Corydoras pygmaeus – Dwergpantsermeerval

Een van de kleinst blijvende Corydoras is de Corydoras pygmaeus, de dwergpantsermeerval.

Nederlandse naam

Dwergpantsermeerval

Herkomst

Rio Madeira, Brazilië.

Waterwaarden

pH: 6 – 8
Temperatuur: 22-28°C
GH: 4,0 – 20

Gedrag

Vreedzaam, vrolijk, …

Kenmerken

De Corydoras pygmaeus heeft een zwarte streep/band over het hele lichaam. Naast die zwarte streep liggen weer aan weerszijden geelwitte strepen/banden. De rug van deze leuke visjes is bruin gekleurd. Ze hebben baarddraden en 1 stekel in elke vin voor zelfbescherming. Ook hebben ze een hard pantser. Met 2,5 centimeter zijn ze een van de kleinste corydoras soort.

School of groep

Houd er minimaal een stuk of 6, beter nog een groep van 12-15 of meer (rekening houdend met de grootte van je aquarium uiteraard)

Grootte

De Corydoras pygmaeus bereikt een maximale lengte van zo’n 2,5 centimeter.

Aquarium

Gedimde verlichting, voldoende verstopplaatsen door kienhout, planten, rotsen. De bodem moet zacht zijn. Het beste kun je zand gebruiken.

Ongeslepen grind kan de baarddraden van de Corydoras pygmaeus aantasten, en aangezien deze niet meer aangroeien kan dat de hongerdood als gevolg hebben.

Een beetje stroming in het water kan geen kwaad, maar te veel kan leiden tot uitputting. Een paar rustplekken uit de stroming is dan ook aan te bevelen indien een krachtig filter of een stromingspomp wordt gebruikt.

Houd altijd het wateroppervlak open omdat corydorassen wel eens lucht happen en de lucht dan door de darmen persen (darmademhaling).

Kweek

De Corydoras pygmaeus is eierleggend. Deze diertjes kweken gemakkelijk. Ze zetten de eitjes af op de planten en/of aquariumruiten. De eitjes komen na 3 à 6 dagen uit. De jongen geef je het best eerst vloeibare voeding. Nadien kan je overschakelen op fijn stofvoer.

Voeding

Alleseter, maar het moet fijn genoeg zijn.

Geslachtsonderscheid

Op jonge leeftijd is het geslacht van de Corydoras pygmaeus moeilijk te zien. Eenmaal volwassen worden de vrouwtjes ronder en groter.

Levensduur

De Corydoras pygmaeus kunnen zo’n 3 tot 5 jaar oud worden.

Opmerkingen

Corydoras pygmaeus zijn vreedzame, soms schuwe visjes die je met minimaal 8 stuks moet houden. Mijn ervaring is dat ze niet echt vaak grondelen, maar meer rondzwemmen in een schooltje net boven de bodem of lekker uitrusten op planten uit de stroming.

Vervoer van Corydoras

Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigings mechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestrest zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.

Video

Bronnen

Piranha-info.com
Aqua-fish.net
Eigen ervaring

Auteur

Thus – www.Amazoona.be

Copyright foto’s

Rosetta Jansen
Peter Maguire

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

pygmaeus

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

2

Lengte Maximaal

3

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

4

GH maximum

20

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras pygmaeus – Dwergpantsermeerval” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *