Corydoras sterbai

Corydoras sterbai is een vreedzaam scholenvisje wat prima geschikt is voor het gezelschapsaquarium. Ze worden veel gehouden in combinatie met Discusvissen.

Corydoras sterbai

Corydoras sterbai is in 1962 officieel beschreven door Knaack. De soortnaam sterbai is gekozen ter ere van Professor Dr. Günther Sterba. Een bekend ichtyoloog en schrijver van aquarium boeken uit de voormalig DDR.

De naam Corydoras bestaat uit twee delen: Cory betekend “helm” en doras betekend “huid”. De naam is een verwijzing naar de dubbele rij beenplaten onder de huid op de flank van dit geslacht. Deze beenplaten fungeren als een soort pantser, vandaar ook de Nederlandse verzamelnaam voor deze groep vissen: Pantsermeervallen. Door het bezit van de beenplaten hebben ze verder geen bescherming nodig waardoor ze geen schubben hebben.

Beschrijving

Corydoras sterbai kan een lengte bereiken van zo’n 7,5 a 8 centimeter inclusief staart. Deze vis is antraciet grijs met over heel zijn lichaam rijen zilverachtige spikkels. De buik- en borstvinnen zijn fel oranje wat heel opvallend is, en ze hebben twee paar baarddraden. De vrouwtjes zijn wat steviger gebouwd, de mannetjes hebben een meer toegespitste rugvin.

Herkomst

Rio Guaporé, deze rivier vormt een deel van de grens tussen Bolivia en Brazilië. Corydoras sterbai bewoont de kleine zijriviertjes, kreekjes, meertjes en overstromingsgebieden.

Doordat deze Corydoras zeer gewild is en men bereid is om redelijk wat te betalen wordt er nog maar zelden wildvang naar Europa gestuurd. Veruit de meeste vissen die hier worden aangeboden zijn in gevangenschap gekweekt.

Het aquarium

Voor de Corydoras sterbai is een aquarium nodig van minimaal 80 centimeter. Het aquarium inrichten met losse beplanting , kienhout en een fijne zandbodem waarin ze lekker kunnen grondelen zonder dat ze hun baarddraden kunnen beschadigen. Ze hebben wel veel vrije zwemruimte nodig. Wat lichte stroming in het water stellen ze wel op prijs.

De Corydoras sterbai willen zich af en toe terug trekken, schuilplaatsen in de vorm van breedbladige planten, hout, stenen of holen worden dan ook regelmatig bezocht.

Zorg dat het wateroppervlak open blijft, ze gaan namelijk weleens aan het oppervlak ademhalen (darmademhaling, ze slikken de lucht in en persen die dan door de darmen).

Water

Temperatuur: 23-28 graden.
PH: 6,5-7,5
GH: 5-12

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Corydoras sterbai zijn alleseters, klein levend voer zoals muggenlarven, tubifex en cyclops, ook algen en groenvoer, voedertabletten, aanvullen met droogvoer. Alhoewel het goede opruimers zijn in het aquarium, moet je toch voor voldoende afwisseling zorgen met het voedsel.

Karakter

De Corydoras sterbai is een vreedzaam en gezellig scholenvisje die je samen kunt houden in een groepje vanaf 7 stuks, ze zijn ook prima geschikt voor in een gezelschapsaquarium. Niet samenhouden met cichliden. Ze zijn vaak over de bodem aan het snuffelen op zoek naar voedsel.

Kweek van de Corydoras sterbai

Voor het kweken van de Corydoras sterbai gebruik je een groepje met meer mannetjes dan vrouwtjes (4/3). Het over turf filteren bevordert de eiafzetting. Ze zetten zo´n 50 eitjes af tegen de ruiten, bladeren of stenen. De eitjes kunnen overgebracht worden naar een kweekbak. De jongen opkweken met artemia-naupliën, later met watervlooien of voedertabletten.

Vervoer van Corydoras

Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigingsmechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestrest zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Coby
J. de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Eerstbeschrijving

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras sterbai” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *