Corydoras orcesi
Formeel gezien is Corydoras orcesi een synoniem van Corydoras pastazensis. In de verschillende foto’s zie je wel verschil in tekening van deze soorten. Corydoras pastazensis heeft kleinere stippen in plaats van vlekken op de flank. De soorten komen niet gezamenlijk voor en door de afwijkende tekening sluit men niet uit dat orcesi toch een aparte soort blijkt te zijn.
De naam Corydoras bestaat uit twee delen: Cory betekend “helm” en doras betekend “huid”. De naam is een verwijzing naar de dubbele rij beenplaten onder de huid op de flank van dit geslacht. Deze beenplaten fungeren als een soort pantser, vandaar ook de Nederlandse verzamelnaam voor deze groep vissen: Pantsermeervallen. Door het bezit van de beenplaten hebben ze verder geen bescherming nodig waardoor ze geen schubben hebben. De soortnaam orcesi is gekozen ter ere van Dr. Gustavo Orcés-Villagomez.
Beschrijving
Corydoras orcesi kan een lengte bereiken van maximaal zo’n zeven centimeter. De grondkleur is lichtbruin met daarop grotere zwarte vlekken. Vanaf de eerste vinstraal van de rugvin loopt een verticale zwarte band naar beneden. Een tweede band loopt verticaal over het oog.
De mannen zijn wat slanker en kleiner dan de vrouwen. Vooral van bovenaf is dit goed te zien. De vinnen van de mannen lopen als ze ouder worden ook wat meer in een punt uit, bij de vrouwen is deze meer afgerond.
Als je goed kijkt naar de neus van deze soort dan zie je dat ze een soort zadelneus hebben. Hij valt wat naar binnen, in plaats van dat hij wat rond loopt, zoals bij veel andere soorten.
Biotoop
Rio Tigre en Rio Conambo in Ecuador.
Dieet
Met behulp van hun baarddraden zoeken Corydoras orcesi in het substraat naar wat eetbaars. Je kunt ze voeren met tubifex, rode en zwarte muggenlarven, artemia, watervlooien. Ook zinkende tabletten en vlokvoer worden gegeten.
Het aquarium
Deze vredelievende scholenvis leeft op de bodem. Ze hebben daar ondanks hun geringe grootte toch wel wat ruimte nodig. We raden aan om ze in een groep van minimaal zes exemplaren te houden maar liever nog meer. Voor een groepje van zes heb je een aquarium nodig met een minimale lengte van zo’n 80 centimeter.
Gebruik op de bodem afgerond (filter) zand zodat ze hun baarddraden niet beschadigen bij het zoeken naar voedsel. Zorg dat er wat schuilmogelijkheden ontstaan door veel planten en hout te gebruiken. Laat vooraan en in het midden wat zand open zodat ze hierin naar voedsel kunnen zoeken en je zelf ook van deze actieve visjes kunt genieten.
Het water mag een temperatuur hebben van zo’n 22 tot 26 graden bij een pH van 6.0 tot 7.5.
Geschikte medebewoners zijn vredelievende Tetra’s die in de midden en bovenlagen van het aquarium zwemmen. Ook bovenin een groep bijlzalmen is prima te combineren. Een combinatie met op de bodem levende dwergcichliden zoals Apistogramma wordt afgeraden. Deze cichliden vormen een territorium waar de groep Corydoras orcesi zich niets van aantrekt. Zeker als de Cichliden een nest jongen hebben geeft dit voor de Cichliden een hoop stress. De Corydoras buldozeren dan gewoon door het nest met eieren heen.
Kweek Aquarium en Conditioneren
De kweek van de Corydoras orcesi verloopt zoals bij de meeste andere Corydoras soorten. Maak een kweek aquarium klaar die alleen is ingericht met een laagje zand op de bodem. Geef de ouderdieren wat schuilmogelijkheden in de vorm van wat Javamos. Zorg dat er voldoende stroming en beluchting in het aquarium aanwezig is en richt de stroming op het glas. Dit zal doorgaans de plek zijn waar de eieren worden afgezet.
