Corydoras similis

Corydoras similis, een gestippeld goudkleurige kleine corydoras soort. Kunnen prima in een gezelschaps aquarium gehouden worden.

Corydoras similis

Corydoras similis is in 1991 beschreven door Hieronimus. De geslachtsnaam Corydoras bestaat uit twee delen: Cory betekent “helm” en doras betekent “huid”. De naam is een verwijzing naar de dubbele rij beenplaten onder de huid op de flank van dit geslacht. Deze beenplaten fungeren als een soort pantser, vandaar ook de Nederlandse verzamelnaam voor deze groep vissen: Pantsermeervallen. Door het bezit van de beenplaten hebben ze verder geen bescherming nodig waardoor ze geen schubben hebben. De soortnaam similis is afkomstig uit het Latijn en betekent ‘gelijkend op’, dit is een verwijzing naar de zeer gelijk gekleurde Corydoras ourastigma.

Beschrijving

Met een lengte van slechts 5 centimeter is dit een van de kleinere Corydoras soorten. Ze hebben een goudkleurig lichaam met daarop donker gekleurde stippen. Het achter lichaam krijgt een iriserend blauwe kleur.

Het lichaam is aangepast naar hun manier van foerageren. Met hun baarddraden zoeken ze in het substraat naar wat eetbaars. De buik is afgeplat zodat ze op de bodem kunnen liggen.

Karakter

Deze scholenvis gaat goed samen met andere vissen en bodembewoners, je kunt ze samenhouden in een groepje vanaf 6 stuks en ze zijn prima geschikt voor in een gezelschapsbak. Niet samen houden met cichliden. Corydorassen zijn ook nuttige visjes, ze houden de bodem van het aquarium mooi schoon.

Dieet

Het is een alleseter met de voorkeur voor levend voer zoals muggelarven, cylops en watervlooien, ook diepvriesvoer, voedertabletten of droogvoer.

Herkomst

Rio Madeira, Brazilië.

Het Aquarium

Voor deze vissen is een aquarium nodig van 60 centimeter. Het aquarium inrichten met dichte beplanting, kienhout of stenen zodat er schuilplaatsen ontstaan, gebruik een fijne zandbodem waar ze lekker in kunnen grondelen.

Zorg dat het wateroppervlak open blijft, ze gaan namelijk weleens aan het oppervlak ademhalen (darmademhaling, ze slikken de lucht in en persen die dan door de darmen).

Water

Temperatuur: 22-27 graden Celsius.
PH: 6,5-7,5
GH: 4-2

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten

Kweek van Corydoras similis

Gebruik voor de kweek van Corydoras similis een kweekbak. De temperatuur van het water in de kweekbak mag rond de 24 graden liggen. Voer de ouderdieren goed met bij voorkeur levend voer zoals zwarte muggenlarven. Plaats een of meerdere vrouwtjes die het volst lijken in het kweekaquarium. Voeg daar mannetjes aan toe in een verhouding van twee of meer mannen op een vrouw.

Ze zetten tussen de 40 en 80 eitjes af, de jongen komen na ongeveer 3 dagen uit. Je kunt ze opkweken met pas uitgekomen artemia-naupliën. Regelmatig water verversen.

Vervoer van Corydoras
Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigings mechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestresst zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.

Video

Auteur

Coby – John de Lange

Copyright foto’s

Andy Gordon

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

similis

Eerstbeschrijving

Harro Hieronimus

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

60

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5