Corydoras sp. Black Venezuela – Corydoras Venezuela Zwart

De Corydoras sp. Black Venezuela of Corydoras Venezuela Zwart is een redelijk nieuwe soort. De wetenschappers zijn er nog niet uit of het een nieuwe soort is of een variant op de aeneus danwel schultzei.

Corydoras sp. Black Venezuela – Corydoras Venezuela Zwart

Er werd lange tijd gedacht dat Corydoras sp. Black Venezuela afkomstig was uit Venezuela. Dit blijkt niet het geval te zijn. Toen Corydoras schultzei terecht kwamen bij kwekers in Europa ontdekten ze tussen de nakweken een aantal donker gekleurde jongen. Door het selectief kweken met deze jonge zwarte Corydoras is de donkere kleur gefixeerd.

De verwarring in de naam is ontstaan doordat er een donkere variant van de Corydoras venezuelanus is gevonden die echter nooit in de hobby terecht is gekomen. Het verschil is te zien aan de kleur van de vinnen als ze jong zijn. Bij jonge Corydoras sp. Black Venezuela zijn alle vinnen roodachtig en worden ze donker als ze ouder worden. Bij Corydoras venezuelanus zijn de rug- en vetvin roodachtig en de overige vinnen grijs. Inmiddels is de variant die Corydoras venezuelanus werd genoemd nader onderzocht en blijkt het een synoniem te zijn van Corydoras aeneus.

Beschrijving

Deze knappe Corydoras soort is bedeeld met een zwarte kleur, de buikzijde is lichtgrijs en de vinnen zijn donkerrood/bruin. Ze kunnen een centimeter of 5 lang worden.

Herkomst

Kweekvariant

Waterwaarden

Temperatuur: 23- 28°c
Ph: 5,5 à 7
GH: 5 – 10
KH: 0 – 5

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Aquariuminrichting

Aangezien dat deze Corydoras soort niet heel erg groot worden, is een kleiner aquarium al voldoende om een schooltje in te houden. (80 centimeter breed is genoeg, als je rekening houdt met het feit, dat ze wel genoeg ruimte nodig hebben om te kunnen grondelen).

De verlichting blijft best gedimd, want ze zijn niet dol op te sterke verlichting. Verder moeten er voldoende verstopplaatsen zijn onder de vorm van kienhout, planten en keien, met name als ze worden gehouden met grote vissen, zodat ze zich beter op hun gemak voelen.

Verder verkiezen ze (zoals alle Corydorassen) een zand als bodemsubstraat, zodat ze hun baardraden kunnen beschadigen. Een beetje stroming kan geen kwaad, maar teveel kan tot uitputting leiden. een paar rustplekken uit de stroming is zeker aan te bevelen.

Gedrag

Een voorbeeldige bewoner. volledig ongevaarlijk voor gelijk welke medebewoner en een volle 100% vreedzaam, zoasl typsich is voor de corydorassoorten. Hij voelt zich het meest op z’n gemak in het gezelschap van zijn eigen soort. een school van min. 6 van deze vissen is een must!verder zal hij zich vooral in de onderste laag van de aquarium bevinden.

Eetgedrag

Deze scharrelaar doet zich tegoed met praktisch alles dat hij kan vinden op de bodem; vlokken, discusgranulaat, algen, spirulina, carnivoortabletten, muggenlarven, artemia, tubifex, krill, allen zullen ze zonder enig probleem aangenomen worden. Door af en toe voedsel tot 1 cm diep in het substraat te begraven zal het natuurlijke foerageergedrag worden gestimuleerd. (probeer er wel op te letten dat dit dan ook wordt opgegraven zodat het niet gaat rotten).

Geslachtskenmerken

De vrouwtjes zijn iets dikker en groter.

Kweek

Niets meer over te vinden dan dat het een substraatlegger is .

Vervoer van Corydoras

Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigings mechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestresst zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.

Video

Auteur

CB – amazoona.be (niet meer actief)
GJ van Beek

Copyright foto’s

Hung Jou Chen

Bronnen

Aquawish.nl (niet meer actief)
Pirahna-info.com
clownbotia.webs.com (niet meer actief)

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

sp. Black Venezuela

Nederlandse Namen

Corydoras Venezuela Zwart

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

80

Zone

Herkomst

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

5.5

pH maximum

7.0

GH minimum

5

GH maximum

10

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras sp. Black Venezuela – Corydoras Venezuela Zwart” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *