Corydoras robustus

Corydoras robustus is in 1980 beschreven door Nijssen & Isbrücker. De wetenschappelijke naam  Corydoras is op te breken in twee delen. Cory = helm en dors = huid. Dit is een verwijzing naar de dubbele rij beenplaten die loopt over de flank van dit geslacht. Aan dit pantser ontlenen ze ook de Nederlandse naam voor deze groep vissen: Pantsermeervallen. Ze behoren tot de familie Callichthydae welke bestaat uit zo’n 9 geslachten en 190 soorten. De soortnaam robustus betekent letterlijk ‘robuust’.

Beschrijving

Met een maximale lengte van zo’n acht centimeter is Corydoras robustus een van de grotere Corydoras soorten. Het is een aantrekkelijk gekleurde soort. Op de lichtbruine ondergrond hebben ze een heel aantal zwarte vlekken. Over het oog loopt een zwarte streep. De rugvin is zwart behalve de eerste vinstraal, deze is licht creme gekleurd.

Herkomst

Corydoras robustus is afkomstig uit een kleine kreek (Rio Ipixuna) welke uitkomt in de Rio Purus, deze mondt weer uit in de middenloop van de Amazone in Brazilië.

Dieet

Corydoras worden beschouwd als omnivoor. Met hun baarddraden grondelen ze. Ze woelen de bodem door op zoek naar wat eetbaars. Ze krijgen hierbij wat plantaardige deeltjes binnen maar het grootste deel bestaat uit dierlijk voedsel zoals ongewervelden. In het aquarium kun je ze voeren met zinkend granulaat, diepvriesvoer of levend voer zoals muggenlarven, tubifex, krill, mysis etc.

Het Aquarium

Omdat deze soort wat groter wordt en je ze in een school hoort te houden, raden we een aquarium aan vanaf zo’n 90 centimeter. Gebruik op de bodem bijvoorbeeld (filter) zand. Bij het gebruik van scherp zand of grind kunnen de baarddraden beschadigd raken. Bij infecties aan de baarddraden kunnen ze die geheel verliezen.

Kweek van Corydoras robustus

Er zijn niet veel details bekend voor deze specifieke soort. Over het algemeen volgen ze redelijk dezelfde methode. Lees hiervoor ook dit artikel: De 8 stappen in het kweken van Corydoras.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

GJ van Beek

Referenties

Fishbase
PlanetCatfish

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

robustus

Eerstbeschrijving

Han Nijssen, Isaäc J. H. Isbrücker

Groep

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

90

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

7.5

Lengte Maximaal

8

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

2

GH maximum

25

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras robustus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *