Corydoras loxozonus
Corydoras loxozonus werd voor het eerst beschreven door Nijssen & Isbrücker. Ze behoren tot de familie Callichthyidae wat vrij vertaald betekend Pantser meerval. Deze naam hebben ze gekregen omdat deze familie van vissen geen schubben hebben maar 2 rijen benige platen aan weerskanten van het lichaam. Deze familie bestaat uit ruim 300 soorten waarvan een deel nog niet is beschreven, het is dan ook een van de grootste familie’s binnen de vissoorten.
De naam Corydoras wordt opgesplitst in 2 delen – Cory betekend Helm en doras staat voor huid wat een onjuist gebruikte verwijzing is naar het pantser. Loxos betekend schuin en zona betekend band als verwijzing naar de schuine donkere streep op de flank. In de nummer lijst heeft de Corydoras loxozonus nummer C082 gekregen.
Beschrijving van de Corydoras loxozonus
De vorm van de Corydoras loxozonus komt overeen met die van de meeste Corydoras soorten. Ze hebben een onderstandige bek en duidelijk goed ontwikkelde rug- en borstvinnen. De voorste rugvinstralen zijn zwart waarbij het zwart over de bovenzijde van de flank, schuin doorloopt tot de onderkant van de staat. Over het oog loopt nog een zwarte band van boven op de kop naar onderen door. De grondkleur is verder een licht bruin/grijs. De pantserplaten zijn verder afgezet met kleine zwarte vlekken.
Zoals alle Corydoras soorten hebben ze vrij stevige puntige borstvinnen die ze ook op slot kunnen zetten, dit is een verdediging waardoor ze bij het doorslikken kunnen blijven haken in de keel van de aanvaller. Hierdoor kunnen ze wel vrij eenvoudig vast komen te zitten in een netje als je ze probeert te vangen. De punten van de borstvinnen zijn ook vrij scherp, pas dus op bij het uitvangen.
Het verschil tussen de man en vrouw is het beste van bovenaf te zien. De vrouwen zijn wat ronder gevormd en hebben een voller lichaam. De mannen blijven ook wat kleiner dan vrouwen.
Biotoop
In het wild komen deze kleine Corydoras voor in het stroomgebied van de Rio Meta in Colombia.
Dieet
De Corydoras loxozonus is een omnivoor. Ze hebben in hun dieet dus een mengeling nodig van groenvoer en vleesachtig voer. Je kunt ze een mengeling geven van wafers met groenvoer erin, afgewisseld met diepvries of levend voer zoals rode- en zwarte muggenlarven, tubifex, artemia, mysis etc. Zorg voor afwisseling om hun gezondheid optimaal te houden.
Ze worden wel eens in winkels verkocht omdat ze afval opruimen….dat is dus niet waar. Ze eten wel de voedselresten van andere vissen op maar detritus en rottend plantafval wordt niet gegeten. Het is dus absoluut noodzakelijk dat je Corydorassen hun eigen voer geeft en er voor zorgt dat er ook voer op de bodem terecht komt. Als er alleen afval en uitwerpselen op de bodem terecht komt dan verhongeren ze.
Het Aquarium
Deze vrij kleine soort kan al gehouden worden in een aquarium vanaf 50 liter. Het is wel belangrijk om te onthouden dat het een scholenvis is. Houdt ze dan ook minimaal met zes dieren bij elkaar, hoe meer hoe beter. In het wild kunnen ze in scholen voorkomen van enkele duizenden exemplaren.
Op de bodem van het aquarium moet fijn zand liggen. Corydorassen houden heel erg van grondelen. Met hun baarddraden zoeken ze in het zand naar voedseldeeltjes. Bij kiezels of grind kunnen de baarddraden soms beschadigd raken, in sommige gevallen verliezen ze door infecties zelfs hun baarddraden. Ze houden verder van wat gedimt licht en een lichte stroming in het aquarium. Het aquarium kan verder worden ingericht met wat planten en hout waar ze tussen kunnen schuilen.
De temperatuur voor de Corydoras loxozonus moet wat lager liggen dan veel mensen verwachten bij een Corydoras, onder de 24 graden. Hou dus rekening met de temperatuur als je andere vissen gaat uitzoeken die in hetzelfde aquarium worden gehouden. Deze soort is volstrekt vredelievend en zou dan ook alleen met andere vredelievende soorten gehouden moeten worden. Vermijd liever te grote of al te agressieve vissoorten.
Kweek Aquarium en Conditioneren
Het kweekaquarium hoeft niet zo heel groot te zijn. Een aquarium van 50 x 30 x 30 volstaat prima. Meestal wordt het kweekaquarium redelijk kaal gehouden. Alleen glas of een dunne laag zand kan beiden. Het voordeel van alleen glas is dat de kweekbak makkelijker is schoon te houden. Zorg ervoor dat de uitstroom van het filter op een deel van het glas is gericht. De eieren worden meestal in de stroming afgezet. Gebruik voor de filtering een sponsfilter, deze filters geven wat stroming maar de jongen kunnen niet het filter ingezogen worden. De waterwaardes rond de pH 7 en een temperatuur ongeveer 24 graden is ideaal. De kweekgroep bestaat in het ideale geval uit twee keer zoveel mannen als vrouwen.
Om de vissen op conditie te brengen worden ze voor het afzetten vaak gevoerd met een gevarieerd dieet maar geef ze ook altijd wat zwarte muggenlarven. Zodra de vrouw dikker begint te worden zit ze vol met eieren. Ververs zodra ze er klaar voor is ruim de helft van het water met wat koeler water. Verhoog de stroming in het aquarium en zorg voor veel zuurstof in het water door het wateroppervlak in beweging te brengen. Ververs elke dag zo’n groot deel van het water totdat ze eieren hebben afgezet.
Het Afzetten
Voordat de Corydoras loxozonus gaat afzetten zul je een verhoogde activiteit zien. De vissen gaan nerveus rondzwemmen en zwemmen ook op en neer tegen het glas aan. Als het vrouwtje bereid is om te paren zal het mannetje haar een tijdje achtervolgen. Zodra ze er aan toe is nemen ze de T-positie in. Hierbij houdt de man met zijn borstvinnen de baarddraden van de vrouw vast en laat wat hom los. De vrouw legt daarop een ei die ze tussen haar buikvinnen en lichaam vasthoudt. Ze zwemt naar de plek toe waar het ei wordt vastgeplakt. Dit is meestal tegen het glas aan waar ook wat stroming op het glas staat. Dit proces herhaalt zich totdat alle eieren zijn gelegd.
Omdat Corydoras hun eigen eieren eten kun je twee dingen doen: Verwijder de ouders of verwijder de eieren en verplaats ze naar een ander aquarium. Zorg er wel voor dat als je de eieren verplaatst dat je water gebruikt uit het kweek aquarium en dat je de eieren wat stroming geeft. Het aquarium waar de eieren in moeten uitkomen hoeft geen licht te branden, licht vergroot de kans op schimmelvorming. Een paar druppels Methyleen blauw helpt ook tegen de schimmelvorming. Er zullen hoe dan ook wel een paar eieren beschimmelen, verwijder deze direct om te voorkomen dat de schimmel zich verspreid.
Opgroeien van de jongen
De eieren komen na 3 tot 4 dagen uit maar teren nog een paar dagen op hun ei zak. De jonge Corydoras loxozonus kunnen in de beginfase worden gevoerd met vers uitgekomen artemia, micro aaltjes etc. Ook heel fijn stofvoer wordt wel aangenomen. Naarmate de jongen opgroeien kun je langzaam aan overstappen op iets groter voer. Net als hun ouders willen de jonge corydoras graag grondelen. Zorg dan ook voor een dunne laag fijn zand op de bodem. Uit de verschillende kweekverslagen blijkt dat de kans op ziektes en sterfte kleiner is bij opgroeiaquaria met een laagje zand dan bij geheel kale bakken.
Conclusie
De Corydoras loxozonus is een kleine, aantrekkelijke Corydoras soort. Let wel op dat ze een wat lagere temperatuur vragen dan veel andere soorten. Wellicht is het hierdoor juist een uitstekende soort om te combineren met bepaalde andere soorten die van wat lagere temperaturen houden.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Soulkeeper CC-BY-SA-3.0
Jeff Rapps – Tangledupincichlids.com