Corydoras robineae

Corydoras robineae valt op doordat de vlekken op zijn flank overgaan in de strepen die doorlopen over de staart. Het is een echt scholenvisje die in een groepje lekker over de bodem scharrelen op zoek naar wat eetbaars.

Corydoras robineae

Corydoras robineae is in 1983 officieel beschreven door Burgess. De naam Corydoras kan worden opgebroken in twee stukken. Cory betekend “helm”. Doras betekend “huid”. Dit is een verwijzing naar de dubbele rij beenplaten die over de flank van dit geslacht lopen. Deze beenplaten werken als een soort pantser.

De naam robineae is een verwijzing naar mevrouw Ribine Schwartz. Synoniem: Corydoras robinae.

Beschrijving

De staart is het meest opvallende kenmerk van de Corydoras robineae. Op de flank net achter de rugvin veranderen de vlekken in vijf of zes horizontale strepen die doorlopen over de staart. Op de flank zijn de strepen nog een grijs/bruin. Door het ontbreken van de grijs/bruine grondkleur op de staart worden de strepen daar meer zwart/wit. De rugvin toont vaag wat zwarte strepen maar is verder doorzichtig. De overige vinnen tonen nauwelijks zwart.

Het verschil tussen mannen en vrouwen is bij deze soort redelijk te zien als ze eenmaal volwassen zijn. De vrouwen kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 8,5 centimeter. De mannen blijven met hun 7,5 centimeter iets kleiner. De vrouwen hebben ook een wat dikker lichaam wat zeker van bovenaf goed te zien is. Dit is overigens bij alle Corydoras soorten een onderscheidend kenmerk.

Net als alle andere Corydoras voelt de Corydoras robineae zich het prettigst in een school. Ze vertonen dan meer hun actieve gedrag en komen meer naar de voorgrond. Houdt ze dan ook met minimaal 6 exemplaren, maar liever nog met (veel) meer. In een te klein groepje kunnen ze erg schuw en schichtig worden. De stress kan hun levensverwachting in dat geval behoorlijk verkorten.

Biotoop

De type locatie is de Rio Aiuana. Dit is een zijrivier van de Rio Negro. Het verspreidingsgebied van de Corydoras robineae bevindt zich rondom de bovenloop en het centrale deel van de Rio Negro en de zijrivieren.

Dieet

Met hun baarddraden zoeken de Corydoras robineae naar wat eetbaars in het substraat. In het aquarium kun je ze voeren met voer wat naar de bodem zinkt. Ze eten daarbij vrijwel alles wat je ze aanbiedt. Levend- en diepvriesvoer maar ook tabletten en zinkend granulaat. Voer ze in ieder geval afwisselend om ze gezond te houden. Ze geven zelf vaak de voorkeur aan levend voer zoals witte- en zwarte muggenlarven of tubifex.

Het Aquarium

Voor een schooltje van minimaal zes exemplaren heb je een aquarium nodig vanaf zo’n 60 centimeter lengte. Net zoals alle Corydoras zijn Corydoras robineae bodem bewoners. Ze scharrelen op de bodem rond en wroeten met hun baarddraden door het substraat. Gebruik als substraat bij voorkeur (filter) zand zodat ze hun baarddraden niet beschadigen. Houdt het substraat ook heel schoon. Corydoras zijn gevoelig voor vuil op en in het substraat en slechte watercondities. Te veel vervuiling kan er voor zorgen dat ze hun baarddraden verliezen.

Richt het aquarium verder in met planten, hout of afgeronde rotsen. Zorg in ieder geval voor wat beschutting waar ze zich kunnen verschuilen indien nodig.

Het water mag best wat stroming krijgen. Een wat groter filter die het water flink in beweging brengt om al het vuil weg te werken is voor de Corydoras geen probleem. Laat de uitstroom langt het oppervlakte lopen zodat er een goede uitwisseling van gassen aan het oppervlakte ontstaat. Corydoras houden van zuurstofrijk water.

Om het water goed schoon te houden is regelmatig onderhoud nodig. Voer niet teveel maar zorg er wel voor dat er voldoende voer naar de bodem zakt. Het voer moet alleen niet blijven liggen. Houdt als regel aan dat al het voer binnen vijf minuten moet zijn opgegeten. Ververs wekelijks zo’n 20 tot 25% van het water. Voor de Corydoras mag dit best met koud water gebeuren maar houdt wel rekening met medebewoners, sommige gevoeligere soorten kunnen hier niet zo goed tegen.

Als medebewoners zijn kleine soorten uit de families Characidae, Cyprinidae en Anabantidae een goede keuze. Kleine vreedzame meervallen uit bijvoorbeeld de Loriicaridae familie kunnen meestal ook goed samen worden gehouden. Een combinatie met kleine cichliden zoals bijvoorbeeld Apistogramma is niet altijd gelukkig. Corydoras trekken zich in een school niet altijd wat aan van het territorium van de cichliden wat nogal wat stress kan opleveren bij de cichliden. Pas deze combinatie dan ook alleen toe bij een groter aquarium met voldoende ruimte voor alle soorten.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Je kunt de Corydoras robineae proberen te kweken in een aquarium met meerdere soorten maar doorgaans blijven er dan niet veel jongen over. Als je meer jongen wil overhouden dan kun je beter kiezen voor een speciaal kweek aquarium.

Een simpel glazen aquarium van zo’n 50 x 30 centimeter is voldoende. Je kunt het aquarium inrichten met een verwarming en luchtfilter. De bodem mag kaal blijven maar mag ook bedekt worden met een dun laagje zand. Ervaring leert dat er minder uitval onder de jongen is boven een zandbodem in vergelijking tot een kale bodem. Voor beschutting kun je wat planten plaatsen maar die zijn voor het afzetten van de eieren niet noodzakelijk.

Voor het opstarten van het kweek aquarium kun je water uit het normale aquarium gebruiken en wellicht ook wat filter materiaal. Dit maakt de opstart van het kweek aquarium wat makkelijker. Het water mag een temperatuur hebben van zo’n 25 tot 26 graden celsius. De pH mag neutraal zijn rond de pH 7.0.

Plaats nu de ouderdieren. Hou daarbij een verhouding aan van 2 tot 3 mannen per vrouw. Voer de Corydoras robineae met voldoende levend- of diepvriesvoer. Met name wat vaker zwarte muggenlarven voeren zorgt er schijnbaar voor dat ze in de juiste stemming komen.

Het afzetten

Om het afzetten van eieren te stimuleren ververs je het water met kouder water. De temperatuur mag daarbij zakken tot zo’n 18 graden Celsius. Herhaal dit elke dag totdat ze de eieren gaan afzetten.

Als de Corydoras robineae klaar is om te gaan paren worden ze eerst zeer actief. De mannen zullen daarna achter de vrouwen aan gaan jagen. Als de vrouw bijna klaar is om te paren mag de man haar strelen met zijn baardraden. Zodat ze in de juiste stemming zijn nemen ze de T positie aan. De man pakt met zijn borstvinnen de baarddraden van de vrouw vast en laat wat hom los. De vrouw legt 1 ei en pakt het ei op met haar buikvinnen. Het ei wordt bevrucht door het hom en de vrouw gaat op zoek naar een plek om haar ei vast te plakken. Meestal is dit een plek tegen het glas waar wat stroming staat.

Je kunt eventueel de uitstroom van een klein motorfiltertje op het glas richten zodat ze daar een goede plek hebben om de eieren af te zetten.

De eieren zijn zo’n 2 millimeter in doorsnee en wittig van kleur. Per vrouw kunnen er zo’n 70 eieren worden gelegd. Nadat de eieren zijn gelegd zul je de ouders moeten verwijderen. Ze eten namelijk hun eigen eieren.

Opgroeien van de jonge Corydoras robineae

De eieren van de Corydoras robineae komen na 3 tot 4 dagen uit. Ze teren dan nog even op hun eidooierzak. Zodra deze is opgebruikt kun je beginnen met voeren. De larfjes zijn nog klein en hebben dus klein voer nodig. Microwormen zijn de eerste paar dagen het aangewezen voer. Na een week kun je ze ook vers uitgekomen artemia geven, al snel gevolgd door fijngewreven vlokken of stofvoer.

Beschimmelen van eieren

De eieren van Corydoras kunnen redelijk snel beschimmelen. Verwijder direct beschimmelde eieren om verspreiding te voorkomen. Er wordt geadviseerd om methyleen blauw aan het water toe te voegen. Dit medicijn dood schimmels en bacteriën (ook in je filter) en kleurt witte kit blauw! In Nederland is het alleen bij de apotheek verkrijgbaar. In België kun je het nog wel bestellen. Ik zou het eerst zonder methyleenblauw proberen.

Problemen bij het kweken van Corydoras robineae?

Bij sommige soorten gaat het kweken wat makkelijker dan bij anderen. Een paar punten die bij het kweken van Corydoras robineae van belang zouden kunnen zijn:

  • Kweken lukt doorgaans beter met volwassen dieren. Met heel jonge dieren kun je niet altijd succesvol kweken. Geef de Corydoras robineae dan ook de tijd om volwassen te worden.
  • In het wild leggen ze hun eieren in de regentijd, dat is in de winter. Luchtdruk, weersverandering etc. kunnen effect hebben op het kweekgedrag.
  • Soms moet je wat variëren in de kweek methode; ververs water in de ochtend, of juist in de avond. Gebruik meer of minder koud water. Geef het aquarium wat meer stroming of meer beluchting.

Conclusie

Corydoras robineae is een leuk scholenvisje om te houden. Het is de enige Corydoras met een strepen patroon op de staart en daarmee weer eens wat anders om te zien. Een klein probleempje bij het houden van deze soort zou kunnen zijn dat ze niet vaak in de handel worden aangeboden. Als het je lukt om ze na te kweken zal er zeker wel vraag naar zijn.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Hung-Jou Chen

Bronnen

Seriouslyfish
PlanetCatfish
ScotCat
Fishbase

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

robineae

Eerstbeschrijving

Warren E. Burgess

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

60

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

7

Lengte Maximaal

9

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras robineae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *