de meeste Corydoras soorten blijft de Corydoras virginiae vrij klein. Ze worden zo’n 5 a 6 centimeter lang. Boven het oog hebben ze een zwarte band over de kop heen lopen, een tweede zwarte band loopt net achter het kieuwdeksel omhoog en loopt door in de eerste paar rugvinstralen. De kiewdeksels zelf hebben een gele/oranje gloed. De vinnen zijn ondoorzichtig. De grondkleur van de vis is verder grijs/bruin.
De vrouwen zijn wat groter, dikker en ronder dan de mannen, zeker als ze vol eieren zitten. De mannen hebben als ze wat ouder worden wat puntigere vinpunten dan de vrouwen, die lopen wat ronder.
Biotoop
De Rio Ucayali in Peru is de enige plaats waar de Corydoras virginiae voorkomt.
Dieet
De hele Corydoras familie bestaat uit omnivoren. Ze moeten een mengeling binnen krijgen van vleesachtig en groentevoer. Je kunt ze voeren met mix van vlokken, algenwafers, spirulina en diepvries of levende artemia, krill, mysis, rode, witte en zwarte mug, tubifex etc. Zorg er wel voor dat er wat voer naar de bodem zakt. In de winkel wordt soms verteld dat het uitstekende afvalopruimers zijn maar ze voeden zich niet met afval!
Het Aquarium
Het aquarium moet worden ingericht met een bodem van zand. Met hun baarddraden grondelen ze in het zand op zoek naar voer. Fijn, afgerond grind kan ook maar gezien de werking van de baarddraden is zand beter. Te scherp grind zorgt ervoor dat de baarddraden kunnen beschadigen. Infecties van die beschadigingen zorgen ervoor dat ze soms zelfs hun baarddraden kunnen verliezen. Het aquarium kan verder worden ingericht met hout en planten, zorg in ieder geval voor wat schaduw waar ze zich kunnen terugtrekken.
Het aquarium moet minimaal 50 liter inhoud hebben en zeer schoon water. Het zijn wel scholenvisjes. In de natuur scholen Corydoras samen in groepen van soms wel duizenden bij elkaar. Ook in het aquarium zijn ze graag in elkaars nabijheid. Zorg ervoor dat je minimaal een groep hebt van 6 dieren maar liever nog meer.
Kweek Aquarium en Conditioneren
Het kweekaquarium hoeft niet heel groot te zijn. Een aquarium van 50 x 30 x 30 is al groot genoeg. Meestal wordt dit aquarium verder kaal gelaten zodat het makkelijk schoon is te maken. Je kunt het beste een sponsfilter gebruiken. Deze geven redelijk wat stroming zonder dat de kleine visjes kunnen worden opgezogen. Richt de uitlaat van het filter op het glas, grote kans dat daar ook de eieren worden afgezet.
Vóórdat de vissen klaar zijn om af te zetten kun je ze goed voeren. Voer ze afwisselend zwarte mug en tabletten. Na een paar weken kun je elke dag zo’n 25% van het water verversen. Zorg ervoor dat de aquarium temperatuur op ongeveer 27 graden ligt en dat van het verse water op zo’n 18 graden. De pH redelijk neutraal houden met een pH van 6,5 tot 7,0.
Het Afzetten
Voordat ze tot afzetten overgaan zul je zien dat ze zeer actief worden. Ze zwemmen rond en dansen voor het glas op en neer. De eieren worden door de vrouw op het glas geplakt. Meestal is dit op de plek waar ook de stroming staat vanuit het filter. De eieren van de Corydoras virginiae zijn vrij groot en het aantal eieren vrij beperkt met zo rond de 25 eieren. Nadat de ouders klaar zijn met het leggen van de eieren kun je het beste de ouders verwijderen om te voorkomen dat ze de jongen opeten.
Opgroeien van de jongen
De jongen kunnen na het uitkomen worden gevoerd met vers uitgekomen artemia. Gezien de eieren zijn ze bij het uitkomen al vrij groot. Na een maand zijn ze bijna 2 centimeter lang.
Conclusie
Ook de Corydoras virginiae is weer een leuke Corydoras soort. Die onder de juiste omstandigheden ook is na te kweken. Als je zorgt voor goed schoon water, het juiste voer en voldoende soortgenoten dan zijn het altijd leuke diertjes om te zien.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Bronnen