Voeg nu de ouderdieren toe in een verhouding van 2 mannen op 1 vrouw.
Een belangrijk onderdeel van het conditioneren van de vissen is het voer. Geef ze vleesachtig voer zoals zwarte muggenlarven, tubifex etc. Blijf dit doen totdat je ziet dat de vrouwtjes vol eieren zitten.
Het Afzetten van de eieren
De trigger voor het afzetten is net als bij veel andere Corydoras soorten een grote waterwissel van zo’n 50%. Gebruik hiervoor water wat aanzienlijk kouder is dan het aquariumwater. Het water moet zacht zijn en iets zuur met een pH van 6.5 – 7.0. Herhaal deze grote waterwissel twee keer per week totdat de eieren worden afgezet.
In sommige gevallen is een waterwissel van 50% niet voldoende. Vergroot de hoeveelheid vers water in dat geval tot zo’n 75% en voer de beluchting en stroming in het aquarium op.
Het dominante mannetje jaagt achter een vrouwtje aan. Uiteindelijk nemen ze de voor Corydoras kenmerkende T positie in. Met zijn borstvinnen grijpt de Corydoras orcesi man de vrouw bij haar baarddraden. Hierbij duwt hij de vrouw hard in het rond. Dit gaat er zo ruw aan toe dat de baarddraden van de vrouw beschadigd kunnen raken. Na maximaal een seconde of 10 breekt ze los van de man. De vrouw laat daarop een ei los die ze met haar buikvinnen opvangt. Met het ei vastgeklemd tussen haar vinnen zoekt ze een geschikte plek op om het ei vast te plakken. Dit kan op het glas zijn maar ook in wat Javamos.
De eerste paar keer is het aantal eieren niet zo heel groot, zo’n 10 tot 15 eieren. Naarmate de vrouw meer ervaring krijgt wordt dit aantal hoger tot maximaal zo’n 30 eieren per keer.
Opgroeien van de jongen
Je kunt helaas de eieren niet bij de ouders laten, dan worden ze namelijk opgegeten. Je kunt de ouders terug plaatsen in hun gezelschapsaquarium maar de meeste kwekers laten de ouders in het kweek aquarium zitten en verplaatsen de eieren. De eieren kun je doorgaans voorzichtig met een vinger over het glas naar boven rollen. Het voordeel van het laten zitten van de ouders is dat ze waarschijnlijk een week later weer eieren zullen afzetten. Je moet dan wel twee keer per week met koeler water blijven verversen.
Plaats de eieren in een aquarium met hetzelfde water als de ouders en zorg wederom voor voldoende stroming en beluchting.
Corydoras eieren schimmelen snel. Verwijder de beschimmelde eieren om te voorkomen dat ze de andere eieren aansteken. Als de eieren steeds blijven beschimmelen kun je een paar druppels methyleen blauw toevoegen om het beschimmelen tegen te gaan. Helaas is dit middel in Nederland tegenwoordig alleen op recept verkrijgbaar maar in België is het nog wel vrij te bestellen.
De eieren komen uit na 3 tot 4 dagen. Ze teren dan nog even op hun eidooier. Pas wanneer ze hun eidooier hebben opgegeten kun je ze voeren met heel fijn voer zoals microwormen en liquifry. Een maal iets groter, zo rond de twee weken kun je fijngewreven vlokvoer en vers uitgekomen artemia gaan geven.
Het is voor het opgroeien van de jonge Corydoras orcesi belangrijk dat er veel en vaak water wordt ververst, tot zo’n 50% per dag. Let wel op dat er geen grote schommelingen in waterwaardes zoals temperatuur en pH mogen optreden.
Vervoer van Corydoras en Scleromystax
Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigingsmechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.
Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestrest zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Hung-Jou Chen
AquariumGlaser.de
Referenties