Corydoras habrosus

De Corydoras habrosus is een van de kleiner blijvende Corydoras soorten. Net als alle andere Corydoras wel samenhouden in een school!

Corydoras habrosus

De Corydoras habrosus kan een lengte bereiken van zo’n 3,5 centimeter. Dit is een vreedzame, scholenvis, die zich vooral in de onderste laag in het aquarium zal begeven. Hou deze kleine vis enkel samen met andere kleine vissen. Ze zijn heel goed geschikt voor een gezelschapsaquarium en houden van genoeg stroming, met enkele rustplaatsen.

Herkomst

Brazilië, Venezuela

Waterwaarden

pH: 6.5 – 7.0
GH: 5 – 8
Temperatuur: 22-26

Aquariuminrichting

Een aquarium van 50 cm groot is al voldoende.
met zand als bodemsubstraat zodat ze zonder hun baarddraden te beschadigen kunnen grondelen. Bij voorkeur een fijnbladig beplante aquarium.

Eetgedrag

Alleseter, droogvoer, levendvoer…

Geslachtskenmerken

Vrouwtje is iets groter en dikker

Kweek

Eenvoudig, de eieren worden na verversing met koeler water afgezet tussen de fijnbladige planten. Na de bevruchting is het verstandig de ouders te verwijderen. Als de jongen geboren worden kan men ze voeden met artemia, azijnaaltjes en na enkele dagen fijngewreven droogvoer.

Vervoer van Corydoras

Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigings mechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestrest zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.

Bronnen

Aquavisie.retry.orgaquabert.files.wordpress.com

Auteur

CB – www.Amazoona.be

Copyright foto’s

MaoSan
Hung-Jou Chen

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

habrosus

Groep

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

50

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

3

Lengte Maximaal

4

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.5

pH maximum

7.0

GH minimum

5

GH maximum

8

3 beoordelingen voor Corydoras habrosus

 1. Pim

  Zou ik deze ook kunnen mixen met neon tetra
  En hvl stuks van de neon tetra
  En hvl stuks van de corydoras habrosus
  In een 54 liter aquarium

 2. Pim

  Kan ook heel fijn grind

  • John

   Liever niet, ze grondelen met hun baarddraden door de bodem. Die baarddraden kunnen kleine beschadigen oplopen als er wat scherp grind tussen zit. Als die beschadiging infecteert kan de Corydoras zijn baarddraden verliezen en niet goed meer zoeken naar voedsel in het substraat. De voorkeur heeft dan ook niet scherp (filter)zand.

 3. Pim

  Hoe groot kan de school zijn in een 54 liter aqarium

  • John

   Dat hangt een beetje af van de lengte van het aquarium, de inrichting en andere bodem bewoners. Als het aquarium 60 centimeter breed is en je zorgt voor wat planten en zand op de bodem, dan denk ik dat een stuk of 7 wel zou kunnen.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *