De Corydoras metae – Bandiet Corydoras
De Corydoras metae of Bandiet Corydoras is in 1914 officieel beschreven door Eigenmann, ze behoren tot het geslacht Corydoras en vallen in de familie Callichthyidae.
De naam Corydoras bestaat uit twee delen: Cory betekend “helm” en doras betekend “huid”. De naam is een verwijzing naar de dubbele rij beenplaten onder de huid op de flank van dit geslacht. Deze beenplaten fungeren als een soort pantser, vandaar ook de Nederlandse verzamelnaam voor deze groep vissen: Pantsermeervallen. Door het bezit van de beenplaten hebben ze verder geen bescherming nodig waardoor ze geen schubben hebben.
De soortnaam metae is een verwijzing naar de rivier waar de Corydoras metae voor het eerst werd ontdekt: de Rio Meta.
In het Engels worden ze ook wel Bandit of Banded Cory genoemd, een naam die ze danken aan de zwarte band die over hun ogen loopt, net alsof het een bandiet is.
Beschrijving van de Corydoras metae
De grondkleur van de Corydoras metae is lichtbruin/huidkleurig. Vanaf de bovenkant van de kop loopt een zwarte streep schuin naar beneden over het oog. Een tweede zwarte zwarte streep begint bij de rugvin en loopt omlaag over de bovenkant van de rug en over de staartwortel. De voorste streep loopt schuin naar voren, de achterste streep schuin naar achteren. De achterste zwarte streep loopt niet door in de staartvin!
Het verschil tussen de man en vrouw is bij de Corydoras metae moeilijk te zien. De mannen zijn iets kleiner dan de vrouwen, de vrouwen zijn ook iets voller en ronder gebouwd. Vooral van bovenaf is dit bij Corydoras soorten iets beter te zien. Als de vrouwen vol met eieren zitten is het verschil het best te zien.
Corydoras soorten die veel lijken op de Corydoras metae zijn de Corydoras melini, bij deze soort loopt de achterste zwarte streep meer over de flank en loopt door in de staartvin. De Corydoras davidsandsi is wat meer oranje van kleur, is wat langgerekter van vorm en ook bij deze soort loopt de achterste zwarte streep door in de staartvin. De Corydoras simulatus lijkt ook veel op de metae maar heeft een veel langere snuit.
Net als andere Corydoras soorten is de Corydoras metae een echte scholenvis. Ze voelen zich in grotere groepen meer op hun gemak en vertonen ze ook meer hun natuurlijke gedrag. Houdt ze dan ook in een school van minimaal zes stuks maar liever nog veel meer. Een Corydoras metea die goed wordt verzorgt kan een leeftijd bereiken van zo’n 15 tot 25 jaar!
Net als andere Corydorassen kan de Corydoras metae overleven in zuurstofarm water. Hiervoor halen ze geregeld een hap lucht aan de oppervlakte. De lucht wordt door hun darmen geperst waarmee ze ook de zuurstof uit de lucht onttrekken. Je ziet ze dan ook van tijd tot tijd naar de oppervlakte schieten om een hap lucht te nemen.
Biotoop
De Corydoras metae kan worden gevonden in Colombia in de bovenloop van de Rio Meta en aanvoerrivieren waaronder de Rio Guatiquia, Rio Guayuriba, Rio Humea, Rio Manacacias, Rio Metica, Rio Ocoa en Rio Negrito. Ze komen niet voor in de benedenloop van de rivier en ook niet in Venezuela.
Dieet
Corydoras metae zijn omnivoren. Ze scharrelen over de bodem op zoek naar wat eetbaars. Met hun baarddraden woelen ze door het substraat. Ze eten dan ook alleen voedsel wat op de bodem ligt. Zorg bij het voeren in je aquarium dan ook voor voldoende voer voor alle vissen. Als het voer de bodem niet bereikt dan krijgen de Corydoras te weinig voeding binnen. Sommigen denken dat het opruimers zijn die kunnen overleven van de uitwerpselen van andere vissen maar dat is niet het geval.
Je kunt ze voeren met droogvoer zoals vlokken, granulaat, tabletten etc, zolang het maar naar de bodem zakt. Ze zijn gek op diepvries maar nog veel gekker op levend voer. Witte en zwarte mug en tubifex worden graag gegeten. Wissel het wel af met zinkende wafers zodat ze ook voldoende groenvoer binnen krijgen.
Het Aquarium voor de Corydoras metae
Voor een schooltje Corydoras metae heb je een aquarium nodig met een minimale lengte van zo’n 80 centimeter zodat ieder visje ook wat ruimte heeft. Je kunt het aquarium inrichten met bij voorkeur fijn zand op de bodem. Als je hier filterzand voor gebruikt dan hebben de zand korrels allemaal ongeveer dezelfde grootte wat het dichtslaan van de bodem voorkomt. Er wordt zand aangeraden omdat Corydoras met hun baarddraden door het zand woelen op zoek naar wat eetbaars. Met grind loop je het risico dat de baarddraden beschadigd raken en ze deze door infecties geheel verliezen.
Zorg verder voor wat schuilmogelijkheden in het aquarium in de vorm van breedbladige planten, hout of holen waartussen ze zich kunnen terugtrekken. Ze houden van wat gedimd licht, dit kun je bereiken door wat minder verlichting te geven of door drijfplanten te gebruiken. Zorg er wel voor dat de Corydoras het oppervlak kunnen bereiken om een hap lucht te nemen.
Het water mag een temperatuur hebben van zo’n 20 tot 26 graden. De vissen langdurig op de hoogste temperatuur of hoger houden kan de levensduur behoorlijk bekorten. De pH mag liggen tussen de 6 en 7,5 en de GH tussen de 5 en 15.
Corydoras soorten kunnen niet tegen het toevoegen van zout aan het water. Hou daar rekening mee als dit wordt aangeraden als medicijn!
Kweek Aquarium en Conditioneren
Als je wil kweken met de Corydoras metae raden we aan om dit in een apart kweek aquarium te doen. Richt het aquarium in met een dunne laag zand op de bodem. De jonge Corydoras metae hebben minder uitval als je zand gebruikt dan bij een steriel kaal aquarium. Zorg voor een stromingspomp waarvan je de uitstroom richt op het glas. Je kunt ook een paar breedbladige planten plaatsen. Zorg dat de temperatuur tegen de bovengrens aan zit zo rond de 26 a 27 graden.
Voer de ouderdieren met ruime hoeveelheden diepvries of levendvoer bij voorkeur zwarte muggenlarven. De zwarte muggenlarven zorgen ervoor dat de vrouwtjes veel eiren aanmaken.
Voor de kweek is een verhouding van 2 mannen op 1 vrouw aan te raden. Uiteraard dan wel in een schooltje.
Het afzetten van Corydoras metae eieren
Om de Corydoras metae tot afzetten aan te zetten kun je beginnen met water verversen. Vervang een grote hoeveelheid water, tot zo’n 50%, en gebruik hiervoor water wat kouder is dan het aquarium. De temperatuur van het water in het kweekaquarium mag best een paar graden dalen.
Bij het paren duwt de man tegen de buik van de vrouw, de zogenaamde T positie. De vrouw legt een paar eieren en klemt die tussen haar borstvinnen. De vrouw plakt de eieren aan de onderkant van een breedbladig blad of tegen het glas. Veelal zal dit op de plek zijn waar de stroming op het glas staat. Bij het paren worden ongeveer 20 tot 30 eieren afgezet.
Na het afzetten van de eieren moet je de ouderdieren verwijderen om te voorkomen dat de eieren worden opgegeten.
Opgroeien van de jonge Corydoras metae
De eieren van de Corydoras metae komen na zo’n 4 tot 5 dagen uit. Ze hoeven niet direct gevoerd te worden omdat ze nog zo’n 3 dagen teren op hun eidooierzak. Hierna kun je ze gaan bijvoeren. Omdat de jongen vrij klein zijn kun je beginnen met het geven van microwormen en azijnaaltjes, ook vers uitgekomen artemia wordt gegeten, hier groeien ze ook heel goed op. Als droogvoer kun je stofvoer geven. Let op dat je ze niet teveel voert, het zijn kleine visjes die niet heel veel nodig hebben.
Ververs regelmatig kleine hoeveelheden water om de waterkwaliteit stabiel te houden. Hevel overtollig voer af maar pas op dat je de kleine Corydorassen niet mee afzuigt.
Conclusie
De Corydoras metae is een bodembewoner voor het gezelschapsaquarium. Ze worden niet al te groot, zijn vredelievend en laten interessant gedrag zien. Let wel op dat niet alle bodembewoners blij zijn met een hele school Corydoras, denk daarbij bijvoorbeeld aan Apistogramma soorten.
Vervoer van Corydoras en Scleromystax
Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigings mechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.
Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestresst zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.
Video
Bronnen
Planetcatfish.com
Seriouslyfish.com
Aquariaveldhuis.nl (originele website niet meer beschikbaar)
Theaquariumwiki.com
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
John Kap