Corydoras seussi

Corydoras seussi kan een maximale lengte bereiken van zo’n 7 centimeter. Ze lijken heel veel op Corydoras gossei maar hebben een puntige snuit.

Corydoras seussi

Corydoras seussi is in 1996 officieel beschreven door Dinkelmeyer. Het is vernoemd naar de Duitse ichtyoloog Dr. Werner Seuss. De geslachtsnaam Corydoras bestaat uit twee delen: Cory betekend “helm” en doras betekend “huid”. De naam is een verwijzing naar de dubbele rij beenplaten onder de huid op de flank van dit geslacht. Deze beenplaten fungeren als een soort pantser, vandaar ook de Nederlandse verzamelnaam voor deze groep vissen: Pantsermeervallen. Door het bezit van de beenplaten hebben ze verder geen bescherming nodig waardoor ze geen schubben hebben. Voordat deze soort officieel werd beschreven hadden ze de tijdelijke aanduiding C027.

Het geslacht Corydoras valt onder de familie Callichthyidae. Deze familie omvat zo’n 9 geslachten en momenteel zo’n 200 soorten. Corydoras is verreweg het grootste geslacht binnen deze familie. Dit geslacht zal alleen nog maar groeien omdat er nog veel Corydoras soorten wachten op een officiële beschrijving.

Beschrijving

Corydoras seussi en Corydoras gossei
Corydoras seussi en Corydoras gossei

Met een maximale totale lengte van zeven centimeter is dit een gemiddeld grote Corydoras soort. De buik is wittig van kleur. Halverwege de flank wordt dit donker bruin naar boven toe. Op de kop zie je lichtbruine vlekjes. De borstvinnen en de eerste vinstraal van de rugvin zijn licht oranje van kleur. De vinnen zijn verder doorzichtig maar laten wel donker bruine vlekjes zien. Ze lijken heel erg veel op Corydoras gossei. Het verschil is goed te zien aan de snuit. Corydoras seussi heeft een veel langere snuit en puntigere snuit. De snuit van Corydoras gossei is wat veel ronder van vorm, zie ook het verschil op deze foto.

Het verschil tussen de mannen en vrouwen is het makkelijkst van bovenaf te zien. Zeker wanneer ze klaar zijn om te paren en vol met eieren zitten, zijn de vrouwen veel ronder en breder van vorm dan de mannen. De rug- en borstvinnen van de mannen zijn wat puntiger dan die van de vrouwen.

Het is een vredelievend scholenvisje. Houdt ze dan ook in een groep van minimaal zes maar liever nog veel meer.

Biotoop

Het leefgebied van Corydoras seussi ligt in en rond de Rio Poranga. Dit is een zijrivier aan de bovenloop van de Rio Negro. Daarnaast zijn ze te vinden in het stroomgebied van de Mamoré River. Beide rivieren liggen in Brazilië.

Dieet

Met hun baarddraden zijn Corydoras seussi altijd op zoek naar wat eetbaars op de bodem. De baarddraden gebruiken ze om in het zand levend voer te lokaliseren. In het aquarium kun je ze voeren met zinkend voer zoals vlokken, granulaat, tabletten etc. Daarnaast zijn ze gek op levend of diepvries voer. Tubifex, rode en witte muggenlarven maar ook ander levend voer wordt graag gegeten.

Zorg er wel voor dat je ze afwisselend voert om ze gezond te houden. Voer in ieder geval genoeg zodat voer de kans krijgt de bodem te bereiken.

Het aquarium

Een groepje van zes exemplaren is te houden in een aquarium vanaf 60 centimeter lengte. Als het groepje groter wordt is ook een groter aquarium nodig.

Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Met hun baarddraden zoeken ze in het zand eetbare deeltjes op. Scherp grind kan hun baarddraden beschadigen vandaar de voorkeur voor zand. Plaats wat hout en planten waartussen ze kunnen schuilen. Hou vooraan wat zand open zodat je ze ook naar voren ziet komen om door het zand heen te woelen.

De temperatuur van het water mag liggen tussen de 22 en 26 graden. Ook in het wild hebben ze te maken met wat uiteenlopende waterwaardes, de pH mag daarom ook liggen tussen de 6.0 en 8.0.

Compatibele soorten

Je kunt ze prima samenhouden met niet al te grote vissoorten zoals Karperzalmen die de midden- en bovenlaag van het aquarium bewonen. Ook Harnasmeervallen zijn prima geschikt.

Een combinatie met Dwergcichliden wordt vaak afgeraden. Deze vormen een territorium waar Corydoras zich niets van aantrekken en gewoon doorheen bulldozeren. Dit geeft stress voor de Dwergcichliden.

Kweek van Corydoras seussi

We hebben geen kweekverslagen van Corydoras seussi gevonden. Het kweken verschilt waarschijnlijk niet veel met die van andere Corydoras soorten.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Voor de kweek van Corydoras seussi kun je het beste een apart kweek aquarium opzetten. Gebruik hiervoor een aquarium van ongeveer 50 x 30 x 30 centimeter. Hou de bodem kaal of gebruik een dun laagje (filter) zand. Een kale bodem is wat makkelijker schoon te houden maar een dun laagje zand vergroot de overlevingskansen van de jonge visjes. Geef het aquarium een verwarming en zet de temperatuur rond de 24 graden. Gebruik voor de filtratie een luchtfilter. Daarmee voorkom je dat straks de jonge Corydorassen in het filter gezogen kunnen worden. Als beplanting kun je een paar plukken Javamos gebruiken.

Plaats een groepje Corydoras seussi in het aquarium waarbij je twee keer zoveel mannen als vrouwen gebruikt. Voer ze met hoogwaardig en afwisselend voer waaronder bijvoorbeeld zwarte muggenlarven.

Het afzetten

Zodra de vrouwen duidelijk voller worden en vol zitten met eieren wordt het tijd om het afzetten te triggeren. Ververs een groot deel van het water, tot zo’n 50 a 70%, met kouder water. Plaats een stromingspomp in het aquarium en richt deze op een plek op het glas. Ververs nu elke dag met kouder water totdat de vissen de eieren afzetten.

Als ze klaar zijn om af te zetten worden ze actiever in hun zwemgedrag. De man mag met zijn baarddraden de vrouw aftasten. Na verloop van tijd nemen ze de T-positie aan. De man grijpt met zijn borstvinnen de vrouw bij haar baarddraden. Hij geeft wat hom af, hiermee bevrucht hij het ei wat door de vrouw wordt opgevangen tussen de borstvin en buik. Meestal is dit één ei maar meerdere tot vier stuks is mogelijk.

De vrouw zwemt nu weg om het ei ergens vast te plakken. Dit is meestal op het glas waar wat stroming plaatsvindt, vandaar de stromingspomp. Het vrouwtje wordt direct achtervolgd door de mannen. Ze hopen hiermee hun kans te vergroten om de volgende te zijn om een ei te bevruchten.

Dit ritueel herhaalt zich totdat alle eieren zijn afgezet. Het is nu tijd om de ouders te verwijderen. De ouders eten namelijk de eieren en jonge Corydoras.

Opgroeien van de jongen

De eieren van Corydoras seussi komen uit na ongeveer drie tot vier dagen. Ze teren eerst nog even op hun eidooierzak. Zodra ze vrij kunnen zwemmen kun je beginnen met voeren. Het eerste voer kan bestaan uit microwormen, azijnaaltjes en vers uitgekomen artemia.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

GJ van Beek
AquariumGlaser.de

Referenties

Fishbase
PlanetCatfish.com
Scotcat.com
Wikipedia
SeriouslyFish

Extra informatie

Familie

Geslacht

Groep

Soortnaam

seussi

Eerstbeschrijving

Johannes Dinkelmeyer

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

60

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

2

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras seussi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